Ιδεολογικές εμμονές δεν οδηγούν σε αυτοδικαίωση

Γράφει ο Αθανάσιος Μπουρούνης

Είναι γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν το καλύτερο δυνατό μείγμα πολιτικής για την  αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε αρκετές χώρες οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει επείγουσες εξουσίες, που αν ήμαστε  υπό κανονικές συνθήκες, θα μας έκαναν να μιλάμε για κατάλυση της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Όμως η συμμόρφωση με τις οδηγίες των ειδικών, δεν αποτελεί ούτε οπισθοδρόμηση, ούτε συνεπάγεται πλήγμα στην ελευθερία και σε αναφαίρετα  δικαιώματα.

Και τούτο διότι το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία, είναι η ίδια η ζωή των πολιτών.

Ωστόσο, ενώ οι επιστήμονες δίνουν τη δική τους μάχη, ενώ η κυβέρνηση, κατά γενική ομολογία, μέχρι στιγμής να πηγαίνει καλά, υπάρχουν ορισμένοι που έμμεσα ή άμεσα, υπονομεύουν κάθε προσπάθεια.

       Η μονίμως φαντασιόπληκτη και πολιτικά ηττημένη Αριστερά, που όχι μόνο εφάρμοσε πειθήνια ακραίες πολιτικές λιτότητας για να διατηρήσει την εξουσία, θα πρέπει να διευκρινίζει ποιον καπιταλισμό μάχεται και παράλληλα να θυμίζει τί έκανε εκείνη για να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα αγαθών όπως η Παιδεία και η Υγεία.

Είναι σοκαριστικές οι ιδεοληπτικές παρεμβάσεις και οι αναλύσεις στις οποίες προβαίνουν ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, περί ήττας του νεοφιλεύθερου  καπιταλισμού και της κατάρρευσης της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.

Ο κ. Τσίπρας, αυτή την ώρα της κοινής συσπείρωσης και οφειλόμενης αλληλεγγύης, επέλεξε, εκτός τόπου και χρόνου, να κάνει προπαγάνδα για να διαφημίσει και να δικαιολογήσει την αποτυχημένη κυβερνητική του θητεία.

Έτσι ακούγονται έωλες και προσχηματικές οι προτροπές του «να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη», καθώς και η άποψη πως «η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει πλάτη στα δύσκολα».

Σε πρόσφατο άρθρο του σε ημερήσια εφημερίδα, έγραψε μεταξύ των άλλων, ότι ο κορονοϊός σκότωσε το μοντέλο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που έχει επιβληθεί σχεδόν σε όλο το Δυτικό κόσμο, μαζί δυστυχώς, με χιλιάδες συνανθρώπους μας που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Μάλλον του διαφεύγει το γεγονός ότι η πανδημία δεν ξεκίνησε από κάποιο νεοφιλελεύθερο κράτος, αλλά από την κομμουνιστική Κίνα και κατεστάλη πρώτα εκεί, βεβαίως, αφού τα μέτρα που έλαβαν ήταν το άκρον άωτον  του αστυνομοκρατικού  κομμουνιστικού αυταρχισμού.

Σε κάθε περίπτωση σε μια τέτοια ώρα, με τις χώρες του Νότου της Ευρώπης να γίνονται κολαστήρια, την ώρα που η ελπίδα όλων μας είναι να μην τις ακολουθήσουμε, ήταν τουλάχιστον άστοχη και ασυναίσθητη μια τέτοια παρέμβαση.

Ως πολίτες, ευτυχώς, δεν βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικά ηθικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά διλήμματα.

Αυτά έχουν να τα αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς.

Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις ευαίσθητες ομάδες και ειδικότερα τους ηλικιωμένους,  πειθαρχώντας  στα μέτρα.

       Αποτελεί έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης και ύψιστη πράξη ευθύνης συνειδητοποιημένων πολιτών προς τους συμπολίτες τους, αλλά και προς τον ίδιο τους τον εαυτό.

Το κρίσιμο στοίχημα που θα κρίνει και την έκβαση της μάχης με τον αόρατο και πανίσχυρο εχθρό, είναι η ευλαβική τήρηση των κανόνων και η πειθαρχία όλων ανεξαιρέτως.

Δεν είναι μια συμβατική υποχρέωση. Είναι υπαρξιακή ανάγκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.