Τα βήματα προκλητικότητας της Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες και η ελληνική αντίδραση

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α)

Σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας παράλληλα με ποιοτική αναβάθμιση της στρατηγικής στο θέμα των θαλασσίων ζωνών παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα. Πριν λίγες μέρες, η Άγκυρα με επιστολή που κατέθεσε στον ΟΗΕ διεκδικεί δικαιώματα ακόμη και δυτικά του ορίου του 28ου μεσημβρινού, αμφισβητώντας όχι μόνο την επήρεια στις θαλάσσιες ζώνες του συμπλέγματος του Καστελορίζου αλλά και αυτή των Δωδεκανήσων. Ακολούθησε μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε με τη Λιβύη, σύμφωνα με το οποίο θα γίνει ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών στη Ν.Α. Μεσόγειο, λαμβάνοντας ως σημείο οριοθέτησης τις ακτές μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αγνοώντας τα ενδιάμεσα ελληνικά νησιά και την επήρεια που έχουν αυτά στην υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ, αν η Ελλάδα ανακηρύξει και οριοθετήσει αυτή με τις γειτονικές χώρες. Με τον τρόπο αυτό, η Τουρκία επιχειρεί να υπογράψει μια διεθνή συμφωνία με την οποία τα ελληνικά νησιά θα εμφανίζονται χωρίς υφαλοκρηπίδα, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι παράνομη από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας δεν παράγει νομικά αποτελέσματα αλλά «γκριζάρει» την περιοχή και προσφέρει την επιφανειακή «νομιμοποίηση» στην Τουρκία προκειμένου να παρεμβαίνει στην περιοχή. Ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στο βιβλίο του Στρατηγικό Βάθος, αναφέρει ότι για θέματα ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος αλλά και ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής, η Τουρκία πρέπει να επιζητεί τη δυνατότητα επέμβασης εντός ενός «νομικού πλαισίου». Όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα, η Τουρκία δεν προβαίνει σε καμιά ενέργεια εάν προηγουμένως δεν την κοινοποιήσει, προφορικά και γραπτά, σφυγμομετρώντας τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινής γνώμης. Η υπογραφή μνημονίου κατανόησης με τη Λιβύη και η προβολή των διεκδικήσεων της στον ΟΗΕ για την περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου επιχειρεί να προσδώσει ένα «μανδύα νομιμοποίησης» σε μελλοντικές ενέργειές της.

Η Τουρκία εφαρμόζει μια μακρόπνοη αναθεωρητική στρατηγική αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες, στη Ν.Α. Μεσόγειο με σκοπό την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης και τη συνδιαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων που ενδεχομένως υπάρχουν. Να επισημάνουμε ότι η αμφισβήτηση της Τουρκίας για την περιοχή έχει ξεκινήσει προ ετών.

Τον Μάρτιο του 2011 ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή», στην οποία δήλωσε ότι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία υπάρχει διαφωνία σε ότι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Τον Απρίλιο του 2012, η τουρκική κυβέρνηση παραχώρησε μονομερώς άδειες για έρευνες στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ, σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ρόδου και του Καστελλορίζου. Τον Ιούλιο του 2012 η ελληνική πλευρά απέστειλε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση των αδειών και προχώρησε σε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ.

Το Μάρτιο του 2013 η Τουρκία απάντησε με αντίστοιχη ρηματική διακοίνωση αμφισβητώντας το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Από το 2014 και μετέπειτα η Τουρκία επανέρχεται κατ΄ επανάληψη στο θέμα των διεκδικήσεων της στο χώρο της Ν.Α. Μεσογείου με λεκτικές απειλές, παράνομες δεσμεύσεις περιοχών, έρευνες και επιστολές που καταθέτει στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα με αντίστοιχα έγγραφα επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας αναφορικά με τα θέμα της υφαλοκρηπίδας στη Ν.Α. Μεσόγειο δεν γίνονται αποδεκτοί αφού χαρακτηρίζονται ως αβάσιμοι, στερούμενης οιασδήποτε νομικής βάσης.

Με την Τουρκία να είναι έτοιμη να κλιμακώσει την ένταση όπως φαίνεται και να δημιουργήσει τετελεσμένα, η χώρα μας προκειμένου να καταδείξει με έμπρακτη ένσταση το παράνομο των μονομερών τουρκικών ενεργειών, ίσως θα πρέπει να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα και να καταθέσει συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο βάσει του Δικαίου της Θάλασσας. Μια τέτοια ενέργεια ή η οριοθέτηση ΑΟΖ από τη χώρα μας μονομερώς στην περιοχή, είναι πολύ πιθανόν ότι θα προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας τα συμφέροντα της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο θα προστατευτούν με όλα τα μέσα, δηλ. τη χρησιμοποίηση διπλωματικής και στρατιωτικής ισχύος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρχει αποφασιστικότητα και ετοιμότητα από την πλευρά μας να εμπλακούμε σε σοβαρό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Όταν ένα κράτος οριοθετεί τις θαλάσσιες ζώνες του  πρέπει να προβλέπει τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν και να είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τα εθνικά κυριαρχικά του δικαιώματα με όλα τα μέσα.  Είναι λοιπόν απαραίτητο να διατηρηθεί η αποτρεπτική μας ικανότητα σε συνδυασμό με την οικοδόμηση συμμαχιών με στόχο την αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.