Τι περιμένουν οι πολίτες από την κυβέρνηση
Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Είχαμε επισημάνει και με αφορμή την πρώτη κάλπη του Μαΐου ότι η μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν επιτεύχθηκε ούτε λόγω μιας εξαιρετικής επικοινωνιακής καμπάνιας, ούτε επειδή απέτυχε η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο εκλογικός θρίαμβος ήταν αποτέλεσμα της καταλυτικής υπέρ της Ν.Δ. και σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ σύγκρισης των δύο περιόδων διακυβέρνησης Τσίπρα – Μητσοτάκη. Και αυτό, γιατί οι ψηφοφόροι γνώριζαν πολύ καλά τι μπορεί να κάνει ο ένας και τι (δεν) μπορεί να κάνει ο άλλος και επέλεξαν εκείνον από τον οποίο είχαν μεγάλες προσδοκίες. Με απλά λόγια, ψήφισαν με γνώμονα την αποτελεσματικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το γεγονός ότι μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και δεν δίνει υποσχέσεις για ό,τι δεν μπορεί να υλοποιήσει και, επιπλέον, έχει ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για να φτιάξει το κράτος και την Ελλάδα.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι η κυβέρνηση κατά την πρώτη τετραετία της αρίστευσε σε όλους τους τομείς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε πρωτοφανή αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων, όπως το Μεταναστευτικό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, ενώ σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις σε κρίσιμους τομείς, από την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας ως την οικονομία, τις συντάξεις, την ανεργία, την Παιδεία και το ψηφιακό κράτος. Θα πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς άσκησης πολιτικών στους οποίους για διάφορους λόγους κατέγραψε σημαντική υστέρηση και εκεί θα πρέπει πλέον να δοθεί το βάρος.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ Σύστημα Υγείας για το οποίο η δικαιολογία της πανδημίας δεν υφίσταται σήμερα και χρειάζεται χρηματοδότηση και στελέχωση, οι μεταφορές και υποδομές, όπως αποδείχθηκε δυστυχώς με τον πλέον τραγικό τρόπο στην περίπτωση του σιδηροδρόμου, η Δικαιοσύνη, όπου θα πρέπει να επιταχυνθεί η απονομή της, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, όπου φάνηκε πως τα βήματα που έγιναν με την ψηφιοποίηση δεν είναι αρκετά για να λύσουν θέματα όπως για παράδειγμα οι μεταβιβάσεις ακινήτων ή ο χωρισμος μιας εταιρίας μεταξύ των ιδιοκτητών όπου απαιτούνται δεκάδες χαρτιά, χρονοβόρες διαδικασίες και κόστος για τους πολίτες.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ έδωσε από την αρχή το σήμα για τη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει από όλους και ανέθεσε νέα καθήκοντα σε δοκιμασμένα στελέχη της προηγούμενης τετραετίας, δίνοντάς τους νέα χαρτοφυλάκια, ώστε να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή, ενώ θέλησε να ανανεώσει την κυβέρνησή του, εμπλουτίζοντάς τη με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα σε κρίσιμους τομείς.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος και ότι όλοι οι υπουργοί θα κριθούν από τη δουλειά τους. Χρειάζονται τολμηρές αλλαγές για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά. Για αυτό θα πρέπει να τολμήσουν τις αλλαγές που χρειάζονται για να λειτουργήσει το κράτος πιο αποτελεσματικά, να βελτιωθούν οι συνθήκες στην Υγεία, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις παντού, να καλυφθούν οι ελλείψεις στις υποδομές, να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης και, βεβαίως, να αυξηθούν τα εισοδήματα και να ανέβει το βιοτικό επίπεδο.
Ελεύθερος Τύπος