Τα «κινήματα», το κράτος και η παραδοχή πραγματικότητας

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Εγινε ξαφνικά τρεντ το «Κίνημα της πετσέτας» και άρχισαν να τρέχουν διάφοροι υπάλληλοι των υπηρεσιών στις παραλίες και να τσεκάρουν με τη μεζούρα αν τα beach bars έχουν υπερβεί τα όρια για τις ξαπλώστρες.

ΝΑΙ, ωραίο είναι όλο αυτό που συμβαίνει. Αλλά υπάρχουν κάποια ερωτήματα. Αν δεν υπήρχε το «Κίνημα της πετσέτας», δεν θα γίνονταν έλεγχοι; Ή, μάλλον, πότε έγιναν έλεγχοι για τελευταία φορά; Πότε ξηλώθηκε κάποιο beach bar;

ΑΥΤΟ θα έπρεπε να προβληματίσει το κράτος, την κυβέρνηση, τους υπεύθυνους, τους ανεύθυνους και όλους τους πολίτες. Γιατί το πιο σοβαρό πρόβλημα στη χώρα δεν είναι το γεγονός ότι κάποιοι «επιχειρηματίες» είναι ανεξέλεγκτοι και οι Αρχές δεν βάζουν ούτε όρια ούτε ποινές.

ΤΟ πιο σοβαρό είναι πως αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια και ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον και τελικά… κερδισμένος βγαίνει ο ιδιοκτήτης του beach bar.

ΚΑΙ, το ακόμα χειρότερο, είναι πως αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις παραλίες, αλλά παντού γύρω μας. Δεν υπάρχει καμία κουλτούρα τήρησης νόμων και κανόνων. Και δεν υπάρχει και κανείς για να κάνει τον ελεγκτή.

Ο καθένας θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Ξέρει ότι κανείς δεν πρόκειται να τον τιμωρήσει…

ΑΣ δούμε τι γίνεται γύρω μας. Και στα απλά και στα σοβαρά. Οποιος θέλει δεν κόβει απόδειξη. Ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο υδραυλικός, ο ιδιοκτήτης ταβέρνας ή καφέ το θεωρεί… δεδομένο.

ΓΙΑΤΙ, λοιπόν, δεν ξεσηκώνεται ένα «Κίνημα της απόδειξης»; Να γίνει ένας χαμός, να αυξηθούν και καμιά πενηνταριά δισεκατομμύρια τα δημόσια έσοδα. Α, ναι, προφανώς γιατί ένας στους δύο επαγγελματίες φοροδιαφεύγει, άρα, δεν γίνεται να «σφαχτούμε» μεταξύ μας.

ΓΙΑΤΙ δεν ξεσηκώνεται ένα κίνημα για όσους διπλοπαρκάρουν, για όσους «κλέβουν» την ουρά, για όσους εκπαιδευτικούς δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, για όσους πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες;

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν μπορεί να γίνει τίποτε από τα παραπάνω. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, όμως, είτε όσοι διαμαρτυρόμαστε είτε όσοι είναι οι ελεγχόμενοι ή οι ελεγκτές.

ΑΣ παραδεχθούμε ποια είναι η πραγματικότητα. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα, για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Θαύματα δεν πρόκειται να συμβούν. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να τηρούμε νόμους και κανόνες. Ας ξυπνήσει, επιτέλους, το κράτος, να κάνει πραγματικούς ελέγχους, να μην περιμένει «κινήματα» ή Μέσα Ενημέρωσης.

ΑΥΤΑ τα δύο αν γίνονταν, θα ζούσαμε σε μια άλλη χώρα. Και, μετά θα μπορούσαν να γίνουν όλα ακόμα καλύτερα…

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.