Γιατί Συνέδριο της ΝΔ στα τέλη Νοεμβρίου;

Γράφει ο Σπαρτιάτης

Όπως ανακοίνωσαν από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης στα τέλη Νοεμβρίου του 2017 η παράταξη θα πραγματοποιήσει ακόμα ένα συνέδριο. Δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα πολλά σχετικά με τις λεπτομέρειες (τόπος, χρόνος, ανάδειξη συνέδρων κτλ), το λογικό είναι να εφαρμοστούν απλά όσα προβλέπονται στο καταστατικό που ψηφίστηκε πέρυσι. Όπως διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένα συνέδριο «αρχών και θέσεων». Παρόλο που από το καταστατικό πλέον προβλέπεται η διεξαγωγή συνεδρίου μια φορά ανά ημερολογιακό έτος, συνεπώς ήταν αναμενόμενο να διεξαχθεί μες στο 2017, η ανακοίνωση αυτή σε συνδυασμό με το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου προκάλεσε ήπιο συναγερμό στο εσωτερικό του κόμματος.

Καταρχάς η τοποθέτησή του συνεδρίου στα τέλη του έτους αποτελεί μια έμμεση ομολογία της ηγεσίας ότι δεν προβλέπει διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μέχρι τότε. Με δεδομένο ότι η περίοδος από τέλη φθινοπώρου έως αρχές άνοιξης κάθε έτους είναι πάντα κακή για κάθε κυβέρνηση και είναι δύσκολο να επιλέξουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οικειοθελώς να προκαλέσουν εκλογές τότε, αλλά και ότι η περίοδος από τέλη άνοιξης μέχρι τέλη καλοκαιριού είναι πάντα πολιτικά νεκρή και οι πολιτικές εξελίξεις αποφεύγονται για να μην πληγεί ο τουρισμός, αν η πρόβλεψη της ηγεσίας αποδειχτεί σωστή θα μπορούσε να προαναγγέλλει παραμονή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2018.

Βέβαια οποιαδήποτε πολιτική πρόβλεψη στη σημερινή εποχή είναι τουλάχιστον επισφαλής, η τοποθέτηση όμως του συνεδρίου εκείνη την περίοδο ουσιαστικά επισφραγίζει την επιλογή της ηγεσίας να εκμεταλλευτεί την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να προχωρήσει σε εσωτερική αναδιοργάνωση και προετοιμασία του κόμματος τόσο για τις εκλογές, όταν έρθουν, όσο και για την κυβερνητική περίοδο που θα ακολουθήσει.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει μέσω του συνεδρίου να εξυπηρετήσει τόσο προγραμματικές όσο και πολιτικές επιδιώξεις του. Καταρχάς να θυμίσουμε ότι του συνεδρίου θα έχει προηγηθεί η ΔΕΘ, για την περίοδο της οποίας η ηγεσία έχει προαναγγείλει γεμάτο πρόγραμμα με περιοδείες, επαφές με φορείς, ανακοίνωση προγράμματος στην ομιλία του προέδρου κοκ. Με το συνέδριο λοιπόν που θα ακολουθήσει η ΝΔ θα διατηρήσει τον κομματικό μηχανισμό ζεστό μετά τη ΔΕΘ και θα έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις όποιες πολιτικές εξελίξεις έχουν προκύψει.

Το βασικότερο όμως είναι ότι μέσα από τη διαδικασία του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν και τυπικά οι αλλαγές που προετοιμάζει η ηγεσία εδώ και μήνες. Οι πολλές επαφές και συναντήσεις με οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, κατά τις οποίες υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και παρατηρήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα σειρά αλλαγών στο πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού αυτού. Οι αλλαγές αυτές θα επισημοποιηθούν μέσω του συνεδρίου. Οι διεργασίες σε πολλές περιπτώσεις κατέληξαν και σε προσχωρήσεις ή συνεργασίες στελεχών των φορέων αυτών, η ένταξη των οποίων θα γίνει και τυπικά μέσα από το συνέδριο.

Και φυσικά το συνέδριο αυτό περιμένουν για να ενταχθούν και επισήμως στελέχη και πολιτικοί φορείς από το χώρο του κέντρου, που είτε έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμπόρευσή τους είτε απομένουν μόνο τα τυπικά για αυτήν. Εν ολίγοις, η ηγεσία μέσω του τακτικού συνεδρίου επιδιώκει να επισημοποιήσει αλλαγές που έχει αποφασίσει τόσο σε επίπεδο θέσεων όσο και σε ιδεολογικό και πολιτικό. «Συνέδριο αρχών και θέσεων».

Εδώ είναι που έγκειται και ο προβληματισμός στο εσωτερικό του κόμματος. Σίγουρα η ανανέωση του κόμματος σε πρόσωπα και θέσεις ήταν αίτημα πολλών, και ένας από τους βασικούς λόγους που εξελέγη στην προεδρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πολλές από τις αλλαγές που επιθυμεί η παρούσα ηγεσία όμως βρίσκουν αντίθετο μεγάλο μέρος του κόμματος, και παρά τις προσπάθειες του προέδρου να διατηρεί ισορροπίες (δηλώσεις υπέρ διατήρησης σχέσεων κράτους-εκκλησίας, επίθεση στην αριστερά για σχέσεις με τρομοκρατία κτλ) οι εσωκομματικές αντιδράσεις για μέρος των επιλογών της ηγεσίας δε λείπουν. Κανείς δεν αμφισβητεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άλλωστε η εκλογή του είναι πρόσφατη και η προοπτική εκλογών και εξουσίας αποτελεί πάντα συγκολλητική ουσία σε έναν πολιτικό οργανισμό. Ακόμα και όσοι δεν τον θέλουν τον ανέχονται.

Υπάρχει όμως δυσαρέσκεια για σειρά επιλογών του, δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται μόνο εσωτερικά και δε βγαίνει προς τα έξω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία επιλογή του να συναντηθεί με εκπροσώπους των οργανώσεων ΛΟΑΤ και η διαρροή που ακολούθησε ότι η ΝΔ προτίθεται να στηρίξει το νομοσχέδιο για τις διεμφυλικές ταυτότητες. Η διαρροή αυτή προκάλεσε αναστάτωση στη συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, το ζήτημα όμως έχει τεθεί στον πάγο μέχρι να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Επίφοβο ζήτημα για αντιδράσεις τόσο από την πτέρυγα των «σαμαρικών» όσο και από τους «καραμανλικούς» αποτελεί επίσης η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, που φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν ξανά σύντομα.

Και φυσικά οι επίσημες προσχωρήσεις στελεχών από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων και η φημολογία για άλλους που ακολουθούν έχει προκαλέσει πολλές ενοχλήσεις λόγω της στάσης που είχαν αυτοί απέναντι στη ΝΔ είτε κατά τη διακυβέρνηση Καραμανλή είτε επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Ειδικά η περίπτωση του Πέτρου Τατσόπουλου, που αφενός καταψήφισε το Σταύρο Δήμα το Δεκέμβριο του 2014, αφετέρου στο παρελθόν κατά την παρουσίαση ιστορικής εκπομπής του ΣΚΑΙ για την Επανάσταση του 1821 διατύπωνε θέσεις και απόψεις τελείως ασύμβατες με τη θεώρηση της ΝΔ για τα ίδια ζητήματα, θεωρείται από τις πλέον χαρακτηριστικές και αν προχωρήσει θα προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πολλούς.

Μέχρι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης γενικά έχει αποδείξει ότι ξέρει να κρατά ισορροπίες, η προαναγγελία όμως του συνεδρίου το Νοέμβριο, και μάλιστα με ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι επιλογές της ηγεσίας θα περάσουν, δημιουργεί ανησυχίες για τυχόν υιοθέτηση αρχών και θέσεων που η μεγάλη πλειοψηφία της βάσης του κόμματος δε θέλει. Η θέση της ηγεσίας είναι ασφαλής, η παράταξη επιδιώκει την αυτοδυναμία και ως εκ τούτου ανοίγεται σε νέους πολιτικούς χώρους.

Κάθε νέα κίνηση όμως προϋποθέτει σύγκριση οφέλους-ζημίας. Και κατά τη διατύπωση θέσεων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι και να τηρούνται ισορροπίες. Υπάρχουν δε ζητήματα που μπορεί να μην είναι ποτέ στην επικαιρότητα, ο λαός όμως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και δε συγχωρεί εύκολα. Κατά την πορεία προς το συνέδριο η ηγεσία να προσέξει ιδιαίτερα μήπως για να κάνει το χατίρι των λίγων χάσει τους πολλούς.

2 σκέψεις σχετικά με το “Γιατί Συνέδριο της ΝΔ στα τέλη Νοεμβρίου;

  • 18/07/2017, 11:33
    Permalink

    Πείτε τον Σπαρτιάτη να αρχίσει να παίρνει βιταμίνες γιατί μάλλον του λείπουν, από τη σπαρτιάτικη ζωή και δε βλέπει καθαρά τα πράγματα.

    Σχολιάστε
    • 19/07/2017, 16:20
      Permalink

      Επειδή οι βιταμίνες κοστίζουν προτιμώ να μου τα περιγράψει κάποιος άλλος που τα βλέπει ολοκάθαρα

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.