Η αϋπνία δεν είναι καλός σύμβουλος

Γράφει ο Δέσποινα Κονταράκη

Οταν ήταν πρωθυπουργός λέει πως έμενε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα στο Μαξίμου. Στην 17ωρη διαπραγμάτευση δεν πρέπει να κοιμήθηκε καθόλου.

Τώρα, που δεν είναι πρωθυπουργός πάλι μένει ξάγρυπνος, επειδή… ανησυχεί για το μέλλον της χώρας. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει με το βιολογικό ρολόι του Αλέξη Τσίπρα, όμως σίγουρα η αϋπνία δεν είναι καλός σύμβουλος. Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα στην έλλειψη ύπνου και ξεκούρασης να οφείλονται αυτά που λέει. Οπως, για παράδειγμα, ότι δεν τρέχει και τίποτα να μειώσει η κυβέρνηση για το επόμενο 6μηνο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. «Μέχρι τέλος του χρόνου με 700 εκατ. δεν θα βγει έξω ο Προϋπολογισμός». Και καπάκι να λέει να μειωθεί και ο ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής και κατανάλωσης διότι πάλι δεν θα πέσει έξω ο Προϋπολογισμός και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, χωρίς να πέσουν έξω οι επιχειρήσεις και να παγώσουν τα τιμολόγια χωρίς να πέσει έξω η ΔΕΗ.

Στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ο Προϋπολογισμός είναι κάτι σαν το μαγικό τσεπάκι του Ητα Βήτα (οι παλαιότεροι θα τον θυμούνται), που έβγαζε, έβγαζε, έβγαζε και ποτέ δεν άδειαζε. Αλλά αυτά συμβαίνουν στα κινούμενα σχέδια, όχι στην πραγματική ζωή. Αν ο υπουργός Οικονομικών αφαιρεί διαρκώς έσοδα -και μάλιστα του επιπέδου του ΕΦΚ- χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τότε όχι απλά θα πέσει έξω ο Προϋπολογισμός, αλλά θα πέσει και η χώρα στα βράχια. Η δημοσιονομική ισορροπία είναι μια έννοια που δύσκολα αντιλαμβάνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, σε αντίθεση με την παροχολογία στην οποία παίρνει το πρώτο βραβείο.

Πάντως, μιας και βρέθηκε στη Μυτιλήνη ο Αλέξης Τσίπρας, θα είχε την ευκαιρία να δει από πρώτο χέρι τη δουλειά που έγινε στο μεταναστευτικό και ας μην το παραδεχθεί ποτέ. Σημασία έχει ότι το ξέρουν οι Μυτιληνιοί, όπως και όλοι οι κάτοικοι στο Βόρειο Αιγαίο που είδαν να επιτυγχάνεται στην πράξη και όχι στα χαρτιά η αποσυμφόρηση των νησιών και τους μετανάστες να διαβιούν επιτέλους σε ανθρώπινες, αξιοπρεπείς συνθήκες. Εκεί που κάποτε ήταν η κόλαση της Μόριας σήμερα υπάρχουν σύγχρονες, ευρωπαϊκές υποδομές. Κάτι που δεν έγινε με κάποιο μαγικό ραβδάκι, αλλά με σχέδιο, οργάνωση και ρεαλισμό.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.