Θεωρείο: Παρόντες, αλλά δεν θα μιλήσουν

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Από τις 15 Μαρτίου η «Κ» είχε γράψει πρώτη πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς θα δώσουν κανονικά το «παρών» στο συνέδριο της Ν.Δ. Οι συναντήσεις που είχε μαζί τους ο πρόεδρος του συνεδρίου, Γιάννης Πλακιωτάκης, επιβεβαίωσαν ότι οι δύο πρώην θα παρευρεθούν στην ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά δεν πρόκειται να λάβουν τον λόγο. Και αν για τον Καραμανλή αυτό αποτελεί τον κανόνα –δεν έχει μιλήσει ποτέ σε κομματικό συνέδριο από το 2009–, για τον Αντώνη Σαμαρά δεν είναι το σύνηθες. «Ο πρώην πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια εφ’ όλης της ύλης για όλα τα ζητήματα και δεν έχουν αλλάξει οι απόψεις του», επεσήμαιναν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, επιβεβαιώνοντας τα όσα ειπώθηκαν με τον κ. Πλακιωτάκη.

Κομματικός πατριωτισμός
Η επιλογή των δύο πρώην πρωθυπουργών να μη μιλήσουν ερμηνεύτηκε από μέρος της αντιπολίτευσης ως… άδειασμα στον νυν πρωθυπουργό. Οπως έλεγε πρώην υπουργός που γνωρίζει καλά και τους δύο και είναι τακτικός συνομιλητής τους, η επιλογή τους είναι ουσιαστικά στήριξη στο κόμμα. Γιατί; Δεν είναι μυστικό πως οι δύο πρώην κινούνται σε αρκετά θέματα σε άλλο μήκος κύματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνεπώς, εάν λάμβαναν τον λόγο, οι διάφορες οπτικές θα αποτυπώνονταν με κάποιο τρόπο 60 ημέρες πριν από τις εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αρα, η επιλογή τους και να είναι παρόντες και να μη μιλήσουν αποτελεί ένδειξη «παραταξιακής συνείδησης», την οποία διαθέτουν και οι δύο.

Φιλοφρονήσεις
Θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε χθες στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως είναι μεγάλη τιμή η επίσκεψη, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι έχουν την ίδια φιλοσοφία όσον αφορά την τοπική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών. Αυτό που αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί είναι ότι ο δήμαρχος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα είχε εκλεγεί βουλευτής την περίοδο 2009-2012, έχοντας συμπέσει με τον πρωθυπουργό στα βουλευτικά έδρανα.

Aντιπολιτευτικά δώρα
Το κλίμα, πάντως, που συνάντησε το κυβερνητικό κλιμάκιο στα Καλάβρυτα –που μην ξεχνάμε ανήκουν στην Αχαΐα– ήταν «σαν να έχουμε εθνικές εκλογές», όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή. Αρκετός κόσμος πλησίαζε τα κυβερνητικά στελέχη και τα παρακινούσε να «μην αφήσουν να γυρίσει η χώρα στην τοξικότητα της περασμένης δεκαετίας». Η ίδια πηγή έλεγε μετά, κατά τη διάρκεια του φαγητού, πως «τελικά το είδος της αντιπολίτευσης που μας ασκείται είναι το μεγαλύτερο δώρο».

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.