Η Σερβία απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα

«Η Σερβία θέλει τα χρήματα της Ευρώπης και τα όπλα της Ρωσίας», είπε, υπενθυμίζοντας επίσης μια κοινή στρατιωτική άσκηση Ρωσίας-Σερβίας-Λευκορωσίας πέρυσι ως απάντηση σε μια άσκηση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι επανέλαβε τις προειδοποιητικές του εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σχετικά με τις πιθανές απειλές για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων που προέρχονται από τον στενότερο σύμμαχο της Ρωσίας, τη Σερβία.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Κούρτι καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αποσταθεροποιητική της προσέγγιση σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Μολδαβία και η Γεωργία. Προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι «μαριονέτα του Κρεμλίνου που μιμείται τη Ρωσία» στην προσέγγισή του στην περιοχή.

«Η Σοβιετική Ένωση έχει μετατραπεί σε χταπόδι, με τη Ρωσική Ομοσπονδία στο κέντρο της και τα πλοκάμια της να εκτείνονται στο Ντονμπάς, την Κριμαία, την Υπερδνειστερία, τη Νότια Οσετία […] Η πρώην Γιουγκοσλαβία είναι ένα χταπόδι με τη Σερβία στο κέντρο της, μια σερβική οντότητα στη Βοσνία, ένα σερβικό [πολιτικό] υποκείμενο στο Μαυροβούνιο που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της χώρας και τις παράνομες δομές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Κούρτι.

Ο πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στην πολιτική του Βούτσιτς να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αγνοώντας παράλληλα τα παράπονα από την ΕΕ για τη μη επιβολή κυρώσεων από την πλευρά του Βελιγραδίου.

«Η Σερβία θέλει τα χρήματα της Ευρώπης και τα όπλα της Ρωσίας», είπε, υπενθυμίζοντας επίσης μια κοινή στρατιωτική άσκηση Ρωσίας-Σερβίας-Λευκορωσίας πέρυσι ως απάντηση σε μια άσκηση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Πέρυσι, το Κοσσυφοπέδιο συμμετείχε στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ – Defender Europe 2021 – με 350 στρατιώτες. Η Σερβία αντ’ αυτού συμμετείχε μαζί με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στη Σλαβική Ασπίδα 2021», υπενθύμισε ο Κούρτι.

Ο ίδιος κάλεσε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να δώσουν προτεραιότητα στην ένταξη της χώρας του και στους δύο οργανισμούς για την αύξηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Η Σερβία αποφάσισε να μην καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, παρά την υποχρέωσή της να ευθυγραμμίσει την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της με εκείνη της ΕΕ πριν γίνει μέλος.

Μετά από πιέσεις της ΕΕ, συμφώνησε να υπογράψει ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδίκασε τη ρωσική επίθεση, αλλά στο εσωτερικό της χώρας της, ο Βούτσιτς υποβάθμισε την υπογραφή και δεν καταδίκασε ποτέ ρητά τη Ρωσία δημοσίως.

euractiv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.