Συμπέρασμα από τις συγκεντρώσεις

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Οι μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της Τετάρτης σε ολόκληρη την Ελλάδα φανερώνουν κάτι σε πρώτο επίπεδο.

Αυτό είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, κυρίως χαμηλότερων ηλικιών, βρήκε αφορμή από το τραγικό δυστύχημα και περίπου ξέσπασε – δικαιολογημένα ή μη, υποκινούμενα ή όχι, δεν έχει σημασία σε πρώτη ανάγνωση.

Σημασία έχει η διαπίστωση. Και αυτή είναι ότι μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, το οποίο δεν είχε γοητευθεί από την κυβέρνηση, τώρα εκδηλώνεται.

Το σημαντικότερο εν συνεχεία, είναι αν αυτό το κομμάτι της νεολαίας θα πάει να ψηφίσει. Και αν πάει, μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι δεν θα ψηφίσει ΝΔ, ΠαΣοΚ ή ακόμη και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μάλλον κάτι άλλο.

Εν αναμονή λοιπόν του ραντεβού στην κάλπη και να δούμε ποιοι θα είναι εκεί…

Φανερό από τις συγκεντρώσεις της Τετάρτης ήταν και ένα ξεκάθαρο πολιτικό στοιχείο. Το πατρονάρισμα και την οργάνωση είχε αναλάβει το ΚΚΕ, το οποίο από την αρχή πήρε την υπόθεση του δυστυχήματος υπό μάλης και έσπευσε να την αξιοποιήσει πολιτικά.

Οι κινητοποιήσεις της Τετάρτης ήταν σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα των μηχανισμών του ΚΚΕ, το οποίο θυμίζει με κάθε ευκαιρία ότι – κατά παράδοξο τρόπο, ίσως, αλλά έτσι είναι – διατηρεί μεγάλες δυνάμεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία και η δυναμική παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη συγκέντρωση, απ’ όπου και δήλωσε σε επαναστατική έξαψη, ότι για αυτά όλα που συμβαίνουν στα τρένα δεν φταίει η κακιά ώρα ή χώρα, αλλά ο καπιταλισμός κ.λπ, κ.λπ. (κατά τα άλλα, ο ΟΣΕ παραμένει δημόσιος και την Τετάρτη παρέλυσαν τη χώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι).

Όπως και να ‘χει, το ξύπνημα του ΚΚΕ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ως μία από τις παραμέτρους της περιόδου.

Στις συγκεντρώσεις της Τετάρτης διαπιστώθηκε και ότι οι πάσης φύσεως «μπάχαλοι» είναι εδώ και έτοιμοι να κάνουν το κακό ανά πάσα στιγμή.

Το ότι όλοι μας το γνωρίζουμε και το αναμένουμε, προξενεί ωστόσο την απορία ως προς τη στάση της αστυνομίας. Αυτή τη φορά επαναλήφθηκαν τα ίδια, τα μπαχαλότσουρμα βγήκαν με τον γνωστό τρόπο από τις φωλιές τους, οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν στη γνωστή παράταξη μάχης, έπεσαν τα γνωστά χημικά και δακρυγόνα και για λίγο η ατμόσφαιρα θύμισε 2010-2014.

Το συγκεκριμένο στοιχείο θέλει μία ιδιαίτερη προσοχή, ειδικώς λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Κάποιοι σαφώς ονειρεύονται ένα νέο 2008 (βλ. το χάος έπειτα από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου), ένα νέο σκηνικό «πλατείας» και το θέμα είναι αν αυτό μπορεί να αποτραπεί, αν θα επιδράσει στο πολιτικό σκηνικό (που πάντως καμία σχέση δεν έχει με το 2010-2014) και αν μετά τις εκλογές θα έχουμε «άλλα»…

reporter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.