Θεωρείο: Η μυστική σύσκεψη Τσίπρα
Γράφει ο Σταύρος Παπαντωνίου
Ηπαρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί πολλές συζητήσεις, καθώς επρόκειτο για την πρώτη πολιτική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού μετά οκτώ μήνες. Το ερώτημα γιατί αποφάσισε ο πρώην πρόεδρος να παρέμβει στο παρά πέντε του συνεδρίου εξακολουθεί να αιωρείται. Οι πληροφορίες της στήλης λένε πως ένας βασικότατος λόγος που κινητοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα, πλην της πολύ κακής εσωκομματικής κατάστασης, ήταν το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη, που μιλούσε ακόμη και για αλλαγή ονόματος του κόμματος, θεωρώντας υποχρέωσή του να μιλήσει. Πριν γίνει μάλιστα αυτό, οι πληροφορίες λένε ότι συγκάλεσε σύσκεψη όπου, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» οι κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, Θανάσης Καρτερός και Μιχάλης Καλογήρου, ώστε να συζητήσουν το θέμα και το περιεχόμενο της παρέμβασης. Τελικά, το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, αφού πολλοί τον κατέκριναν λέγοντας ότι ήταν λάθος και ο χρόνος και ο τρόπος που έγινε η παρέμβαση, ενώ το ίδιο το συνέδριο απέρριψε την πρόταση, οδηγώντας τον τέως πρόεδρο του κόμματος σε μια ανέλπιστη εσωκομματική ήττα. Η κριτική, ωστόσο, είναι πρώιμη, καθώς εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κατώτερο του αναμενομένου, τότε η παρέμβαση Τσίπρα θα έχει δικαιωθεί από τα ίδια τα γεγονότα.
Συνέδριο χαμένων
Οσοι πάντως μίλησαν για «ήττα Τσίπρα» μάλλον πρέπει να δουν πιο καθαρά τι συνέβη στο συνέδριο του κόμματος. Οπως έλεγε παλιά καραβάνα του, επρόκειτο για το πρώτο συνέδριο παγκοσμίως χωρίς κανέναν νικητή. Και εξηγούσε: Ο μεν πρόεδρος του κόμματος δεν εξασφάλισε, όπως ήθελε, «λευκή επιταγή», δηλαδή την προεδρία έως τις εθνικές εκλογές, η δε εσωκομματική αντιπολίτευση έδειξε ότι δεν έχει την ισχύ που ίσως νόμιζε ότι έχει, μια και είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο εσωκομματικών συσχετισμών είναι πλέον ένα «κόμμα Κασσελάκη».
Μια ζαριά
Το αποτέλεσμα που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς πολλοί το χαρακτηρίζουν «μια ζαριά». Εάν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να είναι δεύτερο κόμμα με διαφορά από το τρίτο, τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί, καθώς το δίπολο θα έχει διαμορφωθεί. Αν όμως η διαφορά είναι μικρή, τότε πολλοί προβλέπουν έναρξη εσωκομματικής εσωστρέφειας και στο ΠΑΣΟΚ.
Ολα ανοιχτά
Οσον αφορά τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ανακοίνωσε πως θα υπερψηφίσει τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, στη Χαρ. Τρικούπη κρατούν στάση αναμονής για να δουν πώς θα τοποθετηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ερχόμενης Δευτέρας. Αρμόδιες πηγές λένε ότι «όλα είναι ανοιχτά» όσον αφορά την αντίδραση του κόμματος, ρίχνοντας το μπαλάκι στην ίδια και στις τελικές αποφάσεις που θα πάρει για τη στάση της.
Εμπλοκή
Κορυφαία στελέχη του Μαξίμου ετοιμάζονται να μπουν στη μάχη των ευρωεκλογών. Εκτός από τον υφυπουργό Γιάννη Μπρατάκο και ο Παύλος Μαρινάκης, που έχει διατελέσει γραμματέας του κόμματος, θα συνδράμει την προσπάθεια της Ν.Δ. οργανωτικά προκειμένου να αντεπεξέλθει στην εκλογική μάχη. Από εκεί και πέρα θεωρείται βέβαιο πως το Μαξίμου θα ζητήσει τη συνδρομή και άλλων κορυφαίων υπουργών, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, μια και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτελέσει τον «βατήρα» για το πού θα πάει το κόμμα το επόμενο διάστημα.
Πρόταση της Τζάκρη
Τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ο Θάνος Μωραΐτης, θέση που κατείχε μέχρι σήμερα ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος θα διεκδικήσει έδρα στην Ευρωβουλή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο Μωραΐτης ήταν πρόταση της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει ανεβασμένες μετοχές και «ο λόγος της περνάει», όπως λένε αρμόδιες πηγές. Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει τελευταία και έναν άτυπο ρόλο «μακεδονάρχισσας», αφού από τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει στέλεχος πιο κο-ντά στον Στέφανο Κασσελάκη.
Ρίχνουν δίχτυα
Υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αρχίσει να κοιτάνε προς ΠΑΣΟΚ. Επειδή δεν θέλουν να εκτεθούν και να ζητήσουν αυτοπροσώπως επαφή, βάζουν διάφορους μεσολαβητές για να κάνουν γνωστή την πρόθεσή τους στον Ανδρουλάκη. Η απάντηση έως τώρα δεν είναι θετική, με πηγές του κόμματος να απαντούν: «Να περιμένουν μετά τις ευρωεκλογές».
Κοιτάνε προς Βελόπουλο
Οι ανοδικές τάσεις που έχει ο Κυριάκος Βελόπουλος το τελευταίο διάστημα έχει κάνει πολλά «ορφανά» στελέχη της Δεξιάς που έχουν «όνομα», να τον βλέπουν σαν μια καλή προοπτική για να επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο. Μάταια, όμως. Ο Βελόπουλος είναι πολλά χρόνια στην πολιτική και έχει την εμπειρία πλέον για να μην ανοίξει τις πόρτες του κόμματος σε «κορυφαία στελέχη», καθώς προτιμά να έχει ένα κόμμα πιο ελεγχόμενο και ας χάσει μερικές ψήφους.
Διαρροή εναντίον της κυβέρνησης
Σε ρόλο αντιπολίτευσης έχουν περάσει όπως φαίνεται μερικοί βουλευτές της Ν.Δ., καθώς, βλέποντας πως υπάρχει κενό από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σπεύδουν να το καλύψουν οι ίδιοι. Θα σας πω και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: πριν από λίγες ημέρες, σε μια τροπολογία της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, προστέθηκε μια αναφορά η οποία επέκτεινε το δικαίωμα του επιδόματος μητρότητας και σε ομόφυλα ζευγάρια, καθώς πλέον υπάρχει ο νόμος της ισότητας στον γάμο. Η σχετική παράγραφος έφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδραση του βουλευτή της Ν.Δ. Στέφανου Γκίκα, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Ο Γκίκας ζήτησε να απαλειφθεί η αναφορά στα ομόφυλα, κάτι που του εξήγησαν ότι δεν ήταν εφικτό. Λίγο μετά ο Κυριάκος Βελόπουλος προχώρησε σε εκτενή ανάρτηση στα social media για τη συγκεκριμένη παράγραφο, κάτι που έκανε πολλούς να πιστέψουν πως η διαρροή έγινε από τον ίδιο τον βουλευτή της Ν.Δ. που είχε αντιδράσει.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ