Σε σημείο βρασμού Ελλάδα και Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο
Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης
Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και στο βάθος αποκλιμάκωση και εκτόνωση της κρίσης περιμένοντας να μεσολαβήσει ο διεθνής παράγοντας όπως την προηγούμενη φορά.
Μπορεί η Γερμανία να είναι δυσαρεστημένη από την συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, που αυτή έσπαγε στην ουσία το Τουρκολυβικό μνημόνιο, τώρα όμως ο Ερντογάν δεν βγαίνει στο τηλέφωνο στην Μέρκελ, γιατί μάλλον θέλει να κάνει αυτό που θέλει στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου και μετά να μιλήσει.
Σε μήνυμα του ο Πρωθυπουργός είπε ότι «δεν απειλούμαστε, δεν εκβιαζόμαστε» αλλά σε περίπτωση ατυχήματος θα ευθύνεται η άλλη πλευρά. Επίσης τόνισε ότι εμείς δεν απορρίπτουμε τον διάλογο.
Ο διεθνής παράγοντας κάνει έκκληση για διάλογο, αλλά ο διάλογος πώς θα γίνει όταν η μία χώρα προβαίνει σε παράνομες ενέργειες; Στο σημείο που έχουμε φτάσει θα είμαστε μόνοι μας το λέει και μία ινδική παροιμία «κανείς δεν θα πολεμήσει τον πόλεμο σου.» Και όσο το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα είναι ένας πόλεμος νεύρων, αντοχής και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί είτε από ένα λάθος είτε από μία προβοκάτσια, γιατί οι δυνάμεις δεν είναι ανεξάντλητες.
Ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται μεγάλη πίεση από το εσωτερικό της χώρας του, η λίρα είναι σε χαμηλά επίπεδα, η δημοτικότητά του έχει πέσει. Μπορεί η κοινή γνώμη να επικροτεί ένα μέρος από αυτά που κάνει ο Ερντογάν, αλλά δεν τα θέλει εντελώς. Οι μορφωμένοι και οι αστοί είναι αντίπαλοι του Ερντογάν.
Η Τουρκία αναβαθμίζει την πίεση και ένταση ποσοτικά και ποιοτικά κάθε φορά. Είναι στην λογική της θεωρίας των Παιγνίων και στο γνωστό παιγνίδι Chicken game, δηλαδή ποιος θα δειλιάσει πρώτος.
Ο Τούρκος πρόεδρος λέει ότι είναι και αυτός εδώ και μην με ξεχνάτε. Είναι μία δήλωση για το εάν και όταν ξεκινήσει ξανά ο διάλογος.
Οι καταστάσεις είναι δύσκολες και απαιτούν ψυχραιμία και αποφασιστικότητα σε όλα τα επίπεδα.
Η γείτονα κινείται στα όρια και θέλει να μας προκαλέσει ένα λάθος που θα μας φέρει στο τραπέζι. Αυτό δεν πρέπει να γίνει.
Άλλωστε ο Ερντογάν θέλει ένα επεισόδιο; Μάλλον δεν το θέλει και ίδιος.
Ας οπλιστούμε με δύναμη, γιατί τα ελληνοτουρκικά είναι στην πιο δύσκολη φάση τους ίσως μετά το 1974. Και απαιτείται από όλους σοβαρότητα και όχι ανευθυνότητα.