Πόσες τραγωδίες θα ζήσει ακόμη αυτή η χώρα;
Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος
Με το πρώτο φως της ημέρας εντοπίστηκαν δυστυχώς άλλοι 25 σοροί στο Μάτι. Το Μάτι ένα από τα πιο ωραία παραθαλάσσια μέρη της Ανατολικής Αττικής ολοσχερώς κατεστραμμένο. Τίποτε πλέον στο Μάτι δεν θυμίζει την ειδυλλιακή εικόνα του παρελθόντος. Και να ήταν μόνο αυτό. Και άλλα ωραία μέρη όπως λχ ο Κάλαμος κι οι Άγιοι Απόστολοι, που ούτε λίγες φορές καταφύγαμε για μπάνιο τα καλοκαίρια για άλλη μια φορά χτυπημένο από τη λαίλαπα της πυρκαγιάς.
Δυστυχώς όμως πολλά εξίσου πανέμορφα μέρη της Ανατολικής Αττικής δεν υπάρχουν πια. Ποιος αλήθεια πταίει; Ποιος φέρει την ευθύνη είτε υποκειμενική είτε νόθο αντικειμενική σύμφωνα με την νομική επιστήμη και κατά συνέπεια ποιος φέρει το βάρος απόδειξης της πρόκλησης αυτής της ανείπωτης τραγωδίας που πρόσφατα ζήσαμε;
Σίγουρα οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές έχουν συντελέσει στο να ζούμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι πλέον γεγονός, ότι οι πυρκαγιές παίρνουν μεγάλη ταχύτητα, σαρώνουν ολόκληρες περιοχής και επεκτείνονται σε ολόκληρη έκταση ταχύτατα. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μάλιστα δεν επιτρέπουν στα αεροπλάνα να πετάξουν και στους πυροσβέστες να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους!
Σίγουρα φταίει το γεγονός, ότι οι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων, αλλαγή χρήσεων γης, ανοίγουν την όρεξη σε κάθε καταπατητή και εμπρηστή. Κάποτε πρέπει να σταματήσουν αυτά τα τραγικά φαινόμενα με την καθιέρωση αντίστοιχων νομοθετικών ρυθμίσεων. Την κατάσταση επιδεινώνει και η άναρχη και χωρίς σχέδιο πυκνή δόμηση εντός δασικών εκτάσεων.
Από την άλλη βέβαια ο πέλεκυς πέφτει βαρύς στην κυβέρνηση. Ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωνε πριν λίγο καιρό, ότι είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση φωτιών και πλημμύρων. Αλήθεια είμαστε; Δυστυχώς η πραγματικότητα ξεπέρασε τον υπουργό. Ούτε βέβαια είναι λύση να καταφεύγουμε σε δύσκολες στιγμές στη «συνομωσιολογία», αν και το γεγονός, ότι είχαμε πολλές εστίες φωτιάς όπως στην Ηλεία το 2007 δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους.
Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε εάν ο κρατικός μηχανισμός λχ ήταν εφοδιασμένος με ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας και ένα υπήρχε αντιπυρική προστασία. Προκειμένου να πετύχουμε την περιβόητη έξοδο από τα μνημόνια μήπως έγιναν ολέθριες περικοπές στον εξοπλισμό, ενώ δεν εκτελέσαμε ούτε τα απαραίτητα έργα στα δάση (πχ αντιπυρικές ζώνες), με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα; Ευτυχώς, που για άλλη μια φορά οι πυροσβέστες και οι εθελοντές αποδείχτηκαν πραγματικοί ΗΡΩΕΣ, διότι η τραγωδία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Δεν μπορούν όμως κάθε φορά να μας σώζουν μόνο αυτοί!
Έως τότε η κυβέρνηση μπορεί να διορίζει τους ημετέρους στον κρατικό μηχανισμό, να περικόπτουν δαπάνες, αλλά στην πρώτη κρίση τόσο ο Αλέξης, η Δούρου και οι αντίστοιχοι υπουργοί ήταν άφαντοι. Πολύ φοβάμαι δυστυχώς, ότι η Ηλεία το 2007, η Ανατολική Αττική το 2018 είναι μόνο η αρχή. Ελπίζω να διαψευσθώ και μακάρι να μην ζήσουμε άλλες τραγωδίες…