Γιώργος Κώτσηρας: Το επιστημονικό προσωπικό της χώρας στηρίζεται ουσιωδώς
Συνέντευξη εφ ύλης της ύλης παραχώρησε στο LastPoint.gr ο βουλευτής Δυτικής Αττικής της ΝΔ, δικηγόρος κ. Γιώργος Κώτσηρας.
Αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία σήμερα με κύριο αυτό της πανδημίας που έχει βάλει στη μέγγενη την οικονομία και είναι η αιτία που το τοπίο για τον τουρισμό είναι θολό.
Ομιλεί για το επιστημονικό προσωπικό της χώρας που βρέθηκε στη δίνη του κορονοϊού και τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχθεί από την κυβέρνηση.
Σε ότι αφορά τον κορονοϊό ο κ. Κώτσηρας δηλώνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η ευθυγράμμιση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας με την σχολαστική τήρησή τους και οι συγκινητικές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι ο αόρατος και ύπουλος εχθρός θα περάσει από την χώρα μας με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.
Δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τον στρατηγό της τιτάνιας επιστημονικής προσπάθειας που γίνεται τον κ. Τσιόρδα για την πολύτιμη και πολυεπίπεδη προσφορά του σε αυτή τη μάχη.
«Έχει αποδείξει την επάρκεια και αποτελεσματικότητα της μέχρι σήμερα πορείας. Όπως, όμως, τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είμαστε ακόμα «στο τέλος της αρχής», οπότε απαιτείται υπομονή και πειθαρχία», τονίζει ο κ. Κώτσηρας.
Σε ερώτηση σχετικά με τις αντοχές του συστήματος Υγείας της χώρας ο κ. Κώτσηρας δηλώνει:
«Το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά αυξάνονται στα νοσοκομεία μας οι κλίνες που διατίθενται για την επιδημία, αλλά και οι κλίνες ΜΕΘ, σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση των μέτρων, δικαιολογούν την βάσιμη ελπίδα ότι το ελληνικό σύστημα υγείας θα αντεπεξέλθει επιτυχώς την μεγάλη δοκιμασία».
Ο κ. Κώτσηρας αναφέρεται στις προτάσεις που έχουν γίνει από την ΕΕ για την στήριξη της οικονομίας και σε άλλα ζητήματα όπως για πράγματα τα ελληνοτουρκικά καθώς η γειτονική χώρα δεν έχει σταματήσει στιγμή τις προκλήσεις ούτε λησμόνησε τις αξιώσεις της.
Αναλυτικά η συνέντευξή του κ. Γιώργου Κώτσηρα στη συνεργάτη μας, δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη:
Η Ελλάδα βρίσκεται για τα καλά στη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού. Αισιοδοξείτε πως η κατάσταση σχετικά με την εξέλιξη της νόσου θα βελτιωθεί καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως μπροστά μας έχουμε ακόμη δύσκολη πορεία;
Η μέχρι στιγμής κυβερνητική αντίδραση για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού δικαιολογεί την αισιοδοξία, έστω και συγκρατημένη, λόγω της μορφής της απειλής. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η ευθυγράμμιση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας με την σχολαστική τήρησή τους και οι συγκινητικές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι ο αόρατος και ύπουλος εχθρός θα περάσει από την χώρα μας με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. Η εμπιστοσύνη στους ειδικούς είναι η μόνη ασφαλής επιλογή. Ο στρατηγός αυτής της τιτάνιας επιστημονικής προσπάθειας, κος Τσιόδρας, τον οποίο και δια της παρούσας συνέντευξης ευχαριστώ για την πολύτιμη και πολυεπίπεδη προσφορά του σε αυτή τη μάχη, έχει αποδείξει την επάρκεια και αποτελεσματικότητα της μέχρι σήμερα πορείας. Όπως, όμως, τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είμαστε ακόμα «στο τέλος της αρχής», οπότε απαιτείται υπομονή και πειθαρχία.
Θα αντέξει το ελληνικό σύστημα υγείας καθώς οι εικόνες που έρχονται από το εξωτερικό από χώρες που ήταν πολύ πιο μπροστά από την Ελλάδα δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Τι πρέπει να γίνει για να μην φθάσουν στο σημείο οι γιατροί να κάνουν επιλογή των ασθενών;
Το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά αυξάνονται στα νοσοκομεία μας οι κλίνες που διατίθενται για την επιδημία, αλλά και οι κλίνες ΜΕΘ, σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση των μέτρων, δικαιολογούν την βάσιμη ελπίδα ότι το ελληνικό σύστημα υγείας θα αντεπεξέλθει επιτυχώς την μεγάλη δοκιμασία. Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τους ειδικούς πράττει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ενισχυθούν οι δομές, ενώ, ταυτόχρονα, η στήριξη της προσπάθειας και από ιδιωτικές πηγές είναι σημαντική (Βλ. δωρεές). Εάν όλοι μας βοηθήσουμε με την υπακοή στα μέτρα που έχουν ληφθεί, θα βοηθηθεί σημαντικά το σύστημα υγείας ώστε να ανταπεξέλθει με ομαλότητα και χρονική ευρύτητα στα περιστατικά που θα παρουσιάζονται.
Εξαιτίας της πανδημίας πλήγμα δέχθηκε η ελληνική οικονομία σε όλο της το φάσμα και ειδικά ο τουρισμός που είναι από τους βασικούς πυλώνες της. Τι πρέπει να γίνει. Μπορεί η κυβέρνηση να στηρίξει και τι πρέπει να γίνει από την ΕΕ καθώς η πρόταση περί του ομολόγου βρήκε αντιστάσεις;
Πέρα από τις συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί στην οικονομία και βεβαίως και στον τουρισμό, ο κορονοϊός, είναι προφανές ότι απαιτείται πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, καθώς οι επιπτώσεις αυτού του αόρατου και ύπουλου εχθρού πλήττουν την παγκόσμια οικονομία. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», καθώς αφορά μια «ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όπου ανεπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει», αλλά και την «οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας». Απ’ όλα αυτά προκύπτει η σπουδαιότητα της πρότασης που υπέβαλε, μαζί με άλλους οκτώ ηγέτες της Ε.Ε., για την έκδοση ενός ειδικού ευρωομολόγου ως κοινή απάντηση στην απειλή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η επιμονή μας προς την ορθή κατεύθυνση, σε συνδυασμό με την συντονισμένη δράση και των λοιπών χωρών, που συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες, θα καταστήσουν δυνατή την ευόδωση αυτής της πρωτοβουλίας.
Ειδικά για τον τουρισμό ποια τα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων;
Ο τουρισμός είναι ασφαλώς ο δυναμικότερος κλάδος, μαζί με τη ναυτιλία μας, της ελληνικής οικονομίας. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών στην πραγματική οικονομία, την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, και την στήριξη της κοινωνίας γενικότερα, αποβλέπουν και στον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στηρίζονται ήδη από τα ανακοινωθέντα μέτρα. Στηρίζεται το εποχικό προσωπικό και το προσωπικό των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, ενώ οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υπάγονται στις επιχειρήσεις για τις οποίες επεκτείνεται το πλαίσιο προστασίας.
Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του τουριστικού κλάδου η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, ώστε μετά την έξοδο από την πανδημία, ο τουριστικός κλάδος να επανέλθει στους επιθυμητούς ρυθμούς. Οι επόμενοι μήνες είναι ασφαλώς κρίσιμοι, καθόσον εάν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη για την χώρα μας, θα μειωθούν και οι απώλειες για τον τουρισμό.
Τι απαντάτε στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κριτική τους στην κυβέρνηση σε ότι αφορά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και για τα μέτρα που δρομολογήθηκαν;
Στην εθνική μάχη για την αντιμετώπιση αυτού του αόρατου και ύπουλου εχθρού η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση δεν έχει θέση. Οι δημοσκοπικές διαπιστώσεις για την σχεδόν καθολική αποδοχή των κυβερνητικών μέτρων από την ελληνική κοινωνία, αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν πλήρως τις κυβερνητικές προσπάθειες, τον επιτυχή συντονισμό του κρατικού μηχανισμού, την δραστική κάλυψη των παρουσιαζομένων αναγκών, την έγκαιρη λήψη μέτρων, την αποφυγή σύγχυσης και πανικού που, σε άλλες, λιγότερο απειλητικές από τον θανατηφόρο ιό, καταστάσεις , επέδειξε η κυβερνητική ανεπάρκεια στο πρόσφατο παρελθόν, με τραγικά, δυστυχώς, αποτελέσματα. Θέλουμε προτάσεις από την αντιπολίτευση, θέλουμε την συνδρομή όλων στην μεγάλη προσπάθεια που απαιτείται, αλλά, ευτυχώς, ο ελληνικός λαός δεν παρασύρεται από την ανευθυνότητα, την επιπολαιότητα και την ελαφρότητα εκείνων των εξαιρέσεων, που αδυνατούν να αντιληφθούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και συσπείρωσης στον κοινό αγώνα όλων μας για την ζωή μας.
Ειδικά για την στήριξη των επιστημόνων γιατρών δικηγόρων μηχανικών τι θα πρέπει να γίνει. Είναι προτιμότερη η κατάρτιση με το voucher ή η παροχή επιδόματος για την στήριξη εκείνων που πλήττονται και ειδικά εκείνων που έχουν εισέλθει πρόσφατα στην αγορά εργασίας;
Αναμφίβολα το επιστημονικό προσωπικό της χώρας στηρίζεται ουσιωδώς σε αυτή τη δύσκολη, σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία.
Αποφασίστηκε, εν τέλει, η κρατική συνδρομή με ενίσχυση 800 ευρώ για τον μήνα Μάιο και με 600 ευρώ μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ για τον Απρίλιο.
Θυμίζω ότι ήδη εφαρμόζονται:
α) η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφλησή των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.
β) η αναστολή της καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων- ανεξαρτήτως των διατάξεων που τις διέπουν -των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.
γ) η μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμη, σε συνδυασμό και με τις υπάρχουσες δυνατότητες, να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων που θα απαλύνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις, τις οποίες προκαλεί σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα η πανδημία.
Ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να λάβει τη μορφή ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ» για να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορωνοϊού, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Είναι στη σωστή κατεύθυνση η πρόταση ή χρειάζονται και άλλα μέτρα ειδικά από την Ευρώπη;
Είναι ασφαλώς θετική η διαπίστωση της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι, ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να λάβει τη μορφή ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ» για να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορονοϊού, καθώς, όπως είπε, «γνωρίζουμε σε αυτή την κρίση ότι χρειαζόμαστε γρήγορες απαντήσεις και δεν μπορούμε να δαπανήσουμε ένα, δύο ή τρία χρόνια για να εφεύρουμε νέα εργαλεία». Υπό αυτή την έννοια, είναι βέβαιο ότι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μπορεί να αποτελέσει το ισχυρότερο ευρωπαϊκό όπλο για την οικονομική ανάκαμψη και τη ανακούφιση των ευρωπαϊκών λαών από την κρίση. Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσιμης και ιστορικής συγκυρίας. Οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Τι σας προκάλεσε η δήλωση ότι η οικονομία της Ελλάδος χρειάζεται πολύ μεγάλη στήριξη καθώς οι οικονομικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι;
Είναι προφανές ότι ο κορονοϊός βρήκε την χώρα μας την στιγμή που εμφανίζονταν οι πρώτες θετικές διαπιστώσεις για την ελληνική οικονομία, μετά από πολλά χρόνια. Αυτές οι διαπιστώσεις επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι, αμέσως μετά την εμφάνιση του κορονοϊού και τα ειδικότερα μέτρα για την αντιμετώπισή του, είχαμε την δυνατότητα να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Ήδη, η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει 3 δέσμες μέτρων με τη συνολικό δημοσιονομικό κόστος που αντιστοιχεί στο 3,5% του Α.Ε.Π., υψηλότερο δηλαδή από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Επίσης, μέσα στον Απρίλιο, θα ενεργοποιηθούν πολιτικές αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων τροποποιείται και, ως εκ τούτου, υπάρχουν πιο ευέλικτα εργαλεία χρηματοδότησης.
Βεβαίως, στην πορεία αυτής της κατάστασης που διαμορφώνεται από την εξέλιξη της πανδημίας, είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τα ευρωπαϊκά όργανα και αποβλέπουμε στην κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, ακριβώς επειδή χώρα μας έχει ανάγκη να μην χάσει την δυναμική που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται για την οικονομία μας πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού.
Παράλληλα με την πανδημία όμως η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα της Τουρκίας. Ποια η άποψη σας με ποιο τρόπο η γειτονική χώρα θα περιορίσει τις αξιώσεις της καθώς με το μνημόνιο που υπέγραψε με την Λιβύη εκτιμά πως έχει αποκτήσει περιθώρια μεγαλύτερα;
Η αποφασιστική στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της, κατευθυνόμενης από τον Ερντογάν, απόπειρας βίαιης εισβολής χιλιάδων μεταναστών/προσφύγων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, απέδειξε ότι τα επιθετικά και επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, δεν μπορούν να βρουν έδαφος, όταν επιδεικνύουμε την επιβαλλόμενη αμεσότητα στον συντονισμό και την δράση των αναγκαίων ενεργειών. Η αποτελεσματική διάταξη των εθνικών μας δυνάμεων, η διαρκής επαγρύπνησή τους και η ενίσχυση των συνοριακών εμποδίων για την αποτροπή της εισβολής, σε συνδυασμό με την συστηματική και συγκροτημένη ενημέρωση των εταίρων μας από την κυβέρνησή μας και προσωπικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέστησαν σαφή την αδιαπραγμάτευτη στάση της χώρας μας απέναντι στο πρόβλημα. Για πρώτη φορά οι εταίροι μας κατενόησαν στον επιβαλλόμενο βαθμό την υπαρκτή απειλή και δείχνουν αποφασισμένοι να συνδράμουν την Ελλάδα, αντιλαμβανόμενοι πλήρως την θέση της, ως ασπίδα και σύνορο της Ευρώπης. Ειδικά σε σχέση με το μνημόνιο με τη Λιβύη, το οποίο είναι προφανώς ανυπόστατο, η χώρα μας έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ομοφώνως στα συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής αναγνώρισε την ελληνική επιχειρηματολογία η οποία είναι απολύτως και πασιφανώς σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, όσο και σε ευρύτερα διεθνές επίπεδο και η παρανομία αυτή της γειτονικής χώρας αναγνωρίζεται πλήρως. Η πατρίδα μας, σε κάθε περίπτωση, είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για οποιαδήποτε ενέργεια εμποδίσει την παρανομία και ευνοήσει τη διεθνή νομιμότητα.