Θρίαμβος του Ερντογάν, ταπείνωση της Δύσης

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Ο Ερντογάν έχει δίκιο και δικαίωμα να πανηγυρίζει. Η Τουρκία υπό την ηγεσία του κατήγαγε θρίαμβο σε βάρος της Δύσης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Αν μάλιστα θελήσουμε να το τραβήξουμε παρά πέρα, γίνεται φανερό ότι «οι μάσκες έπεσαν» αφού όλη η φιλολογία περί δημοκρατικών αρχών, προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας έγινε συντρίμμια μπροστά στις απαιτήσεις και «τα θέλω» του τουρκικού ισλαμοεθνικιστικού και αναθεωρητικού καθεστώτος.

Δεν είναι επίσης υπερβολή να πούμε ότι η Άγκυρα ξαναγράφει το διεθνές δίκαιο – και αυτό γίνεται αποδεκτό από τους πυλώνες της διεθνούς δυτικής κοινότητας, δηλαδή από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση-, σύμφωνα με τους στόχους της, τη ρητορική της  και τη συμπεριφορά της, μέσα και έξω από τα τουρκικά σύνορα.

Αυτή ακριβώς είναι η ουσία όσων έγιναν αυτές τις μέρες στην ισπανική πρωτεύουσα και όσοι εδώ στη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, προσπαθούν να πείσουν ότι ο Ερντογάν συμβιβάστηκε επιτρέποντας την Σουηδία και την Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, είναι επιεικώς αφελείς. Ειδικά στην Αθήνα καλύτερα να το «βουλώσουν» όσοι πολιτικοί και αναλυτές επιχειρούν να μειώσουν τη σημασία του τουρκικού θριάμβου και την αντίστοιχη ταπείνωση της Δύσης. Το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία μόνο τυπικά αφορά τις ίδιες. Στην πραγματικότητα πρόκειται γα προϊόν συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας από τη μία πλευρά  και ολόκληρης της Δύσης από την άλλη, από την Ουάσινγκτον μέχρι το τελευταίο άκρο της Ευρώπης. Όλα όσα νομίζαμε περί αναβάθμισης ή πώλησης F – 16 από τις ΗΠΑ, ή εμπάργκο εξοπλισμών κάθε είδους από Αμερικανούς και Ευρωπαίους προς την Τουρκία να τα ξεχάσουμε. Εξάλλου ο Σόλτς το είπε ανοιχτά. Και γιατί όχι, όταν οι σκανδιναβικές χώρες υπόσχονται να προσαρμόσουν τις νομοθεσία τους σύμφωνα με τα γούστα της Τουρκίας και φυσικά να της πουλούν δίχως όρους όπλα και συναφή συστήματα (για να απειλεί και να επιτίθεται προφανώς όπου επιθυμεί);

Ο θρίαμβος του Ερντογάν στη Μαδρίτη δεν ήλθε ξαφνικά και δεν είναι το αποτέλεσμα πολιτικής εκβιασμών που άσκησε μ αφορμή την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι το επιστέγασμα της ανοχής που δείχνουν οι δυτικοί στο κουρέλιασμα του καταστατικού της Ατλαντικής Συμμαχίας από την τουρκική κυβέρνηση εδώ και χρόνια. Αρκεί να διαβάσει κανείς τα προοίμιο του καταστατικού το αντιλαμβάνεται και το ίδιο ισχύει για πολλά από τα άρθρα του (καιρός πια για την ελληνική κυβέρνηση να το επισημαίνει ή και να εκμεταλλεύεται τη διατύπωση των σχετικών όρων, έστω και προκαλεί δυσφορία σε πολλούς από τους συμμάχους). Και επειδή κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν μόνον υποσχέσεις εξασφάλισε με το τριμερές μνημόνιο, να θυμίσουμε ότι για να ολοκληρωθεί τυπικά η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, θα πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα κοινοβούλια των μελών, άρα και από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Να επισημάνουμε ακόμη ότι πριν στεγνώσει η μελάνη, η Τουρκία ζητάει να της εκδοθούν από τις δύο αυτές χώρες 33 μέλη οργανώσεων που η ίδια  χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, αφενός για να τεστάρει, αφετέρου για να αντιληφθούν ότι συνεχίζουν να είναι όμηροί της…

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όσα έγιναν στη Μαδρίτη είναι ένα μεγάλο μάθημα. Μας διδάσκει, πρώτον, ότι όλα αυτά περί αρχών και αξιών που προβάλλονται, μικρή αξία έχουν στην πράξη, δεύτερον, ότι έτσι και γίνει κάποιο «πατατράκ» με τον γείτονα, μόνο στις δικές μας δυνάμεις μπορούμε να στηριζόμαστε, τρίτον, καλό και χρήσιμο θα ήταν να αλλάξουμε νοοτροπία ως κράτος, πολιτική τάξη και κοινωνία (πολύ δύσκολο, δυστυχώς), τέταρτον, αφού η Τουρκία εφαρμόζει  στην πράξη αποκλειστικά και μόνο το δίκιο της ισχύος, να απειλούμε και εμείς όποτε χρειάζεται με «μπαχαλοποίηση» την δήθεν πολύτιμη, αλλά ανύπαρκτη ουσιαστικά, νατοϊκή ενότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας. Άλλωστε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να απειλεί. Έχει εξασφαλίσει την ανοχή της Δύσης για να το πράττει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.