Η απληστία της ακρίβειας και η αγοραστική δύναμη

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Οι συγκρίσεις τιμών στα προϊόντα σούπερ μάρκετ μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκών χωρών βγάζουν -στο περίπου- ισοπαλία. Λίγο πάνω κάποια προϊόντα, λίγο κάτω κάποια άλλα. Χοντρικά, το «παιχνίδι» παίζεται κυρίως από τις πολυεθνικές, γι’ αυτό και οι τιμές σε απορρυπαντικά και γενικότερα συσκευασμένα εισαγόμενα προϊόντα είναι αρκετά υψηλότερες στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά μέτρων. Ξεκίνησε με τα Market Pass και το «καλάθι του νοικοκυριού», ακολούθησε το πρόγραμμα «μόνιμης μείωσης τιμών» για πάνω από 1.000 προϊόντα, ενώ τώρα μπαίνει τέλος στα κόλπα με τις προσφορές των εταιριών.

ΚΑΛΑ είναι όλα αυτά, αλλά δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Καλά είναι και τα βαριά πρόστιμα. Καλό θα ήταν να έκαναν και κάτι θετικό για την κοινωνία οι «επαναστάτες του πληκτρολογίου» στα social media και να… ξεφώνιζαν τις εταιρίες που βγάζουν υπερκέρδη από τον πληθωρισμό της απληστίας.

ΓΙΑΤΙ αυτό είναι πια το πρόβλημα. Ο πληθωρισμός της απληστίας. Η τιμή στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο έχει επανέλθει σχεδόν στα προ πολέμου Ουκρανίας επίπεδα. Το ίδιο και το πετρέλαιο. Οι διεθνείς τιμές για βασικά αγροτικά προϊόντα, αλλά και τις περισσότερες πρώτες ύλες, έχουν μειωθεί δραματικά ύστερα από το ράλι του 2022.

ΑΡΚΕΤΕΣ εταιρίες πουλάνε ό,τι γουστάρουν όσο γουστάρουν. Σε αυτές η κυβέρνηση, το κράτος και οι Ανεξάρτητες Αρχές πρέπει να επιβάλουν τόσο μεγάλα πρόστιμα που να υπερκαλύπτουν τα υπερκέρδη που έχουν συγκεντρώσει τα δύο τελευταία χρόνια. Μόνο έτσι θα πιεστούν να ρίξουν τις τιμές.

ΟΛΑ αυτά, λοιπόν, πρέπει να γίνουν. Και άμεσα. Στην ουσία, όμως, αυτά έπρεπε να ισχύουν από πάντα στην ελληνική αγορά. Δεν ίσχυαν όμως. Εστω και αργά, τώρα πρέπει να μπουν κανόνες που δεν υπήρχαν. Και αυτοί οι κανόνες να μη σταματήσουν να ισχύουν όταν κάποια στιγμή στο μέλλον δεν θα μας απασχολεί το ζήτημα του πληθωρισμού.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, όμως, και κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Ακόμα και να ήταν πιο φθηνές οι τιμές στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη, τα πράγματα δεν θα ήταν εύκολα για εμάς. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο βασικός μισθός ξεπερνάει τα 1.200 ευρώ και εδώ ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 1.150 ευρώ. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων υπολείπεται σημαντικά των περισσότερων Ευρωπαίων. Γι’ αυτό και σωστά η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να αυξηθούν σημαντικά τα εισοδήματα έως το 2027.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.