Μία… εναλλακτική εξήγηση για την ακραία ρητορική Ερντογάν

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Οι περισσότεροι αναλυτές στα ελληνικά και τα διεθνή μέσα θεωρούν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τη ρητορική έντασης με την Ελλάδα για… εσωτερική κατανάλωση και για να δημιουργήσει κλίμα συσπείρωσης ενόψει εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις πιέζουν άλλωστε το κυβερνών κόμμα και το να στοχεύει κανείς στα εθνικιστικά ένστικτα των πολιτών είναι πάντα “μία κάποια λύσις”. Είναι λοιπόν λογικό ο Ερντογάν να θέλει να δείξει πως δεν… μασάει απέναντι στη Δύση και πως φυσικά δεν συμβιβάζεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Πράγματι, αυτή είναι μία εξήγηση για την ακραία ρητορική που χρησιμοποιεί ολοένα και πιο συχνά ο Τούρκος πρόεδρος. Υπάρχει, όμως κι ένα άλλο σενάριο. Το σενάριο της αναβολής των εκλογών!

Ο Ηρακλής Μήλλας, πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Τουρκία, θεωρεί πως ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την αντιπαλότητα με την Ελλάδα για να αναβάλλει τις εκλογές, σε περίπτωση που μέχρι την άνοιξη επιμείνει η δημοσκοπική του πτώση.

Ενδεχομένως, μάλιστα να επιδιώξει και ένα “θερμό επεισόδιο” για να πετύχει το σκοπό του.

Ο Ερντογάν αναζητεί διάφορους τρόπους για να παραμείνει στην εξουσία, καθώς κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές, τις οποίες άλλωστε δεν… συμπαθεί ιδιαίτερα. Τι επιλογές έχει; «Να κάνει νοθεία, να προχωρήσει σε πραξικόπημα και η τρίτη επιλογή είναι να ακυρώσει τις εκλογές. Σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα, αν υπάρχει κατάσταση πολέμου, δεν γίνονται εκλογές για έναν χρόνο και αυτό μπορεί να επαναληφθεί για δεύτερη και τρίτη χρονιά. Μπορεί να ετοιμάζει ένα σενάριο αν δει ότι δεν βγαίνουν οι εκλογές, να ακυρώσει τις εκλογές για παράδειγμα», επισήμανε ο κ. Μήλλας στην ΕΡΤ.

Κάπως… τρομαχτικό σενάριο για την Ελλάδα, αλλά πράγματι υπαρκτό. Και κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο κ. Μήλλας η ρητορική του Ερντογάν για τα νησιά είναι… καινούρια και έχει μία σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, καθώς δεν μιλάει πια για γκρίζες ζώνες, αλλά για εισβολή της Ελλάδας και κατοχή των νησιών:

«Ο Ερντογάν δεν μιλά για αδικία. Μιλά για εισβολή και κατοχή. Αν υπάρχει εισβολή και κατοχή, δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. Δεν είναι το ίδιο σαν να λέει υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Γκρίζες ζώνες σημαίνει “ελάτε να συζητήσουμε, να παζαρέψουμε”. Εισβολή και κατοχή δεν προσφέρεται για διάλογο και παζάρι. Εκεί πρέπει να “αμυνθεί” η Τουρκία. “Μυρίζει” πόλεμος. Τι κάνεις με τον εισβολέα; Μόνο πολεμάς», υπογράμμισε.

Το σενάριο λοιπόν να επιχειρήσει ο Ερντογάν να μη στήσει κάλπες είναι πιθανό και δεν σημαίνει φυσικά πως πρέπει να γίνει πόλεμος για να εφαρμοστεί. Μία… σπίθα αρκεί στον Ερντογάν για να επικαλεστεί το σύνταγμα και να αναβάλλει τις εκλογές.

Μακριά, λοιπόν, από εμάς η κινδυνολαγνεία, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι Έλληνες πολίτες έχουν ένα κάρο οικονομικά προβλήματα να διαχειριστούν. ‘Εχει, όμως, πράγματι βάση αυτή η ερμηνεία των δηλώσεων του Ερντογάν. Οι εκλογές δεν είναι το αγαπημένο του… σπορ και θα ψάξει τρόπους να τις αποφύγει.

Ας ελπίσουμε να μείνει στα λόγια, όπως κάνει μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα πάντως και το ΥΠΕΞ πρέπει να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση και η ενημέρωση συμμάχων και εταίρων είναι ασφαλώς αυτονόητη.

reporter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.