Toυρκία: Η αλήθεια θαμμένη στις στοές
Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο τραγική σύμπτωση στην Τουρκία από την ψήφιση του υπερ-λογοκριτικού νόμου «περί παραπληροφόρησης» με το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της Αμάσρα, στη Μαύρη Θάλασσα, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους.
Την Πέμπτη ψηφίστηκε στην Εθνοσυνέλευση της Αγκυρας ο νόμος, που καταργεί στην πράξη την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών στο ερντογανικό βασίλειο, και την Παρασκευή γκρεμίστηκε η στοά, σε μια … προαναγγελθείσα εδώ και τρία χρόνια τραγωδία από το τουρκικό Ελεγκτικό Συνέδριο! Ο βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντενίζ Γιαβουζγιλμάζ, υπενθύμισε ότι σε έκθεση του 2019 το δικαιοδοτικό όργανο είχε προειδοποιήσει ότι το μεγάλο βάθος των εργασιών στο συγκεκριμένο ορυχείο (άνω των 300 μέτρων) δημιουργούσε υψηλό κίνδυνο για διαρροή αερίων μεθανίου, αναφλέξεις και εκρήξεις – όπως και έγινε.
Προφανώς, για χάρη της κερδοφορίας δεν λήφθηκε κανένα μέτρο, ενώ εκ των υστέρων ο Ερντογάν και ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, υποσχέθηκαν επιτόπου έρευνα για το περιστατικό και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μέσω «προηγμένης τεχνολογίας». Το κακό είναι ότι όποιος τους πάει κόντρα στο παραμικρό ή αποκαλύψει οτιδήποτε για τις ευθύνες των αρμοδίων σχετικά με την ασφάλεια στην Αμάσρα και σε άλλα τουρκικά ορυχεία κινδυνεύει με 1-3 χρόνια φυλάκιση.
Δεν εξαιρούνται καν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και οι διευθυντές τους σε εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες, που καλούνται είτε να σωπάσουν αναπαράγοντας την κρατική εκδοχή (σ.σ.: αυτό ακριβώς λέει ο νόμος, «να ακούτε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις»!!) είτε να χάσουν τα πάντα.
Ηδη οι τουρκικές εισαγγελικές Αρχές άσκησαν δίωξη σε 12 χρήστες των social media για «παραπληροφόρηση και διασπορά fake news» σχετικά με το δυστύχημα στο ορυχείο. Οι περισσότεροι δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να αναφερθούν στην έκθεση-καμπανάκι του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ομως, το ΑΚΡ θέλει να τρομοκρατήσει τον κόσμο και να φιμώσει κάθε κριτική 8 μήνες πριν από τις εκλογές, δεδομένου πως οτιδήποτε μπορεί να χωρέσει στις αόριστες έννοιες «παραπληροφόρηση» και «fake news».