«Μάχη» με τον κορωνοϊό στα σύνορα μας!

Ανησυχητική η αύξηση κρουσμάτων στη γειτονική μας Αλβανία

Ενώ στον Προμαχώνα οι έλεγχοι εντοπίζουν συνεχώς νέα περιστατικά, η Κακαβιά εξακολουθεί να είναι «ξέφραγο αμπέλι», παρά το γεγονός ότι στο Αργυρόκαστρο ασθενούν ήδη 15 άτομα

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μας προβληματίζει η χαλάρωση και τα πανηγύρια

• Η Ελλάδα μπορεί να άνοιξε τα σύνορά της για τον τουρισμό, όμως η κατάσταση που διαμορφώνεται ειδικά στις οδικές διελεύσεις άρχισε να προβληματίζει έντονα τους αρμόδιους.

Σε όλες τις Βαλκανικές χώρες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων και ήδη πολλοί μιλούν για πρόωρη εμφάνιση του δεύτερου κύματος, που σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς των επιστημόνων αναμένεται για μετά τον Σεπτέμβριο.

Το αποκορύφωμα της επιδείνωσης που σημειώνεται είναι η απόφαση της Ελλάδος να κλείσει τα σύνορα στους Σέρβους επισκέπτες. Απόφαση απόλυτα δικαιολογημένη καθώς μόνο χθες καταγράφηκαν 299 νέα κρούσματα και άλλοι δεκατρείς θάνατοι. Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε όλες τις Βαλκανικές χώρες.
Σύμφωνα με τα χθεσινά ανακοινωθέντα (μέχρι αργά δεν είχε δώσει στοιχεία η Βουλγαρία) η Κροατία μετρούσε 52 νέα κρούσματα, η Ρουμανία 397 (και 31 νεκρούς), τα Σκόπια 120 (και πέντε ακόμη νεκρούς).

Εισαγόμενα τα περισσότερα!
Την ίδια μέρα η Ελλάδα έμοιαζε με «όαση» καθώς τα καταγεγραμμένα κρούσματα ήταν 27 εκ των οποίων 14 είναι από ελέγχους στις πύλες εισόδου και τρία επίσης εισαγόμενα από άτομα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Τα υπόλοιπα δέκα προέρχονται, τρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης – τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής – ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λαρίσης – ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς – ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας.

Η «μάχη» που δίνεται στα σύνορα είναι συνεχής, αλλά αποδοτική, καθώς εντοπίζονται κρούσματα, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν μετατραπεί σε «ωρολογιακή βόμβα» στις περιοχές που θα κατέλυαν οι τουρίστες.

Οι λοιμωξιολόγοι άλλωστε είναι σαφείς: Ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση στα Βαλκάνια, μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει καταφέρει να τον περιορίσει και να τον εντοπίσει στα σύνορα, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε αυξημένο «συναγερμό» εντείνοντας τους ελέγχους και τα τεστ στα σύνορα.

Εξαίρεση η Ήπειρος!
Δυστυχώς όμως η «ασπίδα ασφάλειας» που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν περιλαμβάνει την Ήπειρο, καθώς οι μέρες περνούν αλλά μέτρα ελέγχου στις συνοριακές διαβάσεις με την Αλβανία ακόμη δεν έχουν ληφθεί.
Η ανησυχία καθημερινά μεγαλώνει, όσο συνεχίζεται η αθρόα μετακίνηση ατόμων που διαμένουν μόνιμα στη γειτονική χώρα και για «ψύλλου πήδημα» έρχονται στα Γιάννενα.

Η ανησυχία «πηγάζει» από την έξαρση του κορωνοϊού που υπάρχει το τελευταίο δεκαπενθήμερο στη γειτονική χώρα. Μόνο χθες καταγράφηκαν άλλα 74 νέα κρούσματα και προστέθηκαν άλλοι δύο νεκροί στη σχετική λίστα. Οι διαστάσεις που έχει λάβει η πανδημία στην Αλβανία, την οποία δεν δείχνει να μπορεί να αναχαιτίσει η Κυβέρνηση Ράμα, αποδεικνύεται και από τα στατιστικά: Η Αλβανία μετρά πλέον 1050 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Ελλάδα είναι 342 ανά εκατομμύριο.

Πλήττεται το Αργυρόκαστρο
Τα ανησυχητικά στοιχεία, έχουν όμως και άλλες παραμέτρους και οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και την επικοινωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας: Τα κρούσματα στο γειτονικό Αργυρόκαστρο έφτασαν τα 15, ενώ τα πρώτα δύο καταγράφηκαν στους Αγίους Σαράντα, όπου επίσης έχει αρχίσει η κάθοδος τουριστών από την κεντρική Αλβανία. Η αύξηση των κρουσμάτων, δοκιμάζει έντονα και τις υγειονομικές δομές της χώρας, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τιράνων να βρίσκεται σε οριακό επίπεδο.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο σκηνικό για το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού και η ύπαρξη ασυμπτωματικών ασθενών είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη σε όλο το εύρος της Νότιας Αλβανίας, από την οποία την τωρινή περίοδο προέρχεται και ο κύριος όγκος των εισερχομένων στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η «εισαγωγή κρουσμάτων», -αν δεν είχε γίνει ήδη- προς την Ήπειρο, καθώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος στα σύνορα τόσο για λήψη δειγμάτων, όσο και για την τήρηση των μέτρων προστασίας και αποφυγής του συνωστισμού.

Για άλλη μια φορά καθίσταται επιτακτική ανάγκη να ληφθούν επιτέλους αποφάσεις από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Βέβαια όσον αφορά την τήρηση αποστάσεων κλπ. εδώ ίσως θα έπρεπε να υπάρξει ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ούτως ώστε να μπει τάξη τόσο ως προς τα μέτρα προφύλαξης, όσο και ως προς την εξέταση της βασιμότητας των λόγων που επικαλούνται όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, με έναν μεγάλο αριθμό εξ αυτών, να «κόβουν» βόλτες στην πόλη των Ιωαννίνων, όπως καθημερινά μας επισημαίνουν αναγνώστες.

Πρόκειται για μια «μάχη» που άργησε μεν, αλλά πρέπει το ταχύτερο δυνατό να δοθεί πρώτα στην Κακαβιά και μετά σε Μέρτζιανη και Μαυρομάτι, ούτως ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του Covid 19 από Αλβανούς πολίτες σε Ηπειρώτες, με δεδομένο μάλιστα ότι η περιοχή μας, μέχρι και τώρα, έχει να παρουσιάσει ελάχιστα σχετικά κρούσματα.

Ο Πρωθυπουργός
Σαφή προειδοποίηση ότι αν χρειαστεί η Ελλάδα θα πάρει όσα μέτρα χρειαστεί για να μείνει ασφαλής προορισμός απηύθυνε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Ιούλιος -συνέχισε- είναι πολύ δύσκολος μήνας για τον ελληνικό Τουρισμό. Όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο πολύ θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα από αυτούς που σκοπεύουν να ταξιδεύσουν. Εκπέμπουμε την εικόνα μιας σοβαρής χώρας. Αν χρειαστεί θα κλείσουμε πάλι τα σύνορα».

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι Σύστημα Υγείας μπορεί να αντέξει το ενδεχόμενο ενός δευτέρου κύματος.
«Σήμερα έχουμε περισσότερα κρεβάτια, οι γιατροί έχουν καλύτερη κατανόηση για το πώς αντιμετωπίζεται ο ιός και είναι πιο έμπειροι».

S.O.S. για τα πανηγύρια
Η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα πανηγύρια, θέμα που πρόβαλλε χθες ο «Πρωινός Λόγος» γενικεύεται με τους ειδικούς να προβληματίζονται έντονα για το αν πρέπει να επιτραπεί η πραγματοποίησή τους, αφού διαπιστώνεται πως η οδηγία να παραμένουν στις θέσεις τους όσοι πηγαίνουν σε τέτοιες είδους εκδηλώσεις καταστρατηγείται.

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε αρχικά γενικά τον προβληματισμό του για τα φαινόμενα χαλάρωσης.
«Μας έχουν προβληματίσει τα πανηγύρια, χρειάζεται προσοχή», τόνισε για να συμπληρώσει ότι «αυτή τη στιγμή δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση να τα απαγορεύσουμε. Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση στο πως διασκεδάζει ο κόσμος».

Πρωινός Λόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.