Οι “κυβιστήσεις” της κυβέρνησης

Γράφει η Αναστασία- Μαρία Δημοπούλου, Νομικός

Το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με δύο σοβαρά ζητήματα, τα οποία ανέκυψαν σχεδόν ταυτόχρονα. Από τη μια, η όξυνση του μεταναστευτικού που είχε ως αποκορύφωμα τη χαώδη και σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση που επικράτησε στον Έβρο – φέρνοντας την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της αλλά και αντιμέτωπη με έναν «ημίτρελο δικτάτορα», κυβερνήτη της γείτονα χώρας που ουδένα δίαυλο επικοινωνίας είχε αφήσει με τη χώρας μας-, και από την άλλη, την αιφνίδια εισβολή -σε παγκόσμιο επίπεδο – του ιού covid19 στις ζωές μας, ενός ισχυρού εχθρού, ο οποίος αναμετράται κάθε μέρα με την ευσυνειδησία, τα γρήγορα αντανακλαστικά και το σωστό προγραμματισμό της εκάστοτε κυβέρνηση των κρατών του πλανήτη, φέρνοντας παράλληλα και στο προσκήνιο πάγια προβλήματα όπως για παράδειγμα το ασθενές Σύστημα Υγείας ακόμα και των πλέον ανεπτυγμένων κρατών.

Τα δύο αυτά γεγονότα τάραξαν τα γνωστά τσιτάτα «όλα βαίνουν καλώς», «ήρθε η κανονικότητα», «ήρθε η ανάπτυξη», που έως τότε διαλαλούσαν οι κυβερνητικοί κύκλοι. Βέβαια, το κλίμα παρέμεινε ευνοϊκό για την Κυβέρνηση, αφού η πλειοψηφία του λαού αναγνωρίζει κι επικροτεί τη δυναμική που επέδειξε και στις δύο περιπτώσεις κι εν τέλει επετεύχθη η λαϊκή συσπείρωση.

Όμως, σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις φαίνεται πόσο πίστευες πολλά από αυτά που υποστήριζες προεκλογικά ή απλά τα πρότασσες για να κερδοσκοπήσεις ψηφοθηρικά.

Ας εξετάσουμε ακροθιγώς τις ‘κυβιστήσεις’ της Κυβέρνησης:

α) Επανασύσταση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στις 15 Ιανουαρίου 2020, γεγονός που κατέδειξε ότι η Κυβέρνηση είχε υποτιμήσει αρχικώς τη δυναμική του φλέγοντος ζητήματος του προσφυγικού.

β) Ο Πρωθυπουργός, την κρίσιμη αυτή ώρα που ο κορωναϊός απείλησε τη χώρα μας, αναγνώρισε την αξία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αφού πριν λίγο καιρό είχε αποφασίσει να αναστείλει την πρόσληψη επαγγελματιών υγείας σε Δημόσια Νοσοκομεία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ανέκαθεν πρόβαλε την επιθυμία του για ενίσχυση της Ιδιωτικής Υγείας. Ευτυχώς, όμως, στην κρίσιμη αυτή ώρα λειτούργησε με σύνεση κι αποφάσισε να επανδρώσει τα Δημόσια Νοσοκομεία με 2.000 επαγγελματίες υγείας για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης, προβαίνοντας παράλληλα και στη μονιμοποίησή τους με διορισμό.

γ) Αποσυμφόρηση φυλακών λόγω του covid19: ετοιμάζεται με μορφή ΠΝΠ μια νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει πρόωρες αποφυλακίσεις κρατουμένων. Οι κυβερνητικοί κύκλοι αποποιούνται προφανώς οποιαδήποτε σύγκριση μιας τέτοιας κίνησης με το Νόμο Παρασκευόπουλου. Γιατί άραγε υπάρχει ανάγκη αποσυμφόρησης; Μήπως η απάντηση είναι ότι υπάρχει υπερβολική συμφόρηση; Μήπως γιατί οι συνθήκες υγιεινής εντός των καταστημάτων κράτησης είναι σχεδόν ανύπαρκτες; Μήπως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μέσα στις φυλακές δεν κρατούνται μόνο βαρυποινίτες αλλά και άτομα όπως για παράδειγμα οι προσωρινά κρατούμενοι για τους οποίους η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμα αποφανθεί;

Η Κυβέρνηση αυτή δεν ήταν αυτή που κατήργησε την εναλλακτική ποινή της κοινωφελούς εργασίας ως μέσο αντιστάθμισης της κατάργησης της μετατροπής σε χρηματική ποινή; Άλλωστε, και ο αποδιοπομπαίος τράγος- Νόμος Παρασκευόπουλου, αφορούσε κρατουμένους με διάφορες ποινές (εκτός ισοβίων), οι οποίοι ούτως ή άλλως θα αποφυλακίζονταν. Επίσης, το χρόνο της ισχύος του δεν αυξήθηκε αποδεδειγμένα η εγκληματικότητα ενώ πολλοί έσπευδαν σε υπερπροβολή μεμονωμένων περιπτώσεων σοβαρής εγκληματικής υποτροπής.

δ) Αφορά τον κλάδο των νομικών δραστηριοτήτων. Η Κυβέρνηση πριν από περίπου μια εβδομάδα, είχε συμπεριλάβει σε ΚΥΑ την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών κι αυτοαπασχολούμενων που άπτονται νομικών δραστηριοτήτων, λόγω της αδυναμίας τέλεσης του λειτουργήματός τους εξαιτίας που επέφερε το κλείσιμο των Δικαστηρίων. Πριν λίγες μέρες, κυβερνητικοί εκπρόσωποι ανέσυραν τη δήλωσή τους αυτή, με αποτέλεσμα τόσοι άνθρωποι να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε έναν κυκεώνα οικονομικών υποχρεώσεων. Σήμερα, υποστηρίζεται ότι οι δικηγόροι μαζί με άλλους επιστημονικούς κλάσους (ιατροί, οικονομολόγοι, μηχανικοί κ.ά.), θα συμπεριληφθούν σε ένα πρόγραμμα Training Voucher (Σύστημα Επιταγών Κατάρτισης) που θα περιλαμβάνει τηλε-κατάρτιση 100 ωρών, με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, το οποίο προβλέπει ενίσχυση 600 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο που θα λάβει μέρος.

Η Κυβέρνηση, όσον αφορά τους επιστημονικούς κλάδους που επλήγησαν λόγω του covid19, αυτοαναιρέθηκε κι έπαιξε με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτό το επίδομα, με τον ισχυρισμό ότι δεν επαρκούν τα χρήματα με τα οποία έχει επιδοτηθεί η χώρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών. Θα ήταν λοιπόν, πιο σώφρον η Κυβέρνηση πριν τάξει, να έχει λάβει υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Βέβαια, κατόπιν πιέσεων από τον κλάδο των Δικηγόρων, επανεξετάζει την ένταξη των επιστημονικών κλάδων στην ΚΥΑ για την οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό των 800 ευρώ, γεγονός που εντείνει την ανασφάλεια των ενδιαφερομένων έως την τελική απόφαση.

ε) Είδαμε το Υπουργείο Εξωτερικών να συγχαίρει τη Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Μάλλον, ο Τσίπρας τους έλυσε τα χέρια, λαμβάνοντας το βάρος της ονοματοδοσίας. Ο Πρωθυπουργός στηρίζει την Ευρωπαϊκή πορεία της γείτονα χώρας. Ναι μεν, η συμφωνία δεσμεύει και τις δύο χώρες και πρέπει να τηρηθούν οι όροι της και από τις δύο πλευρές, αλλά η Κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί μια ιδιαίτερα φιλική πολιτική, δυσαρεστώντας μεγάλη μερίδα της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος. Γίνεται λοιπόν, ξεκάθαρη η διάσταση των εννοιών ‘πατριωτισμού’ και ‘πατριδοκαπηλισμού’.

Αυτή την ώρα, όλοι οι Έλληνες πρέπει να μείνουμε ενωμένοι απέναντι στον κοινό εχθρό, τον κορωναϊό. Η Κυβέρνηση λειτούργησε δραστικά στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας υπακούοντας στις εντολές των ειδικών ιατρών λοιμωξιολόγων και την ευχαριστούμε γι αυτό. Όμως, η σκιά του κορωναϊού και η ορθή -κατ΄ εμέ- δράση της Κυβέρνησης, δεν πρέπει να μας κάνει να παραβλέπουμε τυχόν αστοχίες της.

Μένουμε σπίτι, μένουμε ενεργοί πολίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.