Ποιος θα δίνει έστω και… ένα ευρώ για φιλανθρωπίες;

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Ανέκαθεν υπήρχε καχυποψία των πολιτών απέναντι σε μεγάλα φιλανθρωπικά πρότζεκτ. Ακόμα και όσοι έδιναν από το υστέρημά τους ψιθύριζαν ή είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως κάποιοι, πέρα από το κοινωνικό έργο που επιτελούν, μπορεί και να βγάζουν χρήματα για την τσέπη τους.

ΤΑ τελευταία χρόνια τα σοκ είναι απανωτά.

ΚΑΤ’ αρχάς, έχουν αποκαλυφθεί πολλές περιπτώσεις ΜΚΟ που ασχολούνται με τη μεταναστευτική κρίση οι οποίες είτε έβγαζαν πολύ χρήμα είτε δρούσαν σε συνεννόηση με διακινητές προσφύγων. Κορυφαία περίπτωση η ΜΚΟ Human Rights 360, που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και η οποία είχε εμπλακεί στην υπόθεση των fake news για την «5χρονη νεκρή Μαρία» στον Εβρο.

ΤΟ πανελλήνιο συγκλονίστηκε με την υπόθεση της «Κιβωτού». Αν και όπως όλοι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου, οι έως τώρα αποκαλύψεις γκρέμισαν το κοινωνικό έργο του πατέρα Αντώνιου και την εικόνα που είχε όλη η κοινωνία για εκείνον.

Η προχθεσινή αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος για την κοινωνική κουζίνα, που είχε δημιουργήσει ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ίσως και να ήταν το «τελειωτικό χτύπημα» για τους πολίτες.

ΠΟΙΟΣ θα δώσει ξανά από το υστέρημά του έστω και ένα ευρώ σε οποιαδήποτε φιλανθρωπική οργάνωση ή ΜΚΟ; Ποια ιδρύματα ή μεγάλες εταιρίες θα τολμήσουν να δώσουν χορηγίες τις οποίες έως τώρα προσέφεραν με ευκολία; Ποιοι πολιτικοί ή επώνυμοι θα εμφανιστούν σε εκδηλώσεις, για να δώσουν τη στήριξή τους;

ΕΔΩ πρέπει, επιτέλους, να έρθει η Πολιτεία και να δώσει λύσεις.

ΚΑΤ’ αρχάς, να αναβαθμίσει όσο περισσότερο μπορεί τις κρατικές προνοιακές δομές, ακόμα και να προσελκύσει χορηγίες ιδρυμάτων, εταιριών και πολιτών.

ΚΑΙ στη συνέχεια πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο αυστηρό πλαίσιο για τις ΜΚΟ και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τόσο οι υφιστάμενες όσο και εκείνες που θα ιδρυθούν να πρέπει να διαθέτουν ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα αναρτώνται καθημερινά τα έσοδα, τα έξοδα, αλλά και το έργο που επιτελούν, στην οποία θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι ελεγκτικές Αρχές και όλοι οι πολίτες. Αλλιώς, να μη λαμβάνουν άδεια λειτουργίας.

ΕΙΝΑΙ κρίμα να πάει χαμένο το κοινωνικό έργο χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται εθελοντικά και με ανιδιοτέλεια, για να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.