Μερικές οφειλόμενες απαντήσεις στους αποδομητές του ’21!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαρζώκας

Δυστυχώς, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση που άφησε άφωνη την Ευρώπη (η Ελλάδα θα αφήσει από τότε, πολλές φορές άφωνη την Ευρώπη, όπως την είχε αφήσει και πριν), είμαστε μάρτυρες μιας λυσσαλέας προσπάθειας αποδομήσεως του Εθνικού χαρακτήρα του ξεσηκωμού.

Διάφοροι ιστορικοί, προσπαθούν να μας κάνουν όχι να ξεχάσουμε την ιστορία μας, αλλά κάτι χειρότερο. Να την μάθουμε στραβά. Ας δούμε, μερικές από τις νέες απόψεις, που κυκλοφορούν στην πιάτσα:

α. Η Επανάσταση τον 1821 ήταν μία περίπου συνδικαλιστική απεργία, η οποία μετεξελίχθηκε σε αντάρτικο.
Όμως οι ήρωες του 1821, δεν ξεσηκώθηκαν για υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά «Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». Και τα συνθήματά τους δεν ήταν για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά «Ελευθερία ή Θάνατος».

β. Επί τουρκοκρατίας οι Έλληνες πέρναγαν ζωή χαρισάμενη και μάλιστα αναφέρουν και ένα χωριό του Νομού Βοιωτίας, τα Αμπελάκια, που είχε τρομερή ανάπτυξη χάρη στα έργα που έκαναν οι Τούρκοι.

Κατ’ αρχήν το χωριό αυτό, είχε τόση ανάπτυξη, που σήμερα δεν γνωρίζουμε ούτε πού βρισκόταν.

Από την άλλη, ο Γάλλος ζωγράφος Βικτόρ Ντελακρουά, άλλες πληροφορίες είχε όταν ζωγράφιζε τα αριστουργήματά του «Η σφαγή της Χίου» και την Ελλάδα να θρηνεί πάνω στα ερείπια του Μεσολογγίου.

Επίσης άλλες πληροφορίες, είχε και ο Βίκτωρ Ουγκώ, όταν έγραφε το γνωστό ποίημά του «Το Ελληνόπουλο», το οποίο απέδωσε στα Ελληνικά ο Κωστής Παλαμάς: «Τούρκοι διαβήκαν χαλασμός. Θάνατος πέρα ως πέρα. Η Χίο τ’ όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα…».

Εγώ, δεν ξέρω κάποιον ξένο να έχει γράψει ή ζωγραφίσει κάτι ανάλογο, που να αναδεικνύει αγριότητες των Ελλήνων.

γ. Η Επανάσταση του 1821 ήταν παιδί του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επαναστάσεως.
Όμως, τα πρώτα επαναστατικά κινήματα εκδηλώθηκαν μόλις 4 χρόνια μετά το 1453 (Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως), ενώ μέχρι το 1789 (Γαλλική Επανάσταση) είχαν ήδη ξεσπάσει περί τα 70 κύρια κινήματα και εκατοντάδες δευτερεύοντα, σε όλη την Ελλάδα.

Τώρα, πώς γίνεται το παιδί να έχει γεννηθεί 320 χρόνια πριν από τη μαμά, αυτό μόνον ως θαύμα μπορεί να εξηγηθεί.

Ο γίγαντας της λογοτεχνίας και μελετητής του Αγώνα του 1821, Ακαδημαϊκός και κορυφαίος δημοσιογράφος Σπύρος Μελάς, τονίζει σε ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών: «Ο Αγώνας ολόισα βγήκε από την αιωνόβια Ελληνική Παράδοση. Καμιά ομοιότητα ως προς τα κίνητρα δεν είχε με την Γαλλική Επανάσταση. Εκείνη ήταν κοινωνική. Το ’21 δεν μπαίνει με κανένα τρόπο στο σχήμα των ταξικών αγώνων. Μια φυλή ανώτερη, υπερήφανη και γενναία συνεχίζει την ηρωική παράδοση της Λευτεριάς και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας, τσακίζοντας με αγώνα υπεράνθρωπο τον ζυγό της σκλαβιάς».

Σαφώς και οι Έλληνες επηρεάστηκαν σε κάποιο βαθμό από την Γαλλική Επανάσταση, αλλά μέχρι εκεί.

δ. Το Κρυφό Σχολειό είναι μύθος των παπάδων.

Όμως ο υπασπιστής του Κολοκοτρώνη, Φωτάκος Χρυσανθόπουλος, γράφει στα Απομνημονεύματά του, τα οποία συνέταξε μετά από προτροπή του Γεωργίου Τερτσέτη: «Μόνοι τους οι Έλληνες, εφρόντιζαν δια την παιδείαν, η οποία συνίστατο εις το να μανθάνουν τα κοινά γράμματα και ολίγην αριθμητικήν ακανόνιστον. Εν ελλείψει δε διδασκάλου, ο ιερεύς εφρόντιζεν περί τούτου. Όλα αυτά εγίνοντο εν τω σκότει και προφυλακτά από τους Τούρκους».

ε. Κατά την περίφημη «Άλωση της Τριπολιτσάς», στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821 από τον Κολοκοτρώνη, οι Έλληνες έσφαξαν τους φουκαράδες τους Τούρκους και λεηλάτησαν την πόλη.

Αλήθεια, ποιος θα ήταν εκείνος, που μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς και μετά από πάνδεινα βασανιστήρια που είχε υποστεί, θα ξεπροβόδιζε τον δυνάστη με γλυκό νεραντζάκι; Τα δεινά του Ελληνικού Έθνους επί σχεδόν 400 χρόνια δεν τα βλέπετε κύριοι; Αν όχι, διαβάστε την «Ελληνική Νομαρχία» να ενημερωθείτε.

Διακόσια χρόνια μετά την Εθνεγερσία του 1821, μόνο τιμές και δόξες αξίζουν στους πρωτεργάτες της. Ναι. Είχαν ελαττώματα. Άνθρωποι ήταν. Η διαφορά τους με κάποιους άλλους είναι ότι δεν είχαν μόνο ελαττώματα. Είχαν και απεριόριστα προτερήματα, με κορυφαίο την αγάπη για την πατρίδα.

Αιωνία τους η μνήμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.