Το «Στέμμα» μας είναι ο Παρθενώνας
Γράφει ο Κίμων Φραγκάκης
Τώρα που κόπασε ο θόρυβος με την κηδεία του Κωνσταντίνου, είναι ευκαιρία να θυμίσουμε δυο-τρια πολύ απλά πράγματα.
Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, κάτι το οποίο ούτε ο Τέως αμφισβήτησε ποτέ.
Συνεπώς, είναι μάταιο να το αμφισβητούν οι βασιλόφρονες και κωμικό να το αμφισβητούν για λόγους… αισθητικής (!).
Υπάρχουν κομψoί σοσιαλιστές όπως ο Πέδρο Σάντσεζ ή ο Παύλος Γερουλάνος, και κακόγουστοι μονάρχες όπως ο Μοχάμεντ του Μαρόκου ή ο Σουλτάνος του Μπρουνέϊ. Η Γαλλία ή η Γερμανία χρειάζονται βασιλιά για να αποκτήσουν διεθνές κύρος;
Υπάρχουν πλούσιες χώρες όπως η Ελβετία και οι ΗΠΑ που δεν έχουν μοναρχία, υπάρχουν και χώρες με βασιλιά όπως η Νέα Γουινέα ή η Σουαζιλάνδη οι οποίες παρουσιάζουν καθυστέρηση σε χίλιους δυό τομείς.
Και βέβαια υπάρχουν αρκετά ακόμα σοβαρά κράτη χωρίς βασιλιά, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, όπου και οι θεσμοί λειτουργούν άψογα, και τα κράτη αυτά εκμπέμπουν την διεθνή αίγλη που τόσο αποζητούν οι εγχώριοι θιασώτες της μοναρχίας.
Όσο για το μικρό μέγεθος της Ελλάδας που δήθεν θα αναπλήρωνε η μοναρχία, υπάρχουν μικρότερες χώρες με σημαντικό διεθνές αποτύπωμα όπως το Ισραήλ ή η Ταϊβάν, οι οποίες δεν έχουν μοναρχία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι soft power της πατρίδας μας είναι ακριβώς ότι προβάλλεται διεθνώς ως κοιτίδα της δημοκρατίας και του ολυμπισμού. Ως ο τόπος της λευτεριάς, του ανοικτού πνεύματος του Οδυσσέα και του Ζορμπά.
Το Στέμμα μας είναι ο Παρθενώνας και ό,τι αυτός συμβολίζει. Αν τιμήσουμε πρώτοι εμείς αυτή την κληρονομιά, δεν χρειαζόμαστε άλλη κορώνα στο κεφάλι μας. Το soft power της Ελλάδας είναι ότι προβάλλεται διεθνώς ως κοιτίδα της δημοκρατίας, του ολυμπισμού, του ανοικτού πνεύματος του Οδυσσέα.
Ας πιστέψουμε στον εαυτό μας και στις αξίες μας και ας μη γυρεύουμε ένα «λούστρο» που δεν μας χρειάζεται -και βρε αδερφέ είναι καταδικασμένο έτσι κι αλλιώς να ξεφλουδίσει: «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει», όπως λέει ο ποιητής. Μήτε χρυσόσκονη, βασιλική.