Με αφορμή τη Δήλωση των “15 συνταγματολόγων”
Γράφει ο Ραφήλ Μαϊόπουλος
Πέντε ερωτήματα πολίτη, μη συνταγματολόγου, με αφορμή την πρόσφατη περί παρακολουθήσεων δήλωση των “15 συνταγματολόγων” και άλλες σχετικές με το ζήτημα αυτό δημόσιες τοποθετήσεις τους.
α) Γιατί οι 15 υπερεκτιμούν το αγαθό της προστασίας των επικοινωνιών και υποεκτιμούν το αγαθό της προστασίας της εθνικής ασφάλειας; Θεωρούν το πρώτο υπέρτερο του δεύτερου;
β) Αγνοούν οι 15 την αντικειμενική πραγματικότητα, ότι το πρόβλημα των παρακολουθήσεων είναι πρόβλημα παγκόσμιο και διαχρονικό, όχι μόνο της Ελλάδας ούτε μόνο του 2022, ότι καμία χώρα δεν το έχει λύσει και ότι καμιάς χώρας οι μυστικές υπηρεσίες δεν ήταν ποτέ “αναμάρτητες”;
γ) Άποψη νομική ή πολιτική/κομματική εκφράζουν κάποιοι από τους 15, όταν γράφουν τα εξής;
– “Να ενημερώσει ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς” (26.1.2023).
– “Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αποχαλίνωση της εξουσίας, πολιτικής και οικονομικής, η οποία προκαλεί αισθήματα απελπισίας και παραίτησης στους πολίτες” (26.12.2022).
– “Τέτοιο θέμα είναι αναμφίβολα και η αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας που έχει διαταραχθεί από το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών” (10.11.2022).
– “Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί για την υπόθεση των παρακολουθήσεων” (7.11.2022, 28.8.2022, 20.8.2022).
– “Ακόμα πιο απαράδεκτο από το πρόδηλο ψέμα του πρωθυπουργού ότι ‘δεν γνώριζε’ είναι πως…” (27.8.2022).
δ) Δεν εκφέρουν λόγο υβριστικό για τη Δικαιοσύνη κάποιοι από τους 15, όταν γράφουν τα εξής;
– Είναι “ένα σκάνδαλο που περιλαμβάνει την αδράνεια της Δικαιοσύνης” (30.1.2023).
– “Η συμπόρευση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με κυβερνητικές επιλογές κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών” (27.1.2023).
– “Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ανώτατος εισαγγελικός λόγος χρησιμοποιείται για να ασκηθεί πολιτική, και μάλιστα αποτρόπαιη” (15.1.23).
ε) Στις σημερινές συνθήκες, δεν θα ήταν καλό για τη χώρα μια ομάδα συνταγματολόγων και άλλων επιστημόνων να συντάξει και να προτείνει έναν νόμο για τις παρακολουθήσεις και την ΕΥΠ που θα καταργήσει τους νόμους που ισχύουν σήμερα και που θα περιλάβει και διατάξεις για την προστασία των δύο αγαθών, για τα οποία η ακόλουθη σοβαρή επισήμανση της Προέδρου της Δημοκρατίας, διατυπωθείσα στον σύντομο διάλογο που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 24 Ιανουαρίου;
“Εχουν καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία”.
Β. Ολόκληρη η απάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον σύντομο διάλογο που είχαν παρουσία δημοσιογράφων, στις 24 Ιανουαρίου:
“Ευχαριστώ για την πρωτοβουλία της συνάντησης και της ενημέρωσης, εγώ επιδιώκω επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Για το θέμα των παρακολουθήσεων έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου.
Είναι σοβαρό ζήτημα, το οποίο συνδέεται – άπτεται της λειτουργίας των θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας.
Οταν τοποθετήθηκα, εξέφρασα, πάντα με νόμιμες διαδικασίες, την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση.
Είμαστε κράτος δικαίου και με το θέμα κατά περίπτωση ασχολείται η ΑΔΑΕ και η Βουλή, καθώς και οι δικαστικές αρχές όπου κατά ένα μέρος έχει πάει.
Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν τη διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων.
Στη συγκυρία αυτή έχουν καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία.
Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το πολύτιμο κεκτημένο γιατί είναι θέμα σεβασμού και στους πολίτες, που σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή.
Από συναντήσεις μου στο εξωτερικό αντλώ την πεποίθηση ότι έχουν προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια για τη χώρα μας, που έχει να επιδείξει πολλά σε ενέργεια, περιβάλλον, ψηφιακές υπηρεσίες”.
Γ. Με την απάντηση αυτή, η Πρόεδρος με εφτά φράσεις τα είπε όλα σε όλους!