Παρών για την Ελλάδα μας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, σύμβουλος επιχειρήσεων – συγγραφέας

“Παρών για την Ελλάδα μας που της χρωστάμε τα πάντα”. Με αυτή τη φράση έκλεισε την ομιλία του ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Κι αν με αυτή την επισήμανση ήθελε να δείξει προς το μέλλον της χώρας και την ευθύνη όλων μας απέναντι σε όσα θα συμβούν και θα απαιτούν την αταλάντευτη υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, δικαιούμαστε, και λόγω του πλαισίου του συγκεκριμένου λόγου, να δώσουμε και μια πιο προσωπική χροιά σε αυτή την επίκληση.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπήρξε διαχρονικά, και παραμένει, παρών για την Πατρίδα, ανταποδίδοντάς της, το σεβασμό και την αφοσίωση για “τα πάντα που μας προσφέρει”. Κι αν σε κάτι έχει σίγουρα να συνεισφέρει το Ίδρυμα του, είναι μέσα από τη διερεύνηση μιας πορείας διαρκούς προσωπικής δικαίωσης, να θέσει στην προμετωπίδα του σύγχρονου συλλογικού ζητούμενου, τον υγιή πατριωτισμό και τον ανιδιοτελή αξιακό αγώνα. Έναν αγώνα για τη διατήρηση κι ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας μας, όταν όλα συνηγορούν στην κατεδάφισης της ως προαπαιτούμενο μιας αφελούς, και τελικά επικίνδυνης, διεθνιστικής ομογενοποίησης.

Υπήρξε παρών για την Ελλάδα, όταν επέμενε στην μη παραχώρηση του Μακεδονικού προσδιορισμού στα Σκόπια γιατί ήταν σίγουρο ότι θα τον εκμεταλλεύονταν ως αλυτρωτικό εργαλείο. Κι επιβεβαιώθηκε.

Υπήρξε παρών για την Ελλάδα, όταν προέτρεπε σε διόρθωση των αρχικών εσφαλμένων μνημονιακών προβλέψεων γιατί θα οδηγούσαν σε αδιέξοδο. Κι επιβεβαιώθηκε.

Υπήρξε παρών για την Ελλάδα, όταν ανέλαβε το βαρύ φορτίο να συνεργαστεί θεσμικά για να αποτρέψει τον πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να επαναφέρει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και πορεία εξόδου από την επιτήρηση των δανειστών. Και τα κατάφερε.

Υπήρξε και παραμένει παρών, στην προσπάθεια της Ελλάδας να αποκτήσει γεωπολιτική και ενεργειακή ισχύ, τέτοια που θα την καθιστά απαραίτητη ψηφίδα στον χάρτη των μελλοντικών εξελίξεων. Και θα τα καταφέρουμε.

Ένα ακόμη Ίδρυμα μπορεί να φαντάζει στα μάτια κάποιων ως περιττή, αυτοαναφορική πολυτέλεια. Το Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά δείχνει, από την πρώτη στιγμή τις διαφορετικές προθέσεις του. Η ιστορική καταγραφή θα συμβαδίζει με την πολιτισμική συνεισφορά. Η επιμελής ματιά στην πολιτική διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού θα έρχεται να δέσει με την επικαιροποίηση των εθνικών στόχων και την παραταξιακή ευθυγράμμιση μαζί τους. Με τα ιδεολογικά ερωτήματα της εποχής και τα ζητήματα που την απασχολούν και μας απασχολούν, όπως η οικονομική κρίση, οι παραγωγικές και εργασιακές ανατροπές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η σύγκρουση των πολιτισμών και το μεταναστευτικό, οι νέες γεωστρατηγικές προκλήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.