Η μετάλλαξη του κορωνοϊού και της ψυχολογίας μας

Γράφει η Ευφροσύνη Παυλακούδη

Είναι εκπληκτικό το πώς βιώνεις τη κλιμάκωση ενός γεγονότος, πόσο δε μάλλον ενός που συγκλονίζει παγκοσμίως και προβληματίζει διεθνώς, από μια αίθουσα σύνταξης. Η περίφημη και πολυσυζητημένη μετάλλαξη του κορονοϊού πήρε χτες ανησυχητικές διαστάσεις.

Και ενόσω προσπαθούσα να καταγράψω τα γεγονότα και τις αντιδράσεις σε αυτά, δεν μπορούσα να αποφύγω ορισμένα ερωτήματα που στροβίλιζαν στο μυαλό μου εκνευριστικά ομολογουμένως από ένα σημείο και έπειτα:

1) Πώς θα επηρεάσει αυτή η είδηση τους αντιεμβολιαστές ή ακόμα περισσότερο αυτούς που είναι διστακτικοί στο να κάνουν το εμβόλιο;
2) Ποιους κραδασμούς θα έχει όλο αυτό στις αγορές και γενικότερα στις διεθνείς συναλλαγές;
3) Ποιος ο αντίκτυπος στις μεταφορές προϊόντων;
4) Πόσο γρήγορα και συντονισμένα θα το αντιμετωπίσει η ΕΕ και δη η χώρα μας;
5) Πόσα ακόμα θα τραβήξουν οι επιστήμονες μέχρι να μας πείσουν πάλι ή εκ νέου για τη χρησιμότητα του εμβολίου αλλά και των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού;
6) Πόσο αρνητικά θα επηρεάσει την ήδη εύθραυστη ψυχολογία μας;

Σε ορισμένα από τα παραπάνω ερωτήματα ήξερα λίγο-πολύ τις απαντήσεις ομολογώ. Σε άλλα περιμένω να δω το μέγεθος της «ζημιάς» που έχει γίνει. Ένα ερώτημα είναι προφανώς ρητορικό. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πιο επεξηγηματική και διευκρινιστική προσέγγιση της ειδησεογραφίας της πανδημίας, εδώ που φτάσαμε. Προσωπικά θεωρώ χρήσιμες τις δημόσιες παρεμβάσεις επιστημόνων που ασχολούνται συστηματικά με τον εν λογω κορονοϊό, όσο και την παρακολούθηση των ιατρικών δεδομένων και εξελίξεων από επίσημους φορείς διεθνώς.
Τούτων λεχθέντων, δεν αντιλαμβάνομαι το μέγεθος του πανικού στο σημείο που δημιουργεί μια διαστρεβλωτική εικόνα της κατάστασης. Και εξηγούμαι:

α) Οι ιοί είναι γνωστό ότι μεταλλάσσονται συνεχώς και ορισμένοι – όπως οι ιοί της γρίπης π.χ.– αλλάζουν συχνότερα από άλλους. Οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι ουδέτερες, αλλά μερικές μπορεί να είναι επωφελείς ή επιζήμιες για τον ιό, και κάποιες μπορούν να κάνουν τα εμβόλια κατά αυτών λιγότερο αποτελεσματικά. Όταν οι ιοί αλλάζουν, τα εμβόλια εναντίον τους πρέπει να προσαρμόζονται/τροποποιούνται ανάλογα.

Και αυτό γίνεται παγκοσμίως εδώ και χρόνια. Έτσι θα γίνει και αυτή τη φορά, εφόσον κριθεί απαραίτητο από την επιστημονική κοινότητα. Δεν θα είναι μια νέα πρακτική, ούτε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Προς το παρόν οι ανακοινώσεις που έχουμε είναι ότι δεν επηρεάζεται η δράση του εμβολίου από τη περίφημη «μετάλλαξη». Ας ακούσουμε τους επιστήμονες λοιπόν, αντί να πανικοβαλλόμαστε βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα.

β) Στο bioRxiv υπήρχε σχετική προδημοσίευση διεθνούς επιστημονικής μελέτης στις αρχές Νοεμβρίου, ότι μια αρκετά διαδεδομένη μετάλλαξη του εν λόγου κορονοϊού εμφανίζει τη δυνατότητα να διαφεύγει της εξουδετερωτικής δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος και των αντισωμάτων του.

Από την αρχή της πανδημίας, οι επιστήμονες έχουν βρει χιλιάδες μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2, σε δείγματα που έχουν πάρει από ασθενείς με Covid-19 ανά τον κόσμο. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη με την ονομασία Ν439Κ επηρεάζει την πρωτεΐνη – ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και η οποία αποτελεί το βασικό στόχο των αντισωμάτων, αλλά και πολλών εμβολίων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Ρόμπερτσον του Κέντρου Έρευνας ιών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, διαπίστωσαν ότι η εν λόγω μετάλλαξη μπορεί να εμποδίσει τη δράση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Ανάμεσα σε αυτά τα ισχυρά αντισώματα που η μετάλλαξη εξασθενεί, είναι τόσο αυτά που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στον οργανισμό των ανθρώπων οι οποίοι ανάρρωσαν από την Covid-19, όσο και ορισμένα ελπιδοφόρα μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύσσονται ως θεραπείες κατά του κορονοϊού.

Η μετάλλαξη Ν439Κ έχει ανιχνευθεί να εμφανίζεται τουλάχιστον δύο φορές ανεξάρτητα και έχει εντοπιστεί να κυκλοφορεί σε 12 χώρες. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το γεγονός ότι «ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταλλάσσεται για να διαφεύγει από την ανοσιακή αντίδραση, έχει συνέπειες για την αποτελεσματικότητα των υπό ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών με αντισώματα». Γι’ αυτό, επισημαίνουν «την ανάγκη για συνεχή μοριακή επιτήρηση του κορονοϊού, η οποία θα καθοδηγεί την ανάπτυξη και χρήση των εμβολίων και φαρμάκων».

Κοινώς, έχουν γνώση οι φύλακες. Έχουν επίγνωση της κατάστασης οι επιστήμονες και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν μεταλλάξεις κι ούτε θα είναι και η τελευταία. Το γεγονός ότι τις μελετούν και τις θεωρούν έως ένα βαθμό και δεδομένες, σημαίνει ότι μπορούν να τις επισημάνουν εγκαίρως και αντιστοίχως να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.