Η ανάκτηση της εθνικής μας αυτοπεποίθησης και το Ελληνικό πολιτικό σύστημα
Γράφει ο Δημήτριος Β. Βερδελής, νομικός, μεταπτυχιακός φοιτητής Φιλοσοφίας και Διοίκησης ΕΚΠΑ
Η πατρίδα μας εισέρχεται στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση μην έχοντας εκβιομηχανιστεί πλήρως από την Ελληνική Παλιγγενεσία και εντεύθεν για συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους, οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν με υπανάπτυξη ή καθυστέρηση αλλά με συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες οικοδόμησης του κράτους και εισαγωγής στη νεωτερικότητα. Το Ελληνικό έθνος ιστορικά βασίστηκε στη μικροκαλλιέργεια, στην οικονομία των υπηρεσιών, το εμπόριο, τον τουρισμό και τη ναυτιλία αλλά και σε άλλους τομείς στους οποίους υπήρξε αρκετά επιτυχημένο και χάρη σε αυτούς η ανάπτυξη της χώρας ήταν αναλογικά πάντοτε δίπλα στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, με τις όποιες μεταπτώσεις.
Ένα από τα προβλήματα της χώρας είναι ότι οι διανοούμενοι καλλιέργησαν με βάση τις δικές τους ιδεολογικές προτιμήσεις αφηγήματα υπανάπτυξης και καθυστέρησης της Ελλάδας τα οποία πόρρω απέχουν από τα ιστορικά δεδομένα.
Ένα από αυτά τα αφηγήματα της υπανάπτυξης είναι και αυτό της ξένης εξάρτησης. Στις διεθνείς σχέσεις κανείς δεν είναι τελείως ανεξάρτητος καθώς όλοι αλληλεπιδρούν με όλους και ο καθένας επιλέγει τους βαθμούς ανεξαρτησίας του. Μάλλον η κατάλυση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία υπήρξε ο διάδοχος και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αλλά και των Ελληνιστικών βασιλείων, από τους Οθωμανούς να υπήρξε τραύμα τόσο βαθύ στη συλλογική ψυχή των Ελληνό-Ρωμηών που να χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να θυμηθούμε ποιοι είμαστε.
Η εθνική αυτοπεποίθηση λείπει σε μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος λόγω των προαναφερθέντων αφηγημάτων και η έλλειψη της οδηγεί σε μη ορθή λήψη αποφάσεων για το εθνικό μας παρόν και μέλλον.
Το ζητούμενο από το Ελλ. πολιτικό σύστημα είναι η ανάκτηση της εθνικής αυτοπεποίθησης, η πίστη στη δύναμη των Ελλήνων και οι μεταρρυθμίσεις εκείνες στη δημόσια διοίκηση, στο φορολογικό σύστημα, στην οργάνωση και την ανασυγκρότηση της παραγωγής. Είναι αναγκαίο σε ταραγμένους καιρούς να ξαναβρούμε το βάδισμα μας ώστε να κάνουμε το «ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά» όπως λέει ο ποιητής. Η ανάκτηση της θέλησης για ζωή των Ελλήνων και της εθνικής μας αυτοπεποίθησης σε καιρούς δημογραφικού προβλήματος είναι ζήτημα όχι μόνο βιολογικής επιβίωσης για εμάς αλλά και πολιτισμικής επιβίωσης του Ελληνο-Δυτικού κόσμου, όπως λέει ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, γιατί η Ορθόδοξη θεολογία μπορεί να δώσει διέξοδο στα σύγχρονα υπαρξιακά αδιέξοδα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο σύγχρονος άνθρωπος.