“Θα ακουστούν, όσα δεν ακούστηκαν”…
Του Νάσου Τσαγκανέλη
Δήλωσε ο Χρήστος Καλογρίτσας, αν τολμήσει ο Παππάς να κάνει μηνύσεις, όπως λέει. Για το μαύρο χρήμα που έπαιρνε…
Με την κατάθεση του δημοσιογράφου Νίκου Τσαγκρή συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.
Ωστόσο, τη συνεδρίαση μονοπώλησε η κατάθεση της γραμματέως του επιχειρηματία, Ευθαλίας Διαμαντή, και η αναφορά της σε «φακέλους και τσάντες με μετρητά προς το κόμμα».
Μήνυση καταθέτει ο Παππάς κατά της γραμματέως Καλογρίτσα
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά, Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Ευ. Γεωργακόπουλος, ανέφεραν στο δικαστήριο ότι έχουν λάβει εντολή να υποβάλουν μήνυση σε βάρος της Ευθαλίας Διαμαντή.
Καλογρίτσας: Ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν, για να ακουστούν και όσα δεν ακούστηκαν
Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Χρήστου Καλογρίτσα, Ανδρ. Λοβέρδος και Αγγ. Καραχάλιος, μετέφεραν στο δικαστήριο τη δήλωση του επιχειρηματία. «Ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν για να ακουστούν και αυτά που δεν έχουν ακουστεί», ήταν το σχόλιο του Χρήστου Καλογρίτσα.
Από την έδρα υπήρξε διευκρίνιση ότι οι αναφορές της μάρτυρος «δεν ήταν για τον Νίκο Παππά, ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά κατέθεσε. Ούτε για Παππά ούτε για Τσίπρα», επισήμανε η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου.
Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος Νίκος Τσαγκρής στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι την άνοιξη του 2016 κλήθηκε από τον επιχειρηματία, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να προχωρήσει στην επανέκδοση της εφημερίδας «Πρώτη».
«Ο Χρήστος Καλογρίτσας μού εξήγησε ότι είχε τη στήριξη της τότε κυβέρνησης. Εγώ του είπα ότι σχεδίαζα άλλη εφημερίδα για τον κεντροαριστερό χώρο, που θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Μου είχε αναφέρει ότι ο σύνδεσμός του με την κυβέρνηση ήταν ο Νίκος Παππάς».
Τσαγκρής: Ο Καλογρίτσας μού είπε να σχεδιάσω την εφημερίδα, αλλά ο Παππάς δεν με ήθελε
Ο μάρτυρας κατέθεσε πως αποδέχθηκε την πρόταση Καλογρίτσα, όμως είκοσι πέντε μέρες μετά ο ίδιος ο επιχειρηματίας τού ζήτησε να αποχωρήσει, γιατί, όπως υποστήριξε, υπήρχαν άλλοι δημοσιογράφοι τους οποίους θεωρούσε πιο έμπιστους η κυβέρνηση.
«Πράγματι, μέσα σε 25 μέρες είχα σχεδιάσει τον κύριο κορμό της εφημερίδας και τα σχέδιά μου αποδέχτηκε η κυβέρνηση και ο κύριος Παππάς, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπός της. ‘Ομως σε σύντομο χρόνο ο κύριος Καλογρίτσας με κάλεσε και μου είπε ότι “θα αναγκαστείς να αποχωρήσεις, δεν είσαι επιθυμητός, γιατί θέλουν κάποιους άλλους”, υπονοώντας ότι η τότε κυβέρνηση ήθελε να τοποθετήσει δικούς της δημοσιογράφους».
Πρόεδρος: Σας είπε ποιοι δεν σας θέλουν;
Μάρτυρας: Εγώ εκτιμώ ότι εννοούσε τον Νίκο Παππά.
Πρόεδρος: Η έκδοση της εφημερίδας ήταν δική του επιθυμία ή καθοδηγήθηκε;
Μάρτυρας: Νομίζω ότι ήταν κοινό εγχείρημα, γιατί ο Καλογρίτσας ήθελε πάντα να συμμετέχει σε εκδόσεις στο χώρο της Αριστεράς.
Πρόεδρος: Τότε γιατί έπρεπε να πάρει έγκριση;
Μάρτυρας: Σωστή η παρατήρηση σας. Προφανώς είχε και την πρόταση από την κυβέρνηση.
Όπως διευκρίνισε ο κύριος Τσαγκρής, αντιρρήσεις στην έκδοση της εφημερίδας είχε ο Ν. Παππάς, ο οποίος θα έδινε πολιτική στήριξη.
Σε άλλο σημείο, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο Ν. Παππάς είχε διαπράξει πολιτικά λάθη στη διαχείριση της υπόθεσης αυτής.
Κατέθεσαν οι εκτιμητές στα «βοσκοτόπια» Καλογρίτσα
Στη συνέχεια, στο Ειδικό Δικαστήριο κατέθεσαν η τοπογράφος Άννα Βλασοπούλου και ο οικονομολόγος Διονύσιος Φελεμέγκας. Και οι δύο ήταν οι εκτιμητές της Τράπεζας Πειραιώς και κλήθηκαν να καταθέσουν για τα περιβόητα «βοσκοτόπια» τού Καλογρίτσα, μία έκταση περίπου πέντε χιλιάδων στρεμμάτων στην Ιθάκη, την οποία είχε προτείνει ως εγγύηση για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.