Ο Βούλγαρος πρόεδρος υπαινίσσεται δημοψήφισμα για τη Βόρεια Μακεδονία

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προκηρύξει δημοψήφισμα σχετικά με το βέτο της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε πιθανή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα αυτό.

Το σχόλιο του προέδρου βασίζεται σε ανεπίσημες πληροφορίες που διαδίδονται από ορισμένα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρόεδρος Ράντεφ και ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ έχουν προσκληθεί σε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο. Ο πρωθυπουργός Πέτκοφ αρνείται μια τέτοια πρόσκληση.

Η Γαλλία επιμένει ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί πριν από τη λήξη της προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ στις 30 Ιουνίου. Η πιθανότητα να αρθεί το βουλγαρικό βέτο εντός αυτής της περιόδου είναι αμελητέα. Η ΕΕ προσπαθεί να πείσει τις βουλγαρικές αρχές να άρουν το βέτο και σε αντάλλαγμα η Επιτροπή να γίνει εγγυητής των απαιτήσεων της Σόφιας προς τα Σκόπια.

Η θέση του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ είναι ότι το βέτο δεν πρέπει να αρθεί πριν η Βόρεια Μακεδονία συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο σύνταγμά της.

«Δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, οπότε δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίσκεψή μου στο Παρίσι», δήλωσε ο Ράντεφ την Τετάρτη, 1η Ιουνίου).

Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ δήλωσε επίσης πριν από δύο ημέρες ότι δεν υπάρχει πρόοδος στην επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Είπε ότι το βέτο θα πρέπει να αρθεί με απόφαση του βουλγαρικού κοινοβουλίου.

«Εκτιμώ τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά θέλω να δω πραγματικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ράντεφ, προσθέτοντας ότι οι τελικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται από το κοινοβούλιο αλλά από το λαό.

Σύμφωνα με τον βουλγαρικό νόμο, ο πρόεδρος έχει την εξουσία να συγκαλέσει μόνος του εθνικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι δεσμευτικό για το κοινοβούλιο, εφόσον πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή.

Η σύγκληση δημοψηφίσματος για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας θα είχε σοβαρές συνέπειες για την ατζέντα της κοινωνίας, στην οποία κυριαρχούν τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο υψηλός πληθωρισμός. Η δημόσια διαβούλευση θα οδηγήσει σίγουρα σε αρνητικό αποτέλεσμα για τα Σκόπια και τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς το 70% των Βουλγάρων αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παραχώρηση προς τους “Μακεδόνες”. Οι δημοσκοπήσεις στη Βόρεια Μακεδονία δείχνουν παρόμοια εικόνα και οι περισσότεροι πολίτες αντιτίθενται σε παραχωρήσεις υπέρ της Βουλγαρίας.

euractiv

One thought on “Ο Βούλγαρος πρόεδρος υπαινίσσεται δημοψήφισμα για τη Βόρεια Μακεδονία

  • 03/06/2022, 14:27
    Permalink

    Όλοι αντιδρούν και απαιτούν. Οι Ούγγροι για τη Ρωσία και το Κύριλλο, οι Βούλγαροι για να αποχαρακτηρίσουν τους δήθεν μακεδόνες. Εμείς στο π…. κι ΄οκτώ αβγά τουρκίας. Γενίτσαροι μας κυβερνάνε ????

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.