Ο Εκλεκτός Λαός
Γράφει ο Οδυσσέας Ματζιούνης
Τις προάλλες έβλεπα νέα στο διαδίκτυο και έπεσα σε ένα άρθρο που αναφερόταν στα δίκια των Παλαιστινίων και εν ολίγης για το πόσο κακό είναι το Ισραήλ. Μετά μπαίνω facebook και διαβάζω σχόλια άλλων που ασπάζονται τις γνωστές θεωρίες συνομωσίας για το ότι «οι Εβραίοι ελέγχουν το χρήμα» ή για το πως «το παιχνίδι είναι στημένο από τα Σιωνιστικά κέντρα» και άλλα τέτοια. Γιατί τέτοια λύσσα; Προς τι αυτό το μένος εναντίων του Ισραήλ;
Το θεωρώ παράλογο να έχουμε τόση αντιπάθεια για έναν λαό με τον οποίο έχουμε τόσα κοινά. Όπως .ότι και οι δύο χώρες είμαστε περιτριγυρισμένες από κράτη τα οποία έχουν αξιώσεις σε βάρος μας.
Πολλές φορές αυτό οδηγεί σε κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα. Για παράδειγμα όταν η Τουρκία υποστηρίζει την Χαμάς οι Ισραηλινοί «σπρώχνονται» πιο πολύ προς την δικιά μας πλευρά στα Ελληνοτουρκικά ζητήματα (αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα μας σώσουν αλλά σίγουρα δεν βλάπτει). Επιπρόσθετα ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε δύο πολύ ανθεκτικοί λαοί με ιστορία, γλώσσες και πολιτισμούς χιλιετιών. Έχουμε, και τα δύο έθνη, περάσει πολλά (εμείς λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, οι Εβραίοι λόγω των διώξεων) κι όμως έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τα εθνικά μας χαρακτηριστικά. Και ας μην ξεχνάμε ότι και τα δύο έθνη έχουν μια πολύ σημαίνουσα διασπορά με όλα τα συνεπαγόμενα οφέλη
Γιατί λοιπόν να είμαστε εχθροί με ένα κράτος του οποίου οι ομοιότητες μπορούν να αποτελέσουν την βάση μιας μακροχρόνιας και αμοιβαίας φιλίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ έχει, όπως προανέφερα, μια πολύ ισχυρή διασπορά (το ισχυρότερο λόμπυ στον κόσμο για την ακρίβεια).
Σύμφωνα με το Business Insider έχει και τον 11ο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο. Επιπλέον το Ισραήλ είναι κέντρο τεχνολογίας και έρευνας που παράγει χιλιάδες πατέντες κάθε χρόνο και έχει και την πιο ανεπτυγμένη βιομηχανία στην Μέση Ανατολή.
Και λέω εγώ τώρα: μια τέτοια χώρα την θέλουμε δίπλα μας ή απέναντί μας; Μας συμφέρει περισσότερο να απορρίψουμε την φιλία ενός τέτοιου κράτους λόγω μιας απαρχαιωμένης ιδεοληψίας (η οποία μπορεί να φέρει μόνο την απομόνωση της Ελλάδας) από το να έχουμε αμοιβαίες διμερείς σχέσεις; Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τις καλές μας σχέσεις με το Ισραήλ για να αποκομίσουμε οφέλη για την Χώρα μας (τεχνογνωσίας, ενεργειακά κλπ.); Και τέλος, αφού οι Εβραίοι είναι τόσο ισχυροί, γιατί να τους έχουμε απέναντί μας; Αυτά για τους συνομωσιολόγους.
Όσον αφορά τους ηθικοπλάστες ρωτώ: οι χώρες που υποστηρίζουν την Παλαιστίνη άμεσα, γεωπολιτικά που στέκονται; Χωρίς να είμαι ειδικός, γνωρίζω ότι οι περισσότερες από αυτές (με εξαίρεση την Αίγυπτο με την οποία καλώς και έχουμε αμοιβαίες διπλωματικές σχέσεις) είναι πιο κοντά σε γεωπολιτικούς ανταγωνιστές μας. Επίσης έστω και απορρίπτοντας το Ισραήλ καταφέρνουμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με την Παλαιστίνη, τι έχουμε να κερδίσουμε εμείς από την τελευταία; Στην διεθνή σκηνή πόσο ισχυρή είναι η φωνή του Ισραήλ και πόσο ισχυρή είναι αυτή της Παλαιστίνης; Πόσο μεγάλη αγορά είναι το ένα κράτος σε σχέση με το άλλο; Γενικότερα ποια πλευρά μας είναι πιο χρήσιμη; Και στην τελική αν καταγγείλουμε εμείς το Ισραήλ για το τι συμβαίνει στην Γάζα, θα αλλάξει κάτι για την Παλαιστίνη; Γιατί να μπούμε εκεί που δεν μας σπέρνει; Δεν έχουμε δικά μας προβλήματα να ασχοληθούμε;
Και μιας και μιλάμε για τα δικά μας προβλήματα, κατά καιρούς ακούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να μιμηθεί άλλες χώρες για να αναζητήσει λύση στα προβλήματά της. Γιατί όχι λοιπόν το Ισραηλινό μοντέλο; Σκεφτείτε το. Όπως είπα παραπάνω, οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα με μικρό πληθυσμό σαν εμάς και εκμεταλλεύτηκε και την τελευταία ρανίδα γης για να ανατηχθούνε.
Όπως εμείς, και οι Εβραίοι έχουν μία ακμάζουσα ομογένεια με την διαφορά, ότι την αξιοποίησαν για να αναπτύξουν τεχνογνωσία και πολιτική επιρροή, και τέλος, ως αντίδραση στους εχθρικούς τους γείτονες, ανέπτυξαν έναν ισχυρό στρατό και πολεμική βιομηχανία. Τα παραπάνω μας δείχνουν ότι ακόμη και μία μικρή χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει δύναμη και επιρροή αρκεί να εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά της. Οπότε αντί να βρίζουμε συνέχεια τους Εβραίους και το Ισραήλ γιατί να μην τους μιμηθούμε;
Γι αυτό χαίρομαι που οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές, και για το ότι η Ελλάδα δημιούργησε άξονα με Κύπρο και Ισραήλ. Είναι πολύ καλό που δρομολογείται και η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και της τεχνολογίας.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ελλάδα έχει κοινά συμφέροντα με το Ισραήλ. Γι αυτό και μόνο η αντισημιτική ρητορική είναι καλό να λείπει.