Συνέντευξη Γιώργου Σαρρή: O κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να μάθει την πορεία του Έθνους

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαρρής μιλά στους Aναστασία Νικολοπούλου και Θωμά Χ. Μαρκόπουλο, για την πορεία του στο χώρο των ΜΜΕ, την παρουσίαση της νέας εκπομπής του OPEN, «Και εγένετο Ελλάς 1821-2021», και δίνει τις ευχές του για το 2021 και εξέλιξη της πανδημίας.

Αρχικά θα μας πείτε τα βασικά για σας, αγαπητέ κ. Γιώργο Σαρρή: Καταγωγή, ηλικία, επάγγελμα, σπουδές…

Είμαι παιδί της Μεταπολίτευσης που αν και κατάγεται από τρεις διαφορετικές περιοχές της χώρας (Αρκαδία, Αργολίδα και Λευκάδα), γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά, παίζοντας με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς στο δρόμο και κάνοντας βόλτες δίπλα στη θάλασσα, στο Πασαλιμάνι. Όταν ήμουν μικρός διάβαζα περισσότερο «Μπλεκ», «Περιπέτεια», «Λούκι Λουκ» και «Αστερίξ», παρά τα μαθήματά του. Ωστόσο από τότε ήξερα τι θέλω να γίνω: δημοσιογράφος. Θυμάμαι τον εαυτό μου σε ηλικία 10 ετών να παίρνει συνεντεύξεις από τους συγγενείς και τους φίλους (τις έχω μάλιστα όλες φυλαγμένες μέχρι και σήμερα σε κάτι μεγάλα τετράδια) ή να ψάχνει για ειδήσεις της περιοχής και να τις δίνει ακολούθως στις τοπικές εφημερίδες.

Ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές εκπλήρωσα τις στρατιωτικές υποχρεώσεις και πριν ακόμη απολυθώ είχα γραφτεί στη σχολή δημοσιογραφίας, τη μοναδική ιδιωτική σχολή που υπήρχε τότε, στην Αθήνα, ώστε να μην χάσω άδικα μια ολόκληρη χρονιά. Μετά όλα πήραν την πορεία τους. Με το που παίρνω το πτυχίο ξεκινούσε η εφημερίδα «Εξουσία». Πήγα, με δοκίμασαν, μάλλον τους έκανα και από το 1996 και ένθεν ασχολούμαι πρωτίστως με το πολιτικό ρεπορτάζ σε εφημερίδες, κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά και ιστοσελίδες. Παράλληλα σπούδασα Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ είμαι τελειόφοιτος του Πολιτικού τμήματος της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανέκαθεν με σαγήνευε η ιστορία και για το λόγο αυτό παράλληλα με την κάλυψη του πολιτικού ρεπορτάζ παρουσίαζα σε μεγάλες εφημερίδες, όπως ήταν το «Έθνος της Κυριακής», θέματα νεότερης πολιτικής ιστορίας προβαίνοντας σε ενδελεχή έρευνα πριν παρουσιάσω κάθε γεγονός.

Για τα κείμενά μου αυτά τιμήθηκα μάλιστα με το βραβείο δημοσιογραφίας Μπότση το 2019 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντα μου άρεσε η ιστορία και θεωρώ αδιανόητο να καλύπτει κάποιος το πολιτικό ρεπορτάζ χωρίς να μην γνωρίζει εξίσου καλά τα γεγονότα της νεότερης ελληνικής πολιτικής Ιστορίας. Αυτά είναι αλληλοσυμπληρούμενα.

«Και εγένετο Ελλάς 1821-2021»!  Πείτε μας ποια ήταν η πιο ευχάριστη και ποια η πιο δυσάρεστη στιγμή μέχρι τώρα, όσον αφορά την ποιοτική αυτή παραγωγή που παρακολουθούμε από την τηλεοπτική συχνότητα του OPEN;

Να τα πάρουμε με τη σειρά. Η νέα συναρπαστική σειρά «…και εγένετο Ελλάς», επιχειρεί μέσα από 21 συνολικά επεισόδια να ψηλαφίσει το εμβληματικότερο γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας, την Επανάσταση του 1821, δύο αιώνες ακριβώς, μετά το ξέσπασμά της. Εστιάζουμε στους πρωταγωνιστές των γεγονότων και αναδεικνύουμε αθέατες πλευρές του Αγώνα. Στην εκπομπή παρουσιάζουμε ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση.

Φιλοξενούνται απόγονοι ηρώων που δεν έχουν μιλήσει ποτέ μέχρι σήμερα και έχουμε την τιμή να μας παραχωρεί συνέντευξη, μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Μάσλοβ και η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, σημαντικότατοι ιστορικοί, διευθυντές μουσείων, πανεπιστημιακοί, δήμαρχοι, στρατιωτικοί, ναύαρχοι, στρατηγικοί αναλυτές και οθωμανολόγοι.

Διαβάστε τη συνέχεια στο CulturePoint.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.