Σπουδές στο εξωτερικό: Ναι ή όχι;

Γράφει η Ελένη Μαρκάκη 

Τι είδους προκλήσεις θα αντιμετωπίσει κανείς στο εξωτερικό;

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα άτομα καταφεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές , με αποτέλεσμα να κυνηγήσουν το όνειρό τους σε μια χώρα που τους προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες. Παρότι είναι λίγο αργά και σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινάνε τα πανεπιστήμια, υπάρχουν αρκετά άτομα τα οποία έχουν ακόμα αμφιβολίες και εγώ είμαι εδώ για να σας τις λύσω.

Πράγματι, ο θεσμός των πανελληνίων έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο που πλέον δεν επιτρέπει στους υποψηφίους να κατακτήσουν τα όνειρά τους.

Όμως, αξίζει να κυνηγήσω τα όνειρα μου σε μια ξένη χώρα; Γιατί όχι; Ας μην αστειευόμαστε, αρκετές χώρες του εξωτερικού σου παρέχουν πολλές περισσότερες ευκαιρίες από ότι η Ελλάδα. Με την ανεργία να βρίσκεται στα ύψη, αρκετά άτομα που θα τελειώσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα θα καταφύγουν στο εξωτερικό όπου έχει πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας από ότι η Ελλάδα. Σκέψου λοιπόν πως θα έχεις το πλεονέκτημα του να γνωρίζεις την γλώσσα αλλά και την κουλτούρα μιας ξένης χώρας ,με αποτέλεσμα να έχεις αρκετές επιλογές όσον αφορά την χώρα στην οποία θα εργαστείς.

Τι είδους προκλήσεις θα αντιμετωπίσω;

Αρκετοί έφηβοι που σπουδάζουν στο εξωτερικό υποφέρουν από μοναξιά, κατάθλιψη, όχι μόνο λόγω της ριζικής αλλαγής που υπέστησαν, αλλά και λόγω της πίεσης που τους ασκείται από την σχολή. Η αλήθεια είναι πως οι σπουδές δεν είναι εύκολο πράγμα και σίγουρα οι σπουδές στο εξωτερικό δεν είναι απόφαση που παίρνεται μέσα σε ένα βράδυ. Αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα αποτελούν ευκαιρίες αυτοβελτίωσης και φυσικά να έχεις στο μυαλό σου πως πάντα μπορείς να αναζητήσεις βοήθεια από ειδικούς!

Το κλίμα, οι άνθρωποι, η γλώσσα, όλα αλλάζουν μαζί τους και εσύ. Ανακαλύπτεις πτυχές του εαυτού σου που δεν γνώριζες πως υπάρχουν. Η φοιτητική ζωή μπορεί να γίνει αρκετά ονειρική. Γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους και όχι δεν είναι πιθανό να μην γνωρίσεις άτομα. Τα περισσότερα άτομα με τα οποία θα είσαι μαζί βρίσκονται στην ακριβώς ίδια κατάσταση με εσένα, επομένως μην φοβηθείς να τους προσεγγίσεις!

Έπειτα, υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας, όπου δεν εξαρτάται τόσο από εμάς αλλά από το οικογενειακό μας περιβάλλον. Όμως, ποτέ μην λες ποτέ, διότι υπάρχουν άπειρες υποτροφίες και φοιτητικά δάνεια στα οποία μπορείς να στραφείς.

Δεν μπορώ να σου πω ούτε ναι, ούτε όχι στο αν πρέπει να επιλέξεις την φοιτητική ζωή στο εξωτερικό. Με αυτό το άρθρο θέλω απλά να σε βοηθήσω να ζυγίσεις καλύτερα τα πράγματα και να συμπεριλάβεις στην απόφαση σου παράγοντες που μπορεί να μην σου είχαν περάσει από το μυαλό.

neolaia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.