Το ευρώ γίνεται είκοσι ετών, αλλά η παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία έχουν προβλήματα

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

Το ευρώ την Πρωτοχρονιά γίνεται είκοσι ετών. Η πρώτη του δεκαετία ήταν ήρεμη, η δεύτερη ταραγμένη και η τρίτη θα είναι μάλλον η δυσκολότερη.  Με τις ευρωεκλογές του Μαΐου  να πλησιάζουν σε μία ένωση που έχει πολλές κυβερνήσεις μειοψηφίας  και λαϊκιστών.  Ένα εκρηκτικό μείγμα.

Μπορεί μέχρι το 2008 οι περισσότερες χώρες να βάδιζαν στην ανάπτυξη, αλλά η κατάρρευση της Lehman Brothers έφερε  στο προσκήνιο την κρίση χρέους στην Ελλάδα αλλά ακολούθησαν και η Κύπρος και η  Ιρλανδία. Η Ευρώπη μπορεί να μην διάβασε σωστά την κρίση, αποφάσισε λιτότητα, απέρριψε τον Κέιν και η Μέρκελ με  την Ατζέντα 2010 του Σρέντερ, που υλοποιούσε η ίδια, είχε κάνει την Γερμανία μία ισχυρή οικονομία.  Τα Μερκλνόμικς επικράτησαν από τα εγχώρια οικονομικά.

Μπορεί η ΟΝΕ να σχηματίστηκε, αλλά είχε μόνο κοινό νόμισμα, δεν είχε κοινό προϋπολογισμό,  υπουργό οικονομικών και δεν είχε δικούς της τρόπους να αντιμετωπίσει τις κρίσεις και έφερε το ΔΝΤ.  Τώρα υπάρχουν συζητήσεις για την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Ταμείο.

Αλλά δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, η οικονομία κάνει βήματα πίσω, ο πληθωρισμός αυξάνεται, τo QE τελείωσε, ο Μάριο Ντράγκι σε δέκα μήνες θα φύγει από τη θέση  του διευθυντή της ΕΚΤ, το Brexit θα  πιέσει τις οικονομίες και τις αγορές.  Πολλές τράπεζες και κεφάλαια ήδη αρχίζουν να σκέφτονται την μετακόμιση στην Φρανκφούρτη και αλλού. 

Η Ιταλία δεν έριξε κατά πολύ το έλλειμμα, έκανε  όμως μία μικρή υποχώρηση, Η Γαλλία μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά ο Μακρόν έταξε πακέτο δώρων.  Η Παγκόσμια οικονομία  πιέζεται και αυτή με τον εμπορικό πόλεμο Αμερικής- Κίνας με τους δασμούς.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι όταν οι μεγάλες δυνάμεις ήταν σε ύφεση η οικονομία και οι ίδιες  ανασκουμπώνονταν   είχαμε τους πολέμους.  Τώρα μπορεί να μην  υπάρξει πόλεμος, αλλά μάλλον θα βρεθούμε μπροστά σε μία νέα κρίση.  Όσοι δεν το βλέπουν, εθελοτυφλούν.

Μπορεί την χρονιά που πέρασε  το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα να έχασε 2,1 τρισεκατομμύρια, αλλά θα ζήσει. Γιατί θα υπάρξουν επενδυτές και μπρόκερ να βάλουν τα λεφτά τους, θα επενδύσουν και οι επενδυτές, αλλά θα υπάρξουν ξανά μαύρες Δευτέρες.

Η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να ενηλικιωθεί και να πάει μπροστά. Τόσα χρόνια προτίμησε την σταθερότητα και στασιμότητα. Το ευρώ μπορεί να έγινε πιο ισχυρό το 2012, αλλά έχει δρόμο να γίνει η νομισματική ένωση ένας σωστός ενήλικας.

Όσο για την Ελλάδα η οικονομία της όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καλά, αλλά είμαστε εκτός αγορών, για τους πιο πεσιμιστές θα υπογράψουμε τέταρτο μνημόνιο και για κάποιους άλλους θα γυρίσουμε στα προ κρίσης επίπεδα και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.

Το 2019 θα είναι ένα ενδιαφέρον έτος, από την μία  με την έξοδο του 2018 τελειώνει τυπικά η δεκαετία της κρίσης και έρχεται μία νέα χρονιά.  Του χρόνου  τέτοιον καιρό η Ευρώπη μπορεί να μην είναι όπως είναι σήμερα και ο κόσμος χειρότερος.

Καλή χρονιά!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.