Ο Τσίπρας και η πραγματικότητα
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Ο Αλέξης Τσίπρας… έτρεξε να πανηγυρίσει ότι το γαλλικό «Le Point» τον θεωρεί «μεταρρυθμιστή» του ασφαλιστικού. Δεν κατάλαβαν στον ΣΥΡΙΖΑ πως το αφιέρωμα ήταν αρνητικό για τον αρχηγό τους.
Η πλάκα, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας υποδυόταν τον μεταρρυθμιστή, ο οποίος ανέβασε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου βρισκόταν στο Παρίσι, για να διαδηλώσει κατά του ασφαλιστικού Μαρκόν, που αυξάνει τα όρια ηλικίας από τα 62 στα 64 χρόνια.
ΒΓΑΖΕΙ κανείς συμπέρασμα; Φαντάζει δύσκολο.
ΚΑΙ αυτό είναι το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτό και θα ηττηθεί στις επερχόμενες κάλπες.
ΓΙΑΤΙ υπόσχεται να καταργήσει την προσωπική διαφορά, που νομοθέτησε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Υπόσχεται τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ κατήργησε το ΕΚΑΣ. Υπόσχεται να αυξήσει τους μισθούς, ενώ όταν κυβερνούσε είχε γίνει καθεστώς η υποαμειβόμενη υποαπασχόληση. Υπόσχεται να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, που είχε αυξήσει. Υπόσχεται να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ο ίδιος είχε υπογράψει.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ δεκάδες ακόμα ανάλογα παραδείγματα
Ο Αλέξης Τσίπρας για ακόμη μια φορά υπόσχεται τα… πάντα όλα. Μόνο που τώρα δεν βρισκόμαστε στο 2015, αλλά στο 2023. Και έχει μεσολαβήσει μια ολόκληρη τετραετία διακυβέρνησης, από την οποία οι πολίτες έβγαλαν τα συμπεράσματά τους.
ΤΑ συμπεράσματα επιβεβαιώθηκαν από τις απανωτές εκλογικές ήττες το 2019. Και θα επιβεβαιωθούν πάλι στις διπλές κάλπες του Μαΐου και του Ιουλίου.
ΟΙ πολίτες δεν ψαρώνουν στα ψευδοαφηγήματα. Δεν πιστεύουν κάποιον που λέει τα ακριβώς αντίθετα από όσα έκανε. Γιατί γνωρίζουν πως είναι ικανός να πει οτιδήποτε, απλά για να τους κοροϊδέψει. Γιατί δεν θέλουν να γυρίσει η Ελλάδα πίσω στην μπαχαλοποίηση της περιόδου 2015-2019.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι βέβαιο πως δεν θα αλλάξει τακτική μέχρι την 21η Μαΐου. Δεν τον πειράζει που τον διαψεύδει η πραγματικότητα. Γιατί, ως γνωστόν, όταν δεν συμφωνεί η πραγματικότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο χειρότερο για την… πραγματικότητα.
ΜΕΝΕΙ, όμως, να δούμε τι θα λέει από την επομένη των πρώτων εκλογών, όταν θα έχει χάσει. Γιατί τότε θα βρίσκεται, πλέον, αντιμέτωπος με τη συντριβή στις δεύτερες κάλπες.