Καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου το κλειδί για την ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου!
Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος
Ο καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Ελλάδος ( από τα νησιά μας) και της Αιγύπτου είναι ίσως ένα από τα δυνατότερα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για να ανακόψει τις επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας.
Αυτό υπογράμμισε σήμερα μιλώντας στο Notosnews και την «Απογευματινή Ενημέρωση» ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Πέτρος Λιάκουρας.
Επιπλέον όπως υπογράμμισε η λύση στην περίπτωση της Τουρκίας δεν είναι η κλαγγή των όπλων αλλά η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το ερώτημα αν η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι παραβίαση δεδομένου ότι η γειτονική χώρα δεν αναγνώρισε επήρεια υφαλοκρηπίδας στα νησιά μας.
«Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει Έχει βάλει μπροστά το πρόγραμμα της μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου που είναι σε ισχύ. Έχει ένα μεγάλο όπλο στα χέρια του ο πρόεδρος της Τουρκίας. Τώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις που απαιτούν τρεις μήνες στα πλαίσια διεθνούς διαγωνισμού για να κάνει εξορύξεις. Να μην έχετε αμφιβολία ότι θα προχωρήσουν σε αυτό το βήμα δηλαδή σε γεωτρήσεις κοντά στα νησιά μας. Από το Νοέμβριο του 2018 που έκανε την εμφάνιση του ο πρώτος χάρτης οριοθέτησης μέχρι το σύμφωνο με τη Λιβύη παρεμβλήθηκαν δύο επιστολές με τις οποίες προανήγγειλε αυτά που ήθελε να κάνει. Σε εκείνη την επιστολή πριν τη συμφωνία ανέφερε πως τα νησιά έχουν έξι ναυτικά μίλια αιγιαλίτιδας ζώνης αλλά όχι υφαλοκρηπίδα γιατί αυτή καταπατά τη δική τους υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ο κ. Λιιάκουρας.
Ο κ. Λιάκουρας υπογράμμισε πως αν η Τουρκία θελήσει θα κάνει πόλεμο γιατί είναι συνηθισμένη σε αυτή την τακτική θα προχωρήσει .
«Αυτό που θα πρέπει σε πρώτη φάση να γίνει είναι να προχωρήσουμε σε οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στα νησιά και την Αίγυπτο. Δεν έχει σημασία να πάμε να φθάσουμε μέχρι την Κύπρο. Το ζήτημα είναι πως θα καταφέρουμε εμείς με τη δική μας έμπρακτη αμφισβήτηση το Τουρκολιβηκό μνημόνιο. Ο μόνος τρόπος είναι αυτός που σας περιέγραψα. Η Τουρκία και η Λιβύη με το μνημόνιο που υπέγραψαν δημιούργησαν μια βάση για να διεκδικούν. Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει να κλείσει τη συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε παραπέρα και θα δούμε πως θα προχωρήσουμε», είπε.
Ο κ. Λιάκουρας αναφέρθηκε και στην επιστολή που έχει δημοσιευθεί στον ΟΗΕ αλλά και στο τι μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.
«Στο δικαστήριο δεν θα ρωτήσουμε για την οριοθέτηση αλλά αν η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι παραβίαση. Η παραβίαση έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνώρισε επήρεια υφαλοκρηπίδας στα νησιά και κυρίως στη Ρόδο και στην Κρήτη. Υπάρχει περίπτωση το δικαστήριο να πει ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια; Όχι. Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί με την κλαγγή των όπλων. Μετά θα βρισκόμαστε συνέχεια σε πολεμική κατάσταση. Αυτή η χώρα δεν φοβάται τους πολέμους. Έχει τρία ανοικτά μέτωπα. Θα την πείραζε να ανοίξει και ένα καινούργιο; Γιατί εμείς να πέσουμε σε αυτή την παγίδα; Εμείς πρέπει να προκαλέσουμε διάλογο και όχι να θεωρούμε πως συρόμαστε σε αυτόν από άλλη χώρα», είπε ο κ. Λιάκουρας.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου εξήγησε και τους λόγους που δεν πρέπει τώρα να γίνει οριοθέτηση ΑΟΖ παντού.
«Η Τουρκία έδειχνε με τους χάρτες πως έχει διεκδικήσεις μέχρι τον 28ο παράλληλο που τέμνει τη Ρόδο στο ένα τρίτο της. Η γειτονική χώρα ήξερε πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν δικαιώματα και ποτέ δεν έφερε καμιά αντίρρηση. Γιατί να μην ξεκινήσουμε από αυτή την περιοχή και να ακυρώσουμε το μνημόνιο;»
«Αν υπάρξει εντατικοποίηση του διαλόγου με την Αίγυπτο υπάρχει ελπίδα. Να μην εγκαταλείψουμε την Αίγυπτο. Με την Ιταλία δεν κερδίζουμε κάτι παραπάνω. Με την Ιταλία έχουμε όρια»