Τι μας περιμένει το 2023

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Το 2023 θα είναι χρονιά κορύφωσης των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος, η Ευρώπη εντονότερα και η Ελλάδα με κάποιες διαφοροποιήσεις, μάλλον προς όφελος της. Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη το 2022 αντιμετωπίστηκε με αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πολλοί οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας έχουν επισημάνει ότι η αντιμετώπιση αυτή δεν αποδίδει διότι ο πληθωρισμός δεν οφείλεται σε αυξημένη ζήτηση αλλά σε διαταραχές στην προσφορά.

Επισημαίνουν επίσης ότι η αύξηση των επιτοκίων θα επιταχύνει την ύφεση στην Ευρώπη, θα δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις και στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και θα προκαλέσει αρχικά απολύσεις και λουκέτα και τελικά νέο κύμα κόκκινων δανείων. Παρόλα αυτά η ΕΚΤ συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια προκαλώντας ύφεση.

Αν ο πόλεμος λήξει και ακόμη περισσότερο αν η Ευρώπη βρει μια νέα ισορροπία με τη Ρωσία – την οποία ασφαλώς δεν μπορεί για πάντα να αποκλείει από εμπορικό εταίρο – τότε ίσως έχουμε ταχεία αποκλιμάκωση των πρώτων υλών και της ενέργειας που θα ανακουφίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεπαν εδώ και δεκαετίες την απομακρυσμένη εργασία – την τηλεεργασία. Ο κορωνοιός την επέβαλε και τώρα πια οι κοινωνίες δεν γυρίζουν πίσω. Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, απαιτούν ελαστικό ωράριο, τηλε-εργασία και αύξηση του ελεύθερου χρόνου τους. Και είναι μια λογική απαίτηση διότι είναι εφικτή. Όμως η οργάνωση των επιχειρήσεων δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο και βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και το ηλεκτρονικό εμπόριο και η ανάπτυξη των εταιριών κούριερ που επιτρέπουν τα ψώνια κάθε είδους από το σπίτι μεταβάλλοντας το είδος και την δομή των λιανικών καταστημάτων.
Εξαιτίας αυτών των αλλαγών, η σταθερή μισθωτή εργασία υποβαθμίζεται σε αξία έναντι της part – time απασχόλησης ή του ελεύθερου επαγγέλματος. Πολλοί νέοι προτιμούν να εργάζονται είτε από το σπίτι ή ως κούριερ και ντηλιβεράδες, ή να έχουν την πολύ μικρή δική τους επιχείρηση, πχ καφέ. Και μια άλλη κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών όπως κομμωτές, μανικιούρ, φυσικοθεραπευτές, καθηγητές γιόγκα και πέρσοναλ τρέηνερς όπως και πολλά άλλα επαγγέλματα προηγούνται στις προτιμήσεις των νέων διότι αφήνουν περισσότερο χρήμα και περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
Ο κόσμος αλλάζει και – για να κάνουμε και λίγη πλάκα – έρχεται πιο κοντά στο ελληνικό πρότυπο. Η Ελλάδα λειτουργούσε πάντα με ελεύθερους επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες. Οι “δουλειές του ποδαριού” ήταν πάντα γοητευτικές και η αξία του ελεύθερου χρόνου πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε στη Βόρειο Ευρώπη, λόγω κλίματος. Με την καλοκαιρία να διαρκεί πολύ περισσότερο, στην Ελλάδα ο ελεύθερος χρόνος γεμίζει ευχάριστα. Στη Βόρεια Ευρώπη ο ελεύθερος χρόνος έχει μικρότερη αξία λόγω κρύου.

Η ενεργειακή κρίση που προκαλεί καταστροφές στις τεράστιες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, δεν προκαλεί μεγάλα προβλήματα στις μικρές ελληνικές εταιρείες υπηρεσιών και η ζημιά στην οικονομία μας είναι μικρότερη. Η Ελλάδα σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα παραμείνει σε ανάπτυξη φέτος σε αντίθεση με την Βόρεια Ευρώπη που μπαίνει σε ύφεση.
Καταλήγουμε λοιπόν ξανά να επιστρέφουμε στο βασικό πρόβλημα της χώρας που είναι το πολιτικό και φέτος έχουμε εκλογές. Ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει και πώς θα φτιαχτεί μια κυβέρνηση, η βάση του πολιτικού μας προβλήματος είναι ότι δεν έχουμε συμφωνήσει ούτε στις βασικές “εθνικές” γραμμές, στα εθνικά ζητούμενα. Συνεπώς η ανατροπή της πορείας της χώρας εξαιτίας ενώ εκλογικού αποτελέσματος είναι πάντα ένας μεγάλος κίνδυνος.

Κατά τα άλλα… πάμε μια χαρά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.