ΝΕΟΙ 2019: Ο Μύθος και η Ψήφος!

Γράφει η Φωτεινή Ν. Σόφτη, Νομικός

Ως δήθεν έκπληξη, εμφανίστηκε το βράδυ των εκλογών η μέτρηση για την τοποθέτηση ψήφου από νέους 17 έως 24 ετών. Οι καλεσμένοι στα διάφορα πάνελ έδειχναν έκπληκτοι -ευχάριστα ή δυσάρεστα, λιγότερο ή περισσότερο- με το γεγονός ότι η επιλογή των νέων έφερνε τη Νέα Δημοκρατία πρώτη με πέντε μονάδες απόσταση από το ΣυΡιζΑ.

Μιλώντας εκ μέρους πολλών γονέων με παιδιά σε αυτήν την ηλικία, που δίνουν μάλιστα και την μάχη των πανελληνίων εντός μερικών εβδομάδων, θέλω να καταθέσω ότι καμιά έκπληξη δε συνιστά το αποτέλεσμα παρά μόνο την κατάρριψη ενός ακόμα μυθεύματος, μίας εκτός πραγματικότητας μυθοπλαστικής σύλληψης του ΣυΡιζΑ, σύμφωνα με την οποία αποτελεί τον δήθεν προοδευτικό χώρο και έχει δήθεν επαναστατικές και ριζοσπαστικές θέσεις που θα έβρισκαν με βεβαιότητα απήχηση στους νέους!

Προφανώς, ο κος Τσίπρας, όπως οι συνεργάτες και οι συμβουλάτορές του, ως νέους έχουν στο μυαλό τους άτομα με το δικό τους background. Άτομα με εξασφαλισμένο το μέλλον τους, με βέβαιες σπουδές στο εξωτερικό, χωρίς καμία ουσιαστική ανάγκη για βιοπορισμό μέσα από την εργασία, που θα αντιμετωπίσουν την πολιτική και την ψήφο τους, ως μία ευκαιρία για να ζήσουν (εκ του ασφαλούς) την επαναστατική και cult πτυχή της προσωπικότητας τους.

Κρατάει, πράγματι χρόνια αυτή η κολόνια, αφού και από τα δικά μου ακόμα χρόνια στο Πανεπιστήμιο (ας μην αναφερθούμε σε ημερομηνίες), αγωνιζόμασταν να κρατήσουμε ανοιχτή τη Νομική όσοι είχαμε άγχος να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας και να βγούμε στην αγορά εργασίας. Εν αντιθέσει με όσους δεν είχαν παρόμοιες αγωνίες και το μέλλον τους ήταν -κατά το μάλλον ή ήττον- εξασφαλισμένο, οι οποίοι  ενθουσιάζονταν στην  προοπτική να κλείσουν τη σχολή για κάθε πιθανή κι απίθανη αιτία!

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς πως συμβουλάτορες με αυτό το background, έπεισαν τον αρχηγό τους ότι η ψήφος στα 17 θα φέρει κάποιες χιλιάδες ψηφοφόρους απευθείας στον ΣυΡιζΑ. Και κανείς από τους κολοσσούς της διανόησης δεν σκέφτηκε ότι ο νέος που πέρασε την εφηβεία του στην Ελλάδα της κρίσης και που βρίσκεται στο κατώφλι του πανεπιστημίου και της αγοράς, ζει με την αγωνία του αύριο και μη έχοντας εξασφαλίσει τις σπουδές ή την καριέρα στο εξωτερικό και χωρίς τα έτοιμα εισοδήματα που καθιστούν την εργασία ολοκλήρωση της προσωπικότητας και όχι βιοπορισμό, βιώνει ίσως την μεγαλύτερη αγωνία και αβεβαιότητα που βίωσε η νεολαία τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Τι πίστευαν, δηλαδή, οι αλαζόνες της πολιτικής σκέψης και πρακτικής; Ότι ο νέος που ζει μέσα στην οικογένεια (της αποκαλούμενης εδώ και δεκαετίες μεσαίας τάξης) και βλέπει τους γονείς τους -στη στενάχωρη θέση που τους έφερε η συρρίκνωση της αγοράς, του εμπορίου, της βιοτεχνίας- με την αγωνία για πόσο ακόμη θα είναι σε θέση να προσφέρουν στα παιδιά τους, θα παραστήσει τον επαναστάτη δίχως αύριο γιατί κάποιοι αποφάσισαν στα media ότι ο Σύριζα είναι cool και ανατρεπτικός;

Τι περίμεναν από νέους που οι γονείς τους είναι γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, έμποροι και φωνάζουν: «ΑΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ», ότι θα ασχοληθούν με το αν ο Τσίπρας βγάζει selfie με τον ράπερ «αγουροξυπνημένο» και τον DJ «τροχήλατο»;;;

 Tι περίμεναν; Πώς ο νέος ζει στο δικό του σύμπαν; Πώς δεν έχει το μυαλό να αντιληφθεί ότι το επίπεδο της ζωής της οικογένειας του απειλείται και υποβαθμίζεται;

Οι συμβουλάτορες του πρωθυπουργού έπεισαν εκείνον και τους εαυτούς τους ότι οι νέοι είτε δε ζουν μέσα στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικογένεια είτε ότι όλη η νεολαία βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών!

Το δικαίωμα ψήφου στους νέους των 17 ετών σηματοδοτεί πιθανότατα και το τέλος της ανεμελιάς. Βρίσκονται ένα βήμα πριν την είσοδο τους στον πραγματικό στίβο μάχης και κατά πάσα πιθανότητα η ψήφος τούς υποχρεώνει να αναλογιστούν ακριβώς αυτό: την επόμενη μέρα!

Καμιά έκπληξη δεν προκάλεσε στα μεσαία στρώματα η ψήφος των νέων. Η έκπληξη αφορά τις ελίτ, τις οποίες δήθεν μάχεται ο πρωθυπουργός, αλλά στις οποίες ανήκει και με τις οποίες συντάσσεται και με το σκεπτικό των οποίων πορεύεται μέχρι σήμερα· ακόμα και όταν πόνταρε στην ψήφο των νέων κατά προφανή υποτίμηση είτε της νοημοσύνης τους είτε (και αυτό είναι το χειρότερο) των συνθηκών ζωής τους και της αγωνίας για τις προοπτικές τους.

Η πτωχή τω πνεύματι και εν πολλαίς αμαρτίαις … φίλη σας

Φωτεινή Ν. Σόφτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.