Η “μυρωδιά” της ημερομηνίας των εκλογών
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, σύμβουλος επιχειρήσεων – συγγραφέας
Μόλις ο πρωθυπουργός μάς πληροφόρησε ότι “μύρισαν” εκλογές, άρχισαν ξανά, όχι ότι σταμάτησαν ποτέ, τα στοιχήματα για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Έχει ιδιαίτερη σημασία αν θα πραγματοποιηθούν έναν μήνα πριν ή έναν μήνα μετά; Αλλάζει κάτι στον πολιτικό σχεδιασμό και στις μετέπειτα εξελίξεις;
Αν κάποιος ήθελε να κάνει έναν αυθαίρετο συνειρμό, με βάση τα λεγόμενα του, θα έλεγε ότι οι μυρωδιές στη φύση είναι πιο έντονες την Άνοιξη λόγω της ανθοφορίας και άρα το στήσιμο των εθνικών καλπών θα έπρεπε να το περιμένουμε σε εκείνη την περίοδο. Με ανθισμένες ή μη τις πασχαλιές, πριν ή μετά την Ανάσταση; Και πόσο “αντέχεται” μια προεκλογική περίοδος εν μέσω του Θείου δράματος;
Εφόσον προκύψει ανάγκη δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, σε περίπου ένα μήνα, τότε είναι λογικό να προσδιορίζονται οι τωρινές αποφάσεις και με βάση αυτή την προοπτική. Δύο είναι οι εναλλακτικές. Οι πρώτες εκλογές αμέσως μετά το Πάσχα και δεύτερες με την άφιξη του καλοκαιριού ή η αρχική εκλογική να τοποθετηθεί στα όρια του τέλους του χειμώνα και οι επαναληπτικές αμέσως μετά την Ανάσταση.
Υπάρχουν επαρκείς λόγοι για να επιλέξει η κυβέρνηση τη μία ή την άλλη λύση; Η μετάθεση όλης της διαδικασίας για μετά το Πάσχα, με προκήρυξη εκλογών λίγο μετά τα μέσα Απριλίου, εκλογές ένα μήνα μετά και επόμενες κάλπες περί τα τέλη Ιουνίου, καλύπτει πλήρως την υπόσχεση εξάντλησης της τετραετίας και αφήνει ένα εύλογο χρονικό περιθώριο ώστε να “φανούν” στην καθημερινότητα οι αυξήσεις των συντάξεων, η μερική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και μια σχετική ενεργειακή ομαλοποίηση. Από την άλλη, η πολύμηνη κλιμάκωση της σκανδαλολογίας δεν ευνοεί τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες προς μια, συχνά αστήρικτη, μονοθεματική, “ηθικολογική” ατζέντα.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένας επιπλέον παράγοντας που συνηγορεί στη διενέργεια των εκλογών στα τέλη του χειμώνα. Αν η κυβερνητική θητεία παραταθεί, πέρα από αυτό τον χρονικό ορίζοντα, η κατανομή των εδρών ανά περιφέρεια θα πρέπει να γίνει με βάση την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού κι αυτό θα φέρει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές που μόνο ευχάριστες δεν θα είναι για κάποιους βουλευτές που θα γνωρίζουν ότι λόγω των νέων δεδομένων δεν πρόκειται να εκλεγούν, ούτε καν στη δεύτερες κάλπες. Κι αυτό δεν αποκλείεται να σημαίνει και αντανακλαστικό περιορισμό της δράσης τους ή ακόμη και αποστασιοποίηση εφόσον θα λείπει το προσωπικό κίνητρο.
Ευνοεί τελικά κάποιον η επιλογή της μιας ή της άλλης ημερομηνίας; Προς το παρόν, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, μια και οι γενικές τάσεις δείχνουν παγιωμένες. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει, ειδικά σε αυτό το ασταθές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, τα δυσάρεστα έκτακτα γεγονότα που θα δώσουν τη δικιά τους πινελιά στο πολιτικό γίγνεσθαι. Κι αφού η εκλογική “μυρωδιά” έφθασε στα ρουθούνια μας, δεν αποκλείεται να τη δούμε να μας πλημμρίζει σύντομα.