Η 24η Μαΐου στην ιστορία. Η Θεσσαλία ελληνική

Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος που ξέσπασε στις 24 Απριλίου 1877, τερματίστηκε με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου που υπογράφτηκε στις 3 Μαρτίου 1878.

Η νικημένη Τουρκία αναγνώριζε μια ανεξάρτητη Βουλγαρία που θα απλωνόταν από τον Δούναβη ως τη Θεσσαλία και παραχωρούσε εδάφη της στη Ρωσία. Παράλληλα, αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Σερβίας, του Μαυροβούνιου και της Ρουμανίας.

Όμως, με τον τρόπο αυτό, η Ρωσία γινόταν ο αποκλειστικός ρυθμιστής της κατάστασης στην Ανατολική Ευρώπη, γεγονός που δε συνέφερε τις άλλες μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Μια πρώτη τροποποίηση της συνθήκης ήταν η Βουλγαρία να μείνει ηγεμονία υποτελής στην Τουρκία και να περιοριστεί ως τη Μακεδονία, χωρίς τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και τα Σέρβια.

Και πάλι, οι άλλες δυνάμεις δεν ικανοποιήθηκαν. Κυρίως, η Αγγλία θιγόταν από τις ρυθμίσεις. Αποφασίστηκε να γίνει ένα συνέδριο που να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Στις 13 Ιουνίου 1878, ξεκίνησε το συνέδριο του Βερολίνου, στο οποίο κλήθηκαν να μετάσχουν δίχως ψήφο η Ελλάδα, η Σερβία, η Ρουμανία, το Μαυροβούνιο, η Περσία και οι Αρμένιοι ως έθνος. Κατέληξε να περιορίσει την υποτελή στους Τούρκους Βουλγαρία ως τον Αίμο, με την περιοχή από τον Αίμο ως το Αιγαίο αυτοδιοικούμενη (Ανατολική Ρωμυλία).

Με τη συνθήκη του Βερολίνου, η Βοσνία Ερζεγοβίνη δόθηκε στην Αυστροουγγαρία, διάφορα εδάφη στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία και την Περσία, ενώ στην Ελλάδα επιδικάστηκαν η Θεσσαλία και η Ήπειρος νότια του Καλαμά.

Όμως, άλλα εδάφη εννοούσε η Τουρκία ότι δόθηκαν στην Ελλάδα κι άλλα επέμεναν οι Έλληνες.
Έτσι, τον Φεβρουάριο του 1881, οι πρεσβευτές των ενδιαφερομένων χωρών άρχισαν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη. Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι σε βάρος της Ελλάδας που έπαιρνε τη Θεσσαλία εκτός από την Ελασσόνα κι, από την Ήπειρο, μόνο την Άρτα.

Οι υπογραφές μπήκαν στις 24 Μαΐου 1881, αφήνοντας ανοιχτούς τους λογαριασμούς ανάμεσα στις δυο χώρες.
Στα 1885, η υποτελής Βουλγαρία μπήκε στην αυτοδιοικούμενη Ανατολική Ρωμυλία και την κατέλαβε.

Οι λογαριασμοί έμελλε να ξεκαθαρίσουν στους Βαλκανικούς πολέμους.

history

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.