Υπονομεύει ο Σαμαράς την κυβέρνηση;

Γράφει ο Σπαρτιάτης

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να δημοσιευτεί η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στην Καθημερινή της Κυριακής, και ήδη από την Παρασκευή κυκλοφορούσαν τα σχόλια και τα κουτσομπολιά για την υπονόμευση του Μητσοτάκη που ετοιμάζει ο Σαμαράς. Πριν δημοσιευθεί μια αράδα έστω της συνέντευξης κάποιοι προχώρησαν σε ερμηνεία της. Κάποιοι μίζεροι τύποι, που δεν έχουν δει στη ζωή τους τίποτα παραπάνω από συνεδριάσεις σε κομματικά όργανα, μηχανορραφίες και εσωτερικές υπονομεύσεις, και ερμηνεύουν τα πάντα με κριτήριο εσωκομματικό, αδυνατώντας να δουν τη μεγάλη εικόνα. 

Καταρχάς, να δούμε τι είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του. Στήριξε πλήρως την κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας, όχι μόνο τονίζοντας ότι η ευθύνη δεν είναι δική της και το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, αλλά και εμφανίζοντας στη δημόσια συζήτηση μια πρόταση που είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει και πρόταση της Ελλάδας: Μερική διαγραφή των κρατικών χρεών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επιδοκίμασε επίσης και κάποιες κυβερνητικές πολιτικές στην εξωτερική πολιτική, όπως την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ και την αναμενόμενη υπογραφή συμφώνου αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία. Και επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην αντιπολίτευση, τόσο για την αδυναμία της να ασκήσει το ρόλο της, όσο και για τις ευθύνες της στο σκάνδαλο Novartis

Υπήρξαν όμως και δύο ζητήματα που ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε αποστάσεις από τα τεκταινόμενα. Το πρώτο ήταν η εκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Το δεύτερο ήταν η αναμενόμενη επικύρωση από τη Βουλή των συμφωνιών με το κράτος των Σκοπίων. Και στα δύο αυτά ο Αντώνης Σαμαράς έλαβε καθαρή θέση εναντίον της οδού της διπλωματικής προσέγγισης, με επιχείρημα αφενός την εξακολούθηση της τουρκικής προκλητικότητας και το λάθος μήνυμα που περνά διεθνώς η προθυμία της Ελλάδας να διαπραγματευτεί, αφετέρου τα μηδενικά κέρδη που έχει αποκομίσει μέχρι στιγμή η Ελλάδα από τη «διπλωματία των Πρεσπών». 

Από τη διαφωνία του αυτή πιάστηκαν όσοι περίμεναν στη γωνία, να πούνε ότι ο πρώην πρωθυπουργός υπονομεύει τον νυν. Αδυνατούν βλέπεις να ερμηνεύσουν κάτι χωρίς εσωκομματικά κριτήρια. Για έναν άνθρωπο όμως σαν τον Αντώνη Σαμαρά, που έχει ψηλά στην ατζέντα του τις εθνικές υποθέσεις και ανησυχεί βαθιά για όσα θα καταγράψει η ιστορία για τη σημερινή εποχή, είναι αδιανόητο όταν αντιλαμβάνεται λάθη στην εξωτερική πολιτική να μην τα επισημάνει. Όχι για να υπονομεύσει τον νυν πρωθυπουργό, αλλά για να υποδείξει ποια είναι η σωστή κατεύθυνση και, σε περίπτωση που αυτή δεν ακολουθηθεί, να διασφαλίσει ιστορικά την καταγραφή της άποψής του. 

Οι άνθρωποι που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή σε κομματικά τραπέζια δε μπορούν να το αντιληφθούν αυτό, γιατί το μόνο που έχουν μάθει στη ζωή τους είναι να σκέφτονται καρέκλες και πως θα ρίξουν τον άλλο από αυτές. Όταν όμως έχεις υπάρξει στην κεντρική πολιτική με ένα ρόλο όπως αυτόν του πρωθυπουργού, έχεις μάθει να βλέπεις παραπάνω από το κομματικό συμφέρον. Όταν έχεις εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα διεθνή fora και έχεις ζήσει ο ίδιος τους κινδύνους που δημιουργούνται καθημερινά για τις εθνικές υποθέσεις, από τα αντικρουόμενα συμφέροντα και τις συμμαχίες και τις αντιπαλότητες που δημιουργούνται στη διεθνή σκηνή, παύεις να κοιτάς καρέκλες και πόστα. Σκέφτεσαι πλέον εθνικά. Τουλάχιστον όσοι εμπνέονταν από τα εθνικά ιδεώδη πριν πάρουν την εξουσία, έτσι κάνουν. Τώρα αν με ρωτάτε τι κάνει ο Τσίπρας, αυτή είναι άλλη συζήτηση. 

Να μην ανησυχούν ο Ευάγγελος Αντώναρος και οι λοιποί δημοσιολογούντες. Με τη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήθελε να συσπειρωθούν οι 10-12 (εδώ γελάμε) βουλευτές που «ελέγχει» και να ρίξουν την κυβέρνηση. Αν οι κύριοι αυτοί είχαν στα τόσα χρόνια της πορείας τους κάποια ουσιαστική άποψη για τα τεκταινόμενα και ανησυχούσαν όντως για τις εξελίξεις και τους κινδύνους, θα καταλάβαιναν πόσο σημαντική είναι η ιστορική καταγραφή της δικής σου άποψης όταν βλέπεις να ακολουθείται κάποια άλλη. Όταν όμως σε όλη σου την πορεία ασχολείσαι μόνο με εσωκομματικά ζητήματα, τι να καταλάβεις από εθνικές υποθέσεις και «power game»; 

One thought on “Υπονομεύει ο Σαμαράς την κυβέρνηση;

  • 27/01/2021, 07:09
    Permalink

    Άκουσα χθες την Ντόρα να λέει πως ο Σαμαράς όταν ήταν πρωθυπουργός συνέχισε τις διερευνητικές με την Τουρκία, ξέχασες να πεις εσκεμμένα ντορίτσα πως τότε δεν σουλατσάριζε το διερευνητικό , ούτε γεωτρύπανα, ούτε ζητούσαν την Αρτα και τα Γιαννενα. Και να σου πω και κάτι άλλο ντορίτσα , πως ο κάθε πρωθυπουργός δεν κάνει του κεφαλιού του, αν δεν μπορεί να περάσει τις προσωπικές του απόψεις τουλάχιστον δεν προχωρεί σε άλλες επιβλαβείς, και μην ξεχνάς τότε συγκυβερνούσε με τον ΠΑΣΟΚ με τον Βενιζέλο που έβαζε συνέχεια τρικλοποδιές, μέχρι και την τελευταία πριν πάμε σε εκλογές, άρχισε να το παίζει αντιμνημονιακός. Και το τελευταίο ντορίτσα ο Σαμαρας δικαιώθηκε στην ιστορία, εύχομαι να μην δικαιωθεί και τώρα . Βλέπεις πως τελικά μερικοί είναι περισσότερο πατριώτες , όσο και να λέτε το αντίθετο. Να σας θυμίσω πως ο Σαμαράς και τότε ήταν αντίθετος με το να δοθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια, το οποίο υιοθέτησαν οι αρχηγοί με τον πρόεδρο , αλλά ο Σαμαράς εκδιώχθηκε, παλαβά πράγματα, να διώχνεις τον υπουργό γιατί διαφωνείς με τις θέσεις τις οποίες υιοθετείς μετά.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.