Η προοπτική της Ε.Ε σε πρώτο πλάνο

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου 

Σε λίγες μέρες , ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαικής Ένωσης Ζαν Κλώντ Γιούνκερ θα ανεβεί στο βήμα της Ευρώπης και θα μιλήσει ενώπιον των ευρωβουλευτών (μεταξύ αυτών και 21 Ελλήνων Ευρωβουλευτών ) για την κατάσταση της ΕΕ, στις μέρες μας , το 2017.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ , αποτελεί τον επικεφαλής του εκτελστικού βραχίωνα της ΕΕ ,της Ευρωπαικής Επιτροπής , με την ίδια να έχει δύο ρόλους κυρίως αυτό του θεματοφύλακα των συνθηκών και αυτό της εκτέλεσης των Ευρωπαικών Νόμων (Αποφάσεις , Κανονισμοί , Οδηγίες ) , όπως συναποφασίζονται από το Συμβούλιο των Υπουργών και το Ευρωπαικό κοινοβούλιο.

Η Επιτροπή αποτελείται από 28 μέλη , έναν επιτροπο από κάθε χώρα και οφείλει να διασφαλίζει το ευρωπαικό κοινό συμφέρον. Υπό την Εκαχ , η Επιτροπή που τώρα λεγεται Commission λεγόταν High Authority ,και αποφάσιζε- όπως και τώρα- για θέματα που εκχωρούνται από τα εθνικά κράτη στην κοινότητα. Έλληνας Επίτροπος είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος , ο οποίος κατέχει το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης , εσωτεριικών και ιθαγένειας . Η Επιτροπή διαθέτει για την εκπλήρωση της αποστολής της , Γενικές Διευθύνσεις που αποτελούνται από Υπαλλήλους της ΕΕ επιλέγμένους από την EPSO , την υπηρεσία επιλογής προσωπικού της ΕΕ.

Στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο , στο οποίο θα απευθυνθεί ο Πρόεδρος Γιούκνκερ τη Τετάρτη , βρίσκονται 751 ευρωβουλευτές , με Πρόεδρο τον Αντόνιο ΤΑΓΙΑΝΙ , ιταλικής εθνικότητας . Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο έχει δημοσιονομικές , νομοθετικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες, όπως η ψήφιση του Ευρωπαικού Προυπολογισμού , ή η ακρόαση των προς διορισμό επιτρόπων . Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί τους πολίτες , γι αυτό και αποφασίσθηκε με την συνθήκη της Λισαβόνας να έχει αρμοδιότητες σημαντικές και μαζί με το Συμβούλιο θα λέγαμε ότι μοιάζει με το δικαμεραλιστικό μοντέλο κάποιων κρατών ομόσπονδων. Σε κάθε περίπτωση το ΕΚ έχει αρμοδιότητες ,οχι τόσες όμως όπως ένα εθνικό κοινοβούλιο (έλλειψη τεκμηρίου αρμοδιότητας), για αυτό το λόγο και κατά πολλούς υφίσταται στην ΕΕ ένα δημοκρατικό κενό .

Το λεγόμενο δημοκρατικό έλλειμμα και άλλα κοινά θέματα όπως η τρομοκρατία , το μεταναστευτικό , ΟΝΕ , η προοπτική της Ένωσης η κλιματική αλλαγή και οι εξωτερικές σχέσεις θα αποσχολήσουν τον Πρόεδρο της Επιτροπής, την Τετάρτη .Ο ίδιος προερχόμενος από την πρώτη σε δύναμη πολιτική ομάδα θα χρειασθεί να δώσει απαντήσεις κατά την αγόρευσή του για τα παραπάνω θέματα που είναι μόνο μερικά από τα φλεγοντα ευρωπαικά κονά θέματα που θα πρεπει να ενδιαφέρουν τους πολίτες , καθώς επηρεάζουν την ζωή τους.

Σε ένα κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται , σε μια ΕΕ που διαρκώς δέχεται προκλήσεις , οι ενημερωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν από τον Πρόεδρο Γιούνκερ να εκφράσει τις απόψεις του , καθώς η ΕΕ παρά τα προβλήματα έχει καταφέρει να πετύχει κάτι πρωτόγνωρο, αυτό που οραματιζόταν ο A Spinelli φυλακισμένος σε ένα κελί, αποτυπωμένο στο έργο του , το μανιφέστο του Βεντοτένε το 1941 , την ειρηνική και ομαλή συνύπαρξη των Ευρωπαίων πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.