Τριπλές εκλογές τον Μάιο, μια ιστορία για μικρά παιδιά…..

Γράφει ο Θεόφιλος Νικολαϊδης, Επιχειρηματίας

Ακούμε συνέχεια για τριπλές εκλογές τον Μάιο, για ευρωεκλογές, για αυτοδιοικητικές και για βουλευτικές ταυτόχρονα την ίδια μέρα, την ίδια Κυριακή. Το αφήνουν κάθε τόσο σαν μια πιθανότητα από την Κυβέρνηση και το αναμεταδίδουν στην συνέχεια και τα διάφορα ΜΜΕ χωρίς να σκεφτούν αν αυτό είναι αντικειμενικά εφικτό.

Δεν θα επιχειρηματολογήσω για τον αν είναι δυνατόν η όχι, θα κάνω μια περιγραφή της διαδικασίας σε ένα εκλογικό τμήμα και θα πάρω ένα τυχαίο εκλογικό τμήμα της Κηφισιάς όπου ψηφίζω. Έχουμε λοιπόν και λέμε. Ο ψηφοφόρος καλείται να ψηφίσει σε 4 διαδοχικές ψηφοφορίες, σε 4 διαφορετικές κάλπες. Μία για την Ευρωβουλή, μία για τον Δήμο, μία για την Περιφέρεια και μία για την Βουλή. Ας πάρουμε λοιπόν έναν απλό ψηφοφόρο που φτάνει στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει.

Αφού δώσει τα στοιχεία του και καταγραφεί, ξεκινά να ψηφίσει. Περνά από το τραπέζι με τα ψηφοδέλτια για την Ευρωβουλή. Παίρνει όλα τα ψηφοδέλτια των κομμάτων και τον φάκελο και πάει στο παραβάν. Αφού διαλέξει το ψηφοδέλτιο του κόμματος του, έχει ένα σεντόνι με 42 ονόματα και πρέπει να βάλει έως 4 σταυρούς. Αν γνωρίζει ποιους θα ψηφίσει, ψάχνει μέσα στα 42 ονόματα και τους σταυρώνει, αν όχι κάθεται και τα διαβάζει και ψάχνει αν γνωρίζει κανέναν. Σταυρώνει, κλείνει τον φάκελο, βγαίνει από το παραβάν και ρίχνει τον φάκελο στην κάλπη.

Ξαναπηγαίνει στο δεύτερο τραπέζι με τους δημοτικούς συνδυασμούς. Παίρνει πάλι τα ψηφοδέλτια, ίδια διαδικασία και έχει τώρα ένα ψηφοδέλτιο σεντόνι όπου ανάλογα με τον εκλογικό συνδυασμό έχει από 45 έως 75 ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Ο δήμος Κηφισιάς έχει τρεις δημοτικές ενότητες, της Κηφισιάς, της Ν. Ερυθραίας και της Εκάλης. Μέσα από αυτό το σεντόνι πρέπει να βάλει 3 σταυρούς σε υποψήφιους που είναι από την δημοτική περιοχή της κατοικίας του και ένα σταυρό σε υποψήφιους της άλλης περιοχής, επίσης πρέπει να ψηφίσει και για τους συμβούλους της περιφερειακής κοινότητας. Αφού τελειώσει και αυτή η σταυροδοσία κλείνει τον φάκελο, βγαίνει από το παραβάν και ψηφίζει στην δεύτερη κάλπη.

Πηγαίνει τώρα στο τρίτο τραπέζι και παίρνει τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για την Περιφέρεια και ξανακλείνεται στο παραβάν. Εδώ το σεντόνι των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων επίσης πολύ μεγάλο. Ο ψηφοφόρος έχει να βάλει έως 4 σταυρούς στα ονόματα των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων. Ξανά σταυροδοσία, το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και βγαίνει από το παραβάν για να ψηφίσει στην τρίτη κάλπη.

Στο τέταρτο τραπέζι το μαρτύριο του τελειώνει και παίρνει μια αρμαθιά ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές και κλείνεται πάλι στο παραβάν ψάχνοντας ανάμεσα σε καμιά τριανταριά ονόματα να βάλει τρεις σταυρούς, να κλείσει το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, να ψηφίσει στην τέταρτη κάλπη, να πάρει την ταυτότητα του και να φύγει.

Δεν ξέρω πόση ώρα κάνατε για να διαβάσετε την διαδικασία, αλλά στη πράξη η τετραπλή ψηφοφορία ανάλογα την εκλογική περιφέρεια, την ηλικία του ψηφοφόρου και το πνευματικό του επίπεδο, υπολογίστε από δεκαπέντε λεπτά και άνω για κάθε ψηφοφόρο. Σε αυτό το διάστημα διάφοροι θα μπαινοβγαίνουν από τα παραβάν, άλλος ψηφίζοντας στην μία κάλπη και άλλος στην άλλη δημιουργώντας ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο μέσα στο εκλογικό τμήμα. Υπολογίστε πόσες ώρες, για να μην πω μέρες θα χρειαστεί η διαδικασία της ψηφοφορίας. Δεν σας λέω τίποτα τι μήκος θα έχουν οι ουρές στα τμήματα και πόση ώρα θα πρέπει να περιμένει ο ψηφοφόρος για να ψηφίσει.

Και το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Ένα μεγαλύτερο ακόμα ξεκινά όταν θα τελειώσει η ψηφοφορία. Όταν θα αρχίσει η καταμέτρηση της κάθε κάλπης σε συνδυασμούς αλλά κυρίως σε σταυρούς υποψηφίων. Θα χρειαστούν κάποια μερόνυκτα. Και βέβαια να σκεφτούμε και την μετάδοση όλων αυτών των διαφορετικών δεδομένων ανά εκλογικό τμήμα και την καταχώρηση τους στους υπολογιστές του Υπουργείου Εσωτερικών.

Και γιατί όλα αυτά; Γιατί η Κυβέρνηση γνωρίζει πως αν έχουμε διαδοχικές εκλογές, τα αποτελέσματα της πρώτης εκλογής θα επηρεάσουν ασφαλώς τα της επόμενης. Και αν στις πρώτες έχουμε την αναμενόμενη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την εξαφάνιση των ΑΝΕΛ, τότε στην δεύτερη η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη για τους χαμένους. Γι’ αυτό στην θεωρία, σε μια μέρα όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις, ακούγεται καλά για τους κυβερνώντες. Στην πράξη όμως, το αφήνω σε σας, αφού διαβάσετε τα παραπάνω, να αντιληφθείτε αν αυτό είναι κάτι εφαρμόσιμο η αν είναι μία ιστορία για μικρά παιδιά…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.