Οι μεγάλες αλήθειες του Ανδρέα Παπανδρέου
Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος
Στην σύνοδο κορυφής στις Κάννες το 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου δυστυχώς ή ευτυχώς είπε κάποιες αλήθειες. Ακόμη μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας τα λόγια του:
«Δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω από τον Ελληνικό λαό την αλήθεια· θέλω να ‘πώ ότι ΕΙΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟ «ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ» ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. διότι, ενώ πολλοί συνάδελφοι, πρωθυπουργοί, ιδιαιτέρως και στο διάδρομο μου έλεγαν, «τί καλά που τα είπες, έχεις δίκιο», κανείς δεν πήρε το’ λόγο, για να καλύψει τις θέσεις μου …Τι είναι η Ενωμένη Ευρώπη; Ποιος την κυβερνά; Τι ρόλο παίζουμε πλέον εμείς, οι κυβερνήσεις, οι εθνικές κυβερνήσεις; Αυτά είναι ερωτήματα πολύ βασικά …Βρίσκω ότι πάμε σ ένα είδος συρρίκνωσης της εθνικής δύναμης αλλά όχι στο βωμό μιας συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. συμφερόντων, όταν λέγω, ρητά! Δεν θέλω ν’ αποκαλύψω ονόματα – ποιοι μίλησαν και τι είπαν· ΣΑΣ ΛΕΓΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ, ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΦΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΔΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΡΟΛΟ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ…»
Όσο και αν ο Ανδρέας Παπανδρέου από κάποιους αγαπήθηκε σφόδρα και από κάποιους πολεμήθηκε και επικρίθηκε σφόδρα μεταξύ των οποίων και ο γράφων δεν παύει τώρα ιδίως που βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης, με άλλα λόγια αντιμετωπίζουμε το φάσμα ενός νέου οικονομικού πολέμου ακήρυχτου αυτή τη φορά, να διαπιστώνουμε πόσο προφητικός υπήρξε. Το ότι αγαπήθηκε τόσο πολύ αλλά και μισήθηκε εξίσου είναι γνώρισμα που τον κατατάσσει βέβαια στους μεγάλους ηγέτες. Στις Κάννες όμως διαπιστώνουμε το μέγεθος της πολιτικής του ευφυΐας.
Ο λόγος του αυτός συνιστά πολιτική παρακαταθήκη που ακόμη μας διδάσκει. Με άλλα λόγια ο Ανδρέας προέβλεψε ότι η Ενωμένη Ευρώπη θα υποταχθεί σε οικονομικά συμφέροντα που θα κυριαρχήσουν έναντι των δημοκρατικών εθνικών κυβερνήσεων. Τι ρόλο υποστήριξε παίζουν οι εθνικές κυβερνήσεις είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν όλα κινούνται από αυτό που αποκάλεσε «διευθυντήριο». Ουσιαστικά ο Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε για πρώτη φορά για την εξάρτηση των εθνικών κυβερνήσεων από τις οικονομικές σχέσεις των ολιγοπωλίων. Αυτό αλήθεια δεν βιώνουμε σήμερα;
Υπερεθνικοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ σήμερα «επιτηρούν» εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια την χώρα μας και τις εκάστοτε κυβερνήσεις που κατά καιρούς ο Ελληνικός λαός δίνει εντολή. Βλέπουμε έλληνες πρωθυπουργούς να αλλάζουν και κανείς να μην μπορεί να αντισταθεί επί της ουσίας απέναντι στην κυριαρχία των τραπεζών, των μονοπωλίων και των οικονομικών συμφερόντων. Ουσιαστικά οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια θα έλεγε κανείς, ότι επιτελούν τον ρόλο τους και αλλάζουν φρουρά, έως ότου να έρθει ο επόμενος.
Γιατί αλήθεια ένας νέος να ασχοληθεί με την πολιτική όταν διαπιστώνει ότι στο εκάστοτε κόμμα κυριαρχεί ο αρχηγός με δέκα περίπου άτομα πλησίον του και εκτελεί τα προστάγματα των ξένων οικονομικών συμφερόντων. Τρανή απόδειξη το μητρώο στελεχών που εξελίχθηκε σε μεγάλο φιάσκο. Τρανή απόδειξη ο νέος πτωχευτικός νόμος που ευνοεί τις τράπεζες και τα ξένα αρπαχτικά! Τρανή απόδειξη η κατάργηση επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη των κοινωνικών επιστημών από τα σχολεία. Το σύστημα βλέπεις δεν θέλει σκεπτόμενους ανθρώπους.
Τελικά οφείλουμε όλοι εμείς ένα μεγάλο ΣΥΓΝΩΜΗ στον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε κάποια θέματα υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης, που πρέπει ακόμη και σήμερα να αναλογιστούμε ιδίως που εξαιτίας την πανδημίας κινδυνεύουμε να μπούμε το 2022 σε ένα ακόμη μνημόνιο. Μην εκπλαγούμε λοιπόν εάν δούμε μια κοινωνική έκρηξη προ των πυλών και νέα κινήματα αγανακτισμένων στο Σύνταγμα…