Οφείλουμε να μποϊκοτάρουμε το Μουντιάλ του Κατάρ;

Πολλοί το ονομάζουν το Μουντιάλ της ντροπής. Η ανάθεση στο Κατάρ έγινε έπειτα από σκάνδαλο περιωπής, ενώ στα έργα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, πέθαναν πάνω 6.500 εργάτες. Τώρα, οι Αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο και τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας.

Θα μπορούσε να ονομαστεί, πριν καν ξεκινήσει, ως το Μουντιάλ της ντροπής. Βεβαίως οι απανταχού λάτρεις της μπάλας περιμένουν πώς και πώς τους αγώνες του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου κι ας διεξάγονται μέσα στο χειμώνα (τι ξενέρωμα κι αυτό), όμως, στη ζωή δεν είναι όλα μια μπάλα που γυρίζει, πως να το κάνουμε;

Εξαρχής, οι Καταριανοί έδειξαν πως ήθελαν να πάρουν τη διοργάνωση παντί τρόπω. Ο τρόπος που επελέγη η χώρα, κατόπιν ανάθεσης, εγείρει ακόμη και σήμερα πολλά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με άμεσο χρηματισμό πολλών μελών της FIFA. Σχετική σκόνη έχει ξεσηκώσει και το ντοκιμαντέρ του Netflix, FIFA Uncovered.

Από το 2010, οπότε και ξεκίνησαν τα έργα, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας The Guardian, έχουν χαθεί πάνω από 6.500 εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Κατάρ.

Στους μήνες που πέρασαν από την εκλογή του Κατάρ ήρθαν στη δημοσιότητα βορβορώδη σκάνδαλα. Μέλη της παγκόσμιας ομοσπονδίας φέρονται να έλαβαν το κατάλληλο «δωράκι» για να αποφανθούν θετικά, κάποιοι συνελήφθησαν, ενώ ο Σεπ Μπλάτερ αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος των αποκαλύψεων. Εξαρχής, λοιπόν, το Μουντιάλ του Κατάρ ήταν στιγματισμένο και οι Αρχές της χώρας δεν έκαναν τίποτα για να πετάξουν από πάνω τους τις σκιές.

Με ένα κρεσέντο ακραίου και εν τέλει δολοφονικού κυνισμού ξεκίνησαν να κάνουν τα απαραίτητα έργα για την κατασκευή και διαμόρφωση των γηπέδων που θα φιλοξενούσαν τους αγώνες αδιαφορώντας για την μέγιστη ασφάλεια των εργατών. Από το 2010, οπότε και ξεκίνησαν τα έργα, σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα The Guardian, έχουν χαθεί πάνω από 6.500 εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Κατάρ. Οι πιο πολλοί από αυτούς ήταν από την Ινδία, ενώ σε αυτή τη μακάβρια λίστα ακολουθούν το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα. Οι Αρχές της χώρας έχουν υποσχεθεί στους γκέι να μην τους υποβάλλουν σε βασανιστήρια (!), αρκεί να καταδώσουν άλλους γκέι.

Οι Αρχές της χώρας έχουν υποσχεθεί στους γκέι να μην τους υποβάλλουν σε βασανιστήρια (!), αρκεί να καταδώσουν άλλους γκέι.

Όπως είχε αποκαλύψει ο Guardian, οι θάνατοι αυτοί δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα μοιραίων δυστυχημάτων. Η μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων αποδόθηκε στις κάκιστες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών, οι οποίοι «στοιβάζονταν» σε κοντέινερ και εργάζονταν για πολλές ώρες κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Τότε είχε δηλώσει η ερευνήτρια του Κόλπου για τη Διεθνή Αμνηστία, Μέι Ρομάνος: «Υπάρχει πραγματική έλλειψη σαφήνειας και διαφάνειας γύρω από αυτούς τους θανάτους. Υπάρχει ανάγκη για το Κατάρ να ενισχύσει τα επαγγελματικά του πρότυπα υγείας και ασφάλειας». Οι φωνές ενάντια στο… χειμερινό Μουντιάλ πληθαίνουν.

Οι Καταριανοί αξιωματούχοι, πάντως, πέραν των όσων έχουν κάνει και παραμένουν στο απυρόβλητο, έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα εκφοβισμού σε όσους ξεφεύγουν από τον μουσουλμανικό νόμο. Στο στόχαστρο βρίσκονται, όπως αναμενόταν, και τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας.

Είναι ενδεικτικό το σημερινό (16/11) δημοσίευμα πάλι της εφημερίδας The Guardian, σύμφωνα με το οποίο οι Αρχές της χώρας έχουν υποσχεθεί στους γκέι να μην τους υποβάλλουν σε βασανιστήρια (!), αλλά σε αντάλλαγμα να βοηθήσουν τους αστυνομικούς να εντοπίσουν άλλα άτομα LGBTQ+ στη χώρα. Ουσιαστικά, δηλαδή, να γίνουν καταδότες. Αυτό δήλωσε στον Guardian ένας διακεκριμένος γιατρός από το Κατάρ και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Ο Δρ Νάσερ Μοχάμεντ, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ αλλά διατηρεί επαφή με εκατοντάδες ομοφυλόφιλους του Κατάρ, είπε ότι ορισμένα μυστικά δίκτυα είχαν παραβιαστεί μετά τις συλλήψεις από το τμήμα προληπτικής ασφάλειας του Κατάρ: «Πολλοί ομοφυλόφιλοι του Κατάρ δεν γνωρίζουν ο ένας για τον άλλον, και είναι πιο ασφαλές έτσι γιατί όταν οι αρχές βρίσκουν ένα άτομο, προσπαθούν να βρουν ολόκληρο το δίκτυο επαφών του. Αλλά μερικοί από τους ανθρώπους που συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν, στρατολογήθηκαν στη συνέχεια ως πράκτορες».

Οι ξένοι ομοφυλόφιλοι οπαδοί στο Κατάρ δεν θα διώκονται ενόσω θα βρίσκονται στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Μοχάμεντ είπε στον Guardian ότι οι ξένοι ομοφυλόφιλοι οπαδοί στο Κατάρ δεν θα διώκονται ενόσω θα βρίσκονται στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι τοπικοί υποστηρικτές  της LGBTQ+ κοινότητας αντιμετωπίζουν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα. «Πώς είναι να είσαι LGBTQ+ στο Κατάρ; Ζεις με φόβο, ζεις στη σκιά, διώκεσαι ενεργά. Υποβάλλεσαι σε σωματική και ψυχική κακοποίηση από το κράτος. Είναι επικίνδυνο να είσαι LGBTQ+ άτομο στο Κατάρ».

Τον περασμένο μήνα, το διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφερε ότι οι δυνάμεις του τμήματος προληπτικής ασφάλειας του Κατάρ συνέλαβαν αυθαίρετα λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανς άτομα και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια ενώ ήταν υπό κράτηση. Το HRW κατέγραψε επίσης έξι περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων ξυλοδαρμών και πέντε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης υπό αστυνομική κράτηση, μεταξύ του 2019 και του 2022.

Η Rasha Younes, ανώτερη ερευνήτρια του HRW, είπε στον Guardian ότι ορισμένες περιπτώσεις ήταν πιο εντυπωσιακές: «Υπήρχε μια ιστορία μιας διεμφυλικής γυναίκας που κρατήθηκε στην απομόνωση για δύο μήνες σε ένα υπόγειο, έχασε τη δουλειά της ως αποτέλεσμα της κράτησής της και δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει τον εργοδότη της ότι είχε φύγει», είπε. «Της ξύρισαν τα μακριά μαλλιά της, την χτύπησαν άγρια ​​μέχρι να αιμορραγήσει και αρνήθηκαν να της παράσχουν ιατρική περίθαλψη».

Μετά από όλα αυτά, οι ενεργοί πολίτες ανά τον κόσμο, αναρωτιούνται ευλόγως: Οφείλουμε να μποϊκοτάρουμε το Μουντιάλ του Κατάρ;

Andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.