Η σωστή πλευρά της Ιστορίας, που δεν έχει γραφτεί ακόμα

Γράφει ο Απόστολος Τσιμογιάννης

Η Ευρώπη είναι πολύ τρομοκρατημένη γιατί η διαφαινόμενη κατάρρευση της Ουκρανίας ή μια συνθηκολόγηση με όρους Μόσχας, δεν θα αποτελέσει απλώς μία μείζονα ήττα για τη Δύση, αλλά θα θέσει σε άλλες βάσεις την ίδια της την ασφάλεια.

Η ευτελισμένη ΕΕ, φιλάει τα πόδια του φιλότουρκου ( μέλος της ένωσης Τουρκογενών χωρών) Όρμπαν, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως αυταρχικό και φασίστα και του είχε περικόψει τις επιδοτήσεις, προκειμένου αυτός συμφωνήσει στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας και την συνέχιση του πολέμου(!), μετά το μπλοκάρισμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας από το Κογκρέσο. 

Οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ, παραγωγής πολεμοφοδίων, εξαντλούνται, τα αμερικάνικα συστήματα πυραύλων HIMARS και άλλα πυραυλικά συστήματα μπλοκαρίστηκαν και γενικά φαίνεται να αυξάνεται ταχύτατα το τμήμα της δυτικής κοινής γνώμης που αντιμετώπισε με δυσπιστία τον πόλεμο.

Η έντονη διαφθορά και υπεξαίρεση εθνικών πόρων, ανάγκασε επανειλημμένα το  Ζελένσκι , να απομακρύνει κυβερνητικά ή στρατιωτικά στελέχη.

Ο ίδιος τελεί υπό αμφισβήτηση εκτός και εντός. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ζαλούζνι φέρεται να συνομιλεί με τον Ρώσο ομόλογο του Γκερασίμοφ, για τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας, καθώς η χώρα δεν έχει πλέον εφεδρείες και βρίσκεται απέναντι στην προέλαση των Ρώσων σε όλα τα μέτωπα.

Η πολυδιαφημισμένη, στη Δυτική κοινή γνώμη, Ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε, η διεθνής κοινή γνώμη έχει στραφεί στη Μέση Ανατολή και ο Πούτιν ταξιδεύει στα Εμιράτα, όπου τον υποδέχονται με ιδιαίτερες τιμές και συνάπτει σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες. Η Ρωσική οικονομία αναμένεται να κλείσει τη χρονιά με ανάπτυξη 3,5% κατά το Πούτιν ή 0,7% σύμφωνα με το ΔΝΤ και πάντως χωρίς να έχει γονατίσει, όπως επιθυμούσε ο Δυτικός παράγοντας.

Η θετική, για τη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ψήφος, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε αντιδιαστολή με το «βέτο», των ΗΠΑ, στο ΣΑ/ΟΗΕ, έδωσε στο Πούτιν ένα μεγάλο δώρο, να εμφανίζεται πλέον, ως υπέρμαχος της διεθνούς νομιμότητας. Ποιος αυτός που την κατέλυσε και καταδικάστηκε, κάνει τώρα μια επιτυχημένη αντεπίθεση !!!   

Η «Ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ξεκίνησε με την εισβολή Ρωσικών στρατευμάτων, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη η Ρωσική ομοσπονδία. Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί και από τις δύο πλευρές, τεράστιες οι καταστροφές υποδομών στην Ουκρανία, αμέτρητος ο αριθμός των προσφύγων.

Οι ηθικοί αυτουργοί, πάλι οι ίδιοι, που δεν δίστασαν να απαγορεύσουν σ’ ένα λαό να επιλέξει το μέλλον του, τον χρησιμοποίησαν και ώθησαν τα πράγματα στα άκρα, παρότι υπήρξαν σοβαρές προσπάθειες εξεύρεσης λύσης και ειρήνευσης .

Ο πολιτικός επιστήμονας και μελετητής διεθνών σχέσεων, της ρεαλιστικής σχολής, Τζόν Μεαρσμάιερ, είχε τονίσει προ καιρού τη «  Κολοσσιαία Γκάφα της Δύσης να Προκαλέσει τη Ρωσία…». 

Ο Χένρυ Κίσσινγκερ, επίσης, το Μάιο του 2022, τρείς μήνες μετά τη Ρωσική εισβολή, είχε αφήσει αιχμές γενικώς, κατά της πολιτικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη.

Ήδη από το Μάρτιο του 2022, ένα μήνα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, είχε παρουσιαστεί σχέδιο ειρήνευσης, ως αποτέλεσμα των μεσολαβητικών προσπαθειών του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, με την υποστήριξη του Προέδρου Ερντογάν και του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Σρέντερ. Σε αντίθεση με τις δυτικές ερμηνείες, Ουκρανία και  Ρωσία συμφώνησαν τότε, ότι η σχεδιαζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν η αιτία του πολέμου

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο Ισραηλινός Μπένετ, στην «Berliner Zeitung» της 6ης Φεβρουαρίου 2023, είχε αναλάβει διαμεσολαβητικές προσπάθειες ξεκινώντας την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου 2022. Ο Ζελένσκι, του ζήτησε να βοηθήσει, ώστε να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Πούτιν απάντησε προσκαλώντας τον Μπένετ στη Μόσχα. 

Στη συνομιλία στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν, είπε ο Μπένετ, είχε κάνει κάποιες ουσιαστικές παραχωρήσεις, καθώς είχε αποκηρύξει τον αρχικό του στόχο , να αποστρατικοποιήσει την Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, ο Ουκρανός πρόεδρος συμφώνησε να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου, είχαν συμφωνήσει στις γενικές γραμμές μιας ειρηνευτικής διευθέτησης, ενώ σχεδιάστηκαν  ειδικές ρυθμίσεις για το Ντονμπάς και την Κριμαία. 

Όμως, «το ΝΑΤΟ είχε ήδη αποφασίσει σε ειδική σύνοδο κορυφής στις 24 Μαρτίου 2022, να μην υποστηρίξει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, όπως αναφέρει ο Μάικ φον ντερ Σούλεμπουργκ, πρώην Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ (ASG) στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ. 

Στις 28 Μαρτίου 2022, ο Πούτιν, ως ένδειξη καλής θέλησης και για υποστήριξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ετοιμότητα να αποσύρει τα στρατεύματα από την περιοχή του Χάρκοβο και την περιοχή του Κιέβου. 

Η Washington Post ανέφερε στις 5 Απριλίου 2022, ότι στο ΝΑΤΟ, η συνέχιση του πολέμου προτιμάται, από την κατάπαυση του πυρός και τη διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Στις 9 Απριλίου 2022, λίγο μετά το ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης (29/3/2022), όπου είχαν συμφωνηθεί οι γενικοί όροι, ο Μπόρις Τζόνσον έφτασε απροειδοποίητα στο Κίεβο και είπε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι η Δύση δεν ήταν έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian στις 28 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός Τζόνσον «έδωσε οδηγίες» στον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι «να μην κάνει καμία παραχώρηση στον Πούτιν». Το επιβεβαιώνει η «Ukrainska Pravda» ,στις 5 Μαΐου 2022.

Μετά τη δεύτερη επίσκεψή του στο Κίεβο στις 25 Απριλίου 2022, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για να αποδυναμώσουν μόνιμα τη Ρωσία στρατιωτικά και οικονομικά. Οι «New York Times», επιβεβαιώνουν ότι οι ΗΠΑ, δεν ενδιαφέρονται τόσο για τον έλεγχο της Ουκρανίας, όσο για έναν αγώνα κατά της Μόσχας στον απόηχο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. 

Με βάση, λοιπόν, τις δημοσίως διαθέσιμες εκθέσεις και έγγραφα, είναι πλέον σαφές ότι υπήρχε σοβαρή προθυμία για διαπραγμάτευση τόσο από την πλευρά της Ουκρανίας όσο και από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις απέτυχαν λόγω της αντίστασης του ΝΑΤΟ και ειδικότερα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι δυτικές δυνάμεις ήθελαν να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος με την ελπίδα να σπάσουν τη Ρωσία. 

Σήμερα αναδεικνύονται με σαφήνεια τα προβλήματα συνέχισης του πολέμου, αλλά είναι πλέον αργά. Η διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας είναι πολύ χειρότερη, από ό,τι ήταν τον Μάρτιο του 2022. Η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει πλέον μεγάλα τμήματα της επικράτειάς της, ενώ έχει καταστεί ένα δυσλειτουργικό κράτος.

Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του «Responsible Statescraft», στη τελευταία συνάντηση, αρχές Δεκεμβρίου 2023, ο πρόεδρος Μπάïντεν είπε στο Ζελένσκι, ότι «η Ουκρανία έχει ήδη κερδίσει μια μεγάλη νίκη, εμποδίζοντας τα σχέδια Πούτιν για ολοκληρωτική κατάληψη της χώρας». Μοιάζει σαν μια προσπάθεια να του «χρυσώσει το χάπι», για ότι έρχεται… Είναι μάλλον μια νέα ρητορική, να παρουσιαστεί ένας  δύσκολος Ουκρανικός συμβιβασμός, ως νίκη που συνδέεται με μια έστω περιορισμένη Ρωσική ήττα (μη ολικής κατάληψης).   

Και συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος με προσεκτικές φράσεις σχετικά με την υποψηφιότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι, «το ΝΑΤΟ θα είναι μέρος του μέλλοντος της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ, καλώς ή κακώς, θα είναι μέρος του μέλλοντος όλων μας. Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι θα γίνουν μέλη του».

Όπως αντιλαμβάνεστε, επιστρέφουμε στις προθέσεις Ουκρανίας και Ρωσίας, κατά τις προσπάθειες ειρήνευσης του Μαρτίου 2022. Με πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις.

Αφιερωμένο σε όσους νομίζουν ότι βρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, πριν ακόμα αυτή γραφτεί και μάλιστα χωρίς τη δική τους συμμετοχή… 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.