Η ελίτ που έχουμε ανάγκη

Γράφει η Δάφνη Νούση, Πολιτική σχολιάστρια

Δεν περίμενα ποτέ πως οι εορτασμοί για τα διακόσια χρόνια από την ένδοξη εθνική επανάσταση του γένους μας θα μου προκαλούσαν θλίψη. Και όμως, μέχρι τώρα όλα δείχνουν πως η φιέστα της κυρίας Αγγελοπούλου δεν έχει να μου προσφέρει κανένα άλλο συναίσθημα. Από την επιλογή των μελών της ‘‘επιτροπής σοφών’’ που δήθεν θα μας ‘’διδάξει την ιστορία μας’’, τις εξαγγελίες για τη ‘’νέα πατριδογνωσία’’ μέχρι και την πρόσφατη δημοσίευση του λογότυπου των εορτασμών στο οποίο απεικονίζεται η σημαία μας χωρίς τον Σταυρό, όλα δείχνουν ότι δεν θα έχει ευχάριστη εξέλιξη η ιστορία.

Ήδη στα κοινωνικά δίκτυα έχει εκφραστεί η δυσαρέσκεια για τις παραπάνω επιλογές και αμφισβητείται έντονα η απόφαση του Πρωθυπουργού να επιλέξει την κυρία Αγγελοπούλου για την προεδρία της επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Υπάρχουν βέβαια και φίλοι που με καλή προαίρεση θεωρούν υπερβολικές τις πρόσφατες αντιδράσεις για το λογότυπο καθώς ‘‘δεν είναι εκεί το νόημα της εκδήλωσης’’. Πράγματι, δεν είναι εκεί το νόημα! Οι αντιδράσεις έχουν βαθύτερα αίτια και ουσιαστικά το λογότυπο στάθηκε η αφορμή για να εκφραστεί μια δυσαρέσκεια που υποβόσκει εδώ και μήνες. Τα διακόσια χρόνια που σηματοδοτούν την θρυλική επέτειο στην οποία τιμάται ο ηρωισμός, η αντρεία και το διαχρονικά υψηλό εθνικό φρόνημα των Ελλήνων, κινδυνεύει να καταντήσει μια ακόμα παράσταση για την προβολή νεόπλουτων κοσμικών.

Και τι θα περιλαμβάνει αυτή η εκδήλωση άραγε; Το ιστορικό κομμάτι θα περιλαμβάνει μόνον τις αφηγήσεις και τις νέες θεωρίες ‘’διανοούμενων’’ που εκμεταλλεύονται την εκδήλωση για να προπαγανδίσουν τις απόψεις τους; Για τη συμβολή της εκκλησίας στον αγώνα θα πει κανείς τίποτα, ή θα ακούσουμε τα γνώστα περι ανυπαρξίας κρυφού σχολειού; Για την γεωπολιτική συγκυρία της εποχής θα μιλήσουμε καθόλου; Γιατί αφήνουμε απ’ έξω τους στρατιωτικούς αγώνες που οδήγησαν στην ελευθερία; Γιατί κανένας Στρατιωτικός δεν έχει αξιοποιηθεί για να φωτίσει κι αυτές τις πτυχές; Ξέρετε, όταν παραλείπει κανείς στοιχεία που συνθέτουν ένα πολυσήμαντο γεγονός κάνει προπαγάνδα δε διδάσκει ιστορία, συνεπώς, η μονομέρεια της εκδήλωσης αυτής υποβαθμίζει από μόνη της την επιστημονική ποιότητά της.

Στόχος της εκδήλωσης, λένε, είναι να εμπνευστούμε για το μέλλον του Ελληνισμού. Αλλά τι όραμα για το μέλλον μπορεί να έχει μια εκδήλωση που αποπνέει εθνοφοβία και μηδενισμό; Φέρνουν και ξένους ‘’διανοούμενους’’ που με υποβολιμαίο τρόπο επιτίθενται στον Ελληνισμό ενώ για το μεγαλείο της φιλοπατρίας, για το ήθος εκείνων που θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία» δεν έχουν αρθρώσει λέξη! Η ψευτοελίτ μας, όμως, ξεχνά ότι η ελευθερία και το έθνος είναι έννοιες συνυφασμένες και οι απόψεις τους δεν μπορούν να αλλάξουν την αλήθεια όσο και αν προσπαθούν να την κρύψουν! Και όχι, δεν είναι μια ακόμα ‘‘ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα’’ αλλά μια μοναδική περίσταση στην οποία δε θα γιορτάσουμε τις ‘‘χωριστές μας μνήμες΄΄αλλά αυτό που μας ενώνει: το έθνος μας!

Ενώ η εκδήλωση όφειλε να καταδικάσει το δήθεν και την νεοπλουτίστικη αρχοντοχωριατιά τονίζοντας της αξίες του ελληνικού μας πολιτισμού, φοβάμαι ότι προετοιμάζεται το ακριβώς αντίθετο. Και σε τέτοιος καιρούς αναδεικνύεται η ανάγκη για μια πραγματική ελίτ με ανθρώπους που προσφέρουν στον τόπο τους άδολα, τρέφουν αγνό και υγιή πατριωτισμό, διέπονται απο ιδανικά. Το στοίχημα της γενιάς μας αλλά και του έθνους μας είναι να τονίσουμε το γνήσιο, το αυθεντικό, το πατριωτικό και το αληθινό.Η ελίτ που έχουμε ανάγκη, που θα μας βγάλει από τη μιζέρια της εποχής και θα μας πάει μπροστά και θα εμπνεύσει το μέλλον θεμελιώνοντας τα εθνικά μας ιδεώδη. Όσο για τις θλιβερές φυσιογνωμίες που θα μπουν στον κόπο να μας ξεβλαχέψουν, τους απαντάμε ότι χορτάσαμε την πλαστικούρα και τις χαμερπείς προσεγγίσεις! Σε τέτοιες εκδηλώσεις δε χωρούν ούτε μικρότητες, ούτε προσωπικές ματαιοδοξίες, ούτε κακόβουλες παραχαράξεις.

Ειλικρινά θέλω να πιστέψω πως όλα θα πάνε καλά τελικά και απλώς δεν έχουν επικοινωνήσει όπως θα έπρεπε τις προετοιμασίες. Εάν όχι, καλύτερα οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης να διαβάζουν τις κριτικές ώστε να προβούν στις προσήκουσες αλλαγές πριν ξεσηκωθεί κι άλλο η κοινή γνώμη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.