Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο συναισθηματικό στρες από τους άντρες!

Γράφει η Βίκυ Δασκαλάκη, Ψυχολόγος, Πτυχ. Παντείου, Msc Neuropsychology- PhD

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο συναισθηματικό στρες από τους άντρες “λόγω της ευαισθησίας τους στις ορμόνες”

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γυναίκες πραγματικά ορίζονται από τις ορμόνες τους.

Είναι πιο ευαίσθητες σε μια βασική ορμόνη του στρες – και με ακόμη και μικρά ποσοστά στέλνουν τα συναισθήματά τους σε έναν απίστευτο στροβιλισμό. Οι άντρες αντίθετα, είναι σχετικά άνοσοι ακόμη και σε υψηλές ποσότητες του χημικού προϊόντος όταν προκαλείται το άγχος. Μία πιθανή εξήγηση ίσως μπορεί να δοθεί στο διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Συμπερασματικά, οι γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, μετατραυματικού στρες και άλλα προβλήματα άγχους σε σύγκριση με τους άνδρες. Ωστόσο, κανείς δεν έχει ακόμη κατορθώσει να εντοπίσει μια βιολογική αιτία για τη διαφορά αυτή. Κυρίως είναι ο τρόπος με τον όποιο έχουν μάθει διαφορετικά το κάθε φύλο ανάμεσα στις γενεές να προσαρμόζεται και να ανταπεξέρχεται τα όποια προβλήματα.

Ωστόσο οι μελέτες εστιάζουν σε μια ορμόνη έντασης που ονομάζεται παράγοντας απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης (CRF), η οποία βοηθά στον έλεγχο της αντίδρασης του σώματος στο άγχος.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι γυναίκες υφίστανται σημαντικά υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης που σχετίζονται με το χώρο εργασίας εξαιτίας του σοβαρού προβλήματος του σεξισμού κυρίως να προκαλείται από τους άντρες καθώς θεωρούν ότι πρέπει να επιβεβαιωθούν κοινωνικά με την ανέλιξη τους στην εργασία ( βεβαίως αυτό το μοντέλο είναι πεπαλαιωμένο) προκαλώντας έτσι αφόρητο ανταγωνισμό στην γυναίκα υποψηφία απέναντι του { και όχι φυσικά στην υποψήφια φιλενάδα του ή σύζυγό του } -τις οικογενειακές ευθύνες, την εγκυμοσύνη που παρέχουν πρόσθετες πιέσεις στην καριέρα.

Αρκετά τα φαινόμενα όπου οι γυναίκες είναι επίσης δυσαρεστημένες από τη χαμηλότερη αμοιβή από τους άνδρες, την εργασιακή ανασφάλεια και την έλλειψη προοπτικής, εξέλιξης της σταδιοδρομίας. Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται όταν πρόκειται για γυναίκες απόφοιτες Πανεπιστημιακών τμημάτων με ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις. Ήδη από την ηλικία των 25 ετών, οι γυναίκες αισθάνονται πολύ περισσότερο άγχος από τους άνδρες και αυτό συνεχίζεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής.

Στην περίπτωση δε, που η πίεση γίνεται αφόρητη αισθάνονται συχνά ότι δεν είχαν το χρόνο να συνδεθούν με ανώτερους -φοβούμενες πολλές φορές τον ”κίνδυνο” τι θα πει ο περίγυρος τις καθιστά σε δυσανάλογο ρίσκο..

Τέλος , όλα αυτά δεν μπορεί να μην έχουν και σοβαρό αντίκτυπο και στην οικονομία του τόπου..

Επιβαρύνοντας τα ταμεία ασφάλισης, δημιουργώντας ”εργασιακά κενά” και οδηγώντας την κοινωνία στο χάος και στην αβεβαιότητα τουλάχιστον με τις γυναίκες πιο δυσαρεστημένες..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.