Οι δημοσκοπήσεις του… Καραμανλή και του Βαρουφάκη
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, σύμβουλος επιχειρήσεων – συγγραφέας
Θα μπορούσαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων να έχουν επηρεαστεί αν διενεργούνταν μετά τις δηλώσεις Καραμανλή, και με ποιο τρόπο; Ποιος είναι ο κομβικός ρόλος του Βαρουφάκη για την αυτοδυναμία; Και τελικά, μάθαμε κάτι καινούριο από τις μετρήσεις του Σεπτεμβρίου ή ψάχνουμε λόγους συζήτησης και σεναριολογίας ακόμη κι εκεί όπου δεν υπάρχουν;
Το πόσο “ερεθίζονται”, διαχρονικά, ορισμένοι στην κεντροδεξιά παράταξη από τις ευφάνταστες συλλήψεις και τη συνωμοσιολογία, είναι κοινό μυστικό. Από τη μια, όσοι προβλέπουν στο να βρεθούν υπονοούμενα και αιχμές κατά της κυβέρνησης για να χαρακτηρίσουν τον Καραμανλή ως… διασπαστικό. Από την άλλη, οι δήθεν “μεταφραστές” του λόγου του που ψάχνουν ανύπαρκτες ερμηνείες για να αποκτήσουν οι ίδιοι… ανατρεπτική υπόσταση.
Ευτυχώς η πορεία αυτής της παράταξης δεν έχει ανάγκη καμιά από αυτές τις δύο νοοτροπίες. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, παρά τις περισπούδαατες αναλύσεις που τις συνόδευσαν, δεν μας πρόσφεραν κάποια ξεχωριστά νέα δεδομένα. Οι διαφοροποιήσεις, μεσοσταθμικά, δεν ξεπέρασαν τη μία μονάδα, για κανένα κόμμα, και το γεγονός των υποκλοπών δεν έπεισε και τόσο πολλούς για τη σοβαρότητά του, ώστε να επηρεάσει την εκλογική επιλογή τους.
Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας, ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξουν στη ΔΕΘ, κυβερνητικές ανακοινώσεις για περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το αισιόδοξο πρόσημο των οποίων θα έχει θετικό δημοσκοπικό αντίκτυπο για τη ΝΔ, η κρίση που ξεκίνησε με αφορμή το θέμα Ανδρουλάκη, δεν δείχνει να αφήνει σημαντικό αποτύπωμα στο πολιτικό σκηνικό.
Εάν, όπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία, η χρονιά κλείσει με τριπλό ρεκόρ στα τουριστικά έσοδα, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, η Ελλάδα θα αποτελεί παράδειγμα οικονομικής πορείας μέσα στο ασταθές διεθνές κλίμα. Αν υπάρξει και επαρκής προστασία από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για την πιθανότητα δυσκολίας αναχρηματοδότησης του χρέους από τις αγορές λόγω των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, χωρίς νέες παράλογες δημοσιονομικές απαιτήσεις, τότε οι προοπτικές για την επόμενη χρονιά, μόνο σιγουριά και ασφάλεια θα αποπνέουν.
Το μόνο δημοσκοπικό στοιχείο που, προς το παρόν, αξίζει προσοχής, είναι οι επιδόσεις του ΜΕΡΑ25, του Βαρουφάκη. Όχι για την επίδραση που έχουν οι συχνά ασυνάρτητες δηλώσεις των στελεχών του αλλά γιατί αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη αυτοδυναμίας. Η μη είσοδος του στο επόμενο κοινοβούλιο κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας γύρω στο 44% στις πρώτες εκλογές και ίσως και κάτω από 37% στις δεύτερες. Στον αντίποδα η διατήρηση των ποσοστών του τουλάχιστον στο 3,5-4% σε συνδυασμό με την άνοδο των εκτός Βουλής κομμάτων φέρνουν κοντά σε οριακή πλειοψηφία την πιθανή, ανομολόγητη ευθαρσώς αλλά υπονοούμενη τριπλή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜΕΡΑ25.