Η σωματική άσκηση ελαττώνει τους θανάτους από καρκίνο

Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου

www.ourologos.eu

Ο αριθμός των καρκίνων διαφόρων οργάνων που διαγιγνώσκονται παγκόσμια αυξάνεται την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντικό τον εντοπισμό αναστρέψιμων lifestyle παραγόντων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πορεία αυτών των αρρώστων. Ένας τέτοιος παράγοντας που έχει κινήσει το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι η σωματική άσκηση.

Η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση από τον καρκίνο, ακόμα και σε ασθενείς που δεν γυμναζόντουσαν στο παρελθόν, καταλήγει μία νέα ενδιαφέρουσα μελέτη από την Αμερική. Τα ευρήματα προκύπτουν από την επιδημιολογική ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 5.807 ασθενείς με διάφορες νεοπλασματικές νόσους και παρακολουθήθηκαν για 14 έτη. Καλύτερη επιβίωση σε όσους γυμνάζονται φάνηκε για 8 είδη καρκίνου: μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη, ουροδόχου κύστης, ωοθηκών, ενδομητρίου, οισοφάγου και δέρματος (μελάνωμα). Όσοι γυμναζόντουσαν   τρείς με τέσσερες φορές την εβδομάδα είχαν 40% μικρότερη πιθανότητα θανάτου σε σχέση με όσους ήταν ανενεργοί. Ακόμα και όσοι γυμναζόντουσαν λιγότερο (μία με δύο φορές την εβδομάδα) είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο.

Οι ασθενείς που γυμναζόντουσαν συστηματικά και πριν τη διάγνωση του καρκίνου είχαν τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης. Το πλεονέκτημα στην επιβίωση φάνηκε να ισχύει ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, βάρους, σταδίου καρκινικής νόσου και καπνίσματος. Αυτό δήλωσε στο Medscape ο R. Cannioto, αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στο Roswell Park Comprehensive Cancer Center της Νέας Υόρκης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι ποτέ αργά να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, ακόμα και μετά τη διάγνωση μίας σοβαρής νεοπλασματικής νόσου. Στόχος είναι η καθημερινή τριαντάλεπτη γυμναστική, που μπορεί να είναι περπάτημα, ποδήλατο ή άλλη μορφή αερόβιας άσκησης.

 

Βιβλιογραφία:

Habitual recreational physical activity is associated with significantly improved survival in cancer patients: evidence from the Roswell Park Data Bank and BioRepository.   Cancer Causes & Control 2019; 30: 1-12

www.ourologos.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.