Η προβληματική της Συνταγματικής Αναθεώρησης για την ΝΔ

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Οι προτάσεις της ΝΔ είναι ριζικές ,ρεαλιστικές και μακροσκοπικές. Τα 57 άρθρα που κρίνει αναθεωρητέα είναι αρκετά ώστε να επιφέρουν μια ικανή αλλαγή στο θεσμικό στερέωμα της Χώρας .

Η μεταπολίτευση χάρισε στη Χώρα συνταγματική ομαλότητα ,ενίσχυση του κράτους δικαίου και εδραίωση δικαιωμάτων πολιτικών, ατομικών και κοινωνικών. Όμως , οι στρεβλώσεις που έγιναν ορατές αφορούν τη θεσμική αδράνεια , τις πελατειακές σχέσεις , τη στατική διοίκηση ,τη κρατικιστική ανάπτυξη και την ευμετάβολη νομοθεσία και έχουν ως αίτιο την αδυναμία των θεσμών να ανταποκριθούν στις αλλαγές των καιρών.

Οι αλλαγές των καιρών που γίνεται λόγος, αφορούν τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες εν συνόλω που σχετίζονται με εντάσεις θρησκευτικές και πολιτισμικές, με την παγκοσμιοποίηση των οικονομικών δεδομένων που αναδεικνύουν την ανελαστικότητα του Συντάγματος στη ροή των αλλαγών .

Οι προτάσεις της ΝΔ στηρίζονται σε 5 βασικές αρχές:

1. Την ανάπτυξη ως απάντηση στην άμετρη κρατική παρέμβαση , στην έλλειψη σταθερότητας και τη βαριά γραφειοκρατία ,την έλλειψη θεσμικών αντιβάρων και τον πλειοψηφικό κοινοβουλευτισμό που πολλές φορές απαξιώνουν την λειτουργία της βουλής και παρεμποδίζουν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

2. Την αξιοκρατία , που καταπολεμά τις πελατειακές σχέσεις και τα ιδιωτικά συμφέροντα ,

3. Την αλληλεγγύη ,που θεραπεύει τον ατομικισμό της εποχής και την έλλειψη πνεύματος κοινοτισμού , την διάρρηξη κοινωνικής συνοχής .

4. Την αριστεία που αντιπαλεύει την αδράνεια και ισοπεδωτισμό , το πνεύμα ήσσονος προσπάθειας .

5. Την ανάκτηση της αξιοπιστίας ,που θα συμβεί με την αποσυγκέντρωση εξουσιών , την αποφυγή ανάμειξης της εκτελεστικής στις άλλες λειτουργίες ,την αυξημένη λογοδοσία ,και την ύπαρξη δημοσιονομικών αναχωμάτων που αποτρέπουν τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας .

Οι στόχοι που ικανοποιούν τη αντιμετώπιση των παθολογιών της μεταπολίτευσης είναι η πολιτική κανονικότητα ,η οικονομική σταθερότητα και η κοινωνική αλληλεγγύη και την ισότητα ευκαιριών .

Πρώτα θα πρέπει να διευθετηθεί το πρόβλημα των πρόωρων εκλογών που αντιστρέφουν το κλίμα της συνέχειας του κράτους και της σταθερότητας με την καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου. Έπειτα , πρέπει να εξορθολογισθεί η λειτουργία του κράτους και των οργάνων του με αλλαγές στη νομοθεσία , την κυβέρνηση , τη διοίκηση , την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δικαιοσύνη .

Μετά ,προς τον στόχο της οικονομικής σταθερότητας ,πρέπει να πολεμηθεί η έλλειψη σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος , η στασιμότητα στην εκπαίδευση , η περιφρόνηση των αναπτυξιακών μοντέλων. Και, τέλος για την κοινωνική αλληλεγγύη θα πρέπει να γίνουν αλλαγές που θα προάγουν την κοινωνική συνοχή και θα εγγυώνται την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων της χώρας με τη μέριμνα του κράτους . Με την αξιολόγηση και τη αξιοκρατία θα διασφαλισθεί η ισότητα των ευκαιριών για όλους ανεξαιρέτως με θεσμούς ανεξάρτητους, αντικειμενικούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.