Έτοιμοι να πλαστογραφήσουν και τη δική τους Ιστορία στα Σκόπια
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αφού επί δεκαετίες πλαστογράφησαν την Ιστορία της Μακεδονίας, τώρα, ετοιμάζονται να πλαστογραφήσουν και την ίδια Ιστορία της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στα Σκόπια, Ζάεφ και Αχμέτι δηλώνουν ότι θα αποδεχθούν πως… δεν υπήρξε αντιφασιστικός αγώνας και οι συνεργάτες των Γερμανών Βούλγαροι κατακτητές έφθασαν στην περιοχή ως… φίλοι! Και πως για όλα έφταιγε ο… Τίτο!
Οι Βούλγαροι ήταν φίλοι μας, δήλωσε ο Ζάεφ – κατά το «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» – σε μια συνέντευξη, στις 25 Νοεμβρίου, στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Bgnes, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Στη συνέντευξή του, ο Ζάεφ διέγραψε τον αντιφασιστικό αγώνα της περιόδου 1941-1944, όταν οι Βούλγαροι εισέβαλαν στην περιοχή ως κατακτητές συνεργάτες των Ναζί – ενώ σήμερα υποστηρίζουν πως ενήργησαν ως… «απελευθερωτές»!
Κατά τον Ζάεφ, εκείνη την περίοδο, η Βουλγαρία «ασκούσε διοίκηση» στην περιοχή, ενώ προς το τέλος του πολέμου συντάχθηκε με τις αντιφασιστικές δυνάμεις και συνέβαλε στην απελευθέρωση πολλών πόλεων! Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πρώην Γιουγκοσλαβία, δηλαδή ο Τίτο που έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, για πολλά χρόνια κράτησε σε απόσταση τους λαούς των δύο χωρών!
Είπε συγκεκριμένα:
«Οι Βούλγαροι δεν είναι φασίστες, αλλά φίλοι μας… Στην αρχή εκείνης της περιόδου η Βουλγαρία ασκούσε τη διοίκηση της περιοχής, αλλά μετά συντάχθηκε με τους αντιφασίστες, αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία, έγινε μέρος του αντιφασιστικού μετώπου. Ο βουλγαρικός και μακεδονικός στρατός (σ.σ. οι παρτιζάνοι, διότι δεν υπήρχε τότε κανένας «μακεδονικός στρατός») απελευθέρωσαν το Κουμάνοβο, τα Σκόπια και όλη την περιοχή μας».
Και πρόσθεσε: «Καθήκον των πολιτικών είναι να φέρουμε κοντά τους λαούς μας, διότι για πολλά χρόνια, επί δεκαετίες, κάποιοι μας κράτησαν μακριά. Διάφορες ηγεσίες το διέπραξαν, όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να είμαστε μαζί γιατί είμαστε γείτονες».
Μάλιστα, ο Ζάεφ αποκάλυψε κάτι που κατά τόπους είχε ήδη γίνει αντιληπτό: Ότι τον τελευταίο καιρό αφαιρέθηκαν είκοσι περίπου επιγραφές από μνημεία και ειδικά η αναφορά σε «φασιστική βουλγαρική κατοχή».
Αποκάλυψε επίσης ότι η χώρα του έχει αποστείλει έγγραφο στη Βουλγαρία, στο οποίο αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, καθώς και ότι δεν διεκδικεί μειονοτικά δικαιώματα.
Ήταν αυτό το πρώτο βήμα μετά την απόφαση της Βουλγαρίας, στις 17 Νοεμβρίου, να μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, που επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο.
Πρώτα κατοχή, μετά «απελευθέρωση»
Η ιστορική πραγματικότητα είναι προφανώς εντελώς διαφορετική. Τότε, η Βουλγαρία εισέβαλε ως τμήμα των δυνάμεων του Άξονα και από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η περίοδος αυτή αναφέρεται ως «βουλγαρική φασιστική κατοχή», με αναρίθμητα μνημεία αφιερωμένα στους αγώνες των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων κατά του κατακτητή.
Όσο για την εκ μέρους της Βουλγαρίας αλλαγή στρατοπέδου – στην οποία αναφέρθηκε ο Ζόραν Ζάεφ – η αλήθεια είναι ότι η Βουλγαρία, στις 9 Σεπτεμβρίου 1944, εγκατέλειψε τον Άξονα και συντάχθηκε με τους Συμμάχους καθώς ο Κόκκινος Στρατός προήλαυνε προς τα σύνορα με την Γιουγκοσλαβία. Η ημερομηνία εκείνη γιορταζόταν επί κομμουνισμού ως «Ημέρας Λαϊκής Εξέγερσης»!
Ωστόσο, τα βιβλία Ιστορίας και τα σχολικά εγχειρίδια περιγράφουν τις θηριωδίες εις βάρος του τοπικού πληθυσμού. Αν αυτό αλλάξει, τότε θα πρέπει οι γείτονες να απαρνηθούν και δύο από τις εθνικές τους εορτές, την 11η Οκτωβρίου 1941 και τη 2α Αυγούστου 1944.
Αμέσως αντέδρασαν οι βετεράνοι του πολέμου, που είχαν αγωνιστεί με τους παρτιζάνους κατά των Βούλγαρων κατακτητών, οι απόγονοί τους και πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων και δημοσιογράφοι. «Ο Ζάεβ διαστρεβλώνει την Ιστορία και προσβάλλει τη χώρα», αποφάνθηκαν.
Ο ιστορικός Αλεξάνταρ Στόιτσεφ δήλωσε ότι τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορεί να τα αλλάξει κανείς, προσθέτοντας πως αναμφίβολα την περίοδο 1941-1944 τα βουλγαρικά στρατεύματα ήταν φασιστικές, κατοχικές δυνάμεις και σε καμία περίπτωση δεν συνέβαλαν στην απελευθέρωση της χώρας.
Απέναντι στον Ζάεφ τοποθετήθηκαν και μέλη της επιτροπής ιστορικών που μετέχουν στην κοινή επιτροπή με την Βουλγαρία. Σε ανάρτησή της η Λιούμπιτσα Σπάσοβσκα δήλωσε: «Ως Μακεδόνισσα, μέλος της επιτροπής, προσωπικά αποστασιοποιούμαι από τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού. Κάνω έκκληση στους πολιτικούς να απέχουν από ισχυρισμούς και σχόλια επί θεμάτων που δεν γνωρίζουν και δεν ανήκουν στην σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους».
Και πρόσθεσε: «Σε όλη την δυτική ιστοριογραφία ο όρος «κατοχή» είναι κοινά αποδεκτός. Στη Συνθήκη του 1947, που η Βουλγαρία υπέγραψε με τους Συμμάχους, γίνεται εκτενής αναφορά στον ρόλο της Βουλγαρίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ανάλογη στάση κράτησε και ο συνάδελφός της στην επιτροπή Όγκνεν Βανγκέλοφ, ενώ και ο επικεφαλής της σκοπιανής αντιπροσωπείας στην κοινή επιτροπή Ντράγκι Γκιοργκίεφ παρενέβη στη συζήτηση λέγοντας στη Ντόιτσε Βέλλε: «Γενικά η χρησιμοποίηση των ιστορικών θεμάτων ως πολιτικά εργαλεία είναι λάθος. Οι διαφωνίες, οι παρεξηγήσεις και οι διαφωνίες επί ιστορικών θεμάτων πρέπει να λύνονται από τους ιστορικούς και όχι από τους πολιτικούς».
Κλείνουν τις τηλεοράσεις των γιαγιάδων!
Η δημοσιογράφος Τάνια Μίλεφσκα, ανταποκρίτρια του κρατικού πρακτορείου ΜΙΑ στις Βρυξέλλες και υποστηρίκτρια του Ζάεφ είπε: «Ταπείνωσε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, μερικοί είναι ακόμη στη ζωή και θυμούνται. Και τον ψήφισαν!».
Και ο δημοσιογράφος Γκόραν Μιχαϊλοφσκι, μέγας υποστηρικτής του SDSM, είπε πως… πρέπει να τρέξει στο σπίτι να κλείσει την τηλεόραση για να μην ακούσει η γιαγιά του τι λέει ο Ζάεφ για την Βουλγαρία. «Θυμάται ακόμη το ξύλο που έφαγε στη Μπίτολα», πρόσθεσε.
Και ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Ζόραν Γιοβανόσκι έγραψε: «Βλέπω ότι θέλει να βάζει πρόστιμο σε όποιον χρησιμοποιεί γλώσσα του μίσους για άλλες χώρες. Υπάρχει κάποιο πρόστιμο όταν το κάνεις εναντίον του έθνους και της χώρας σου;»
Ο υπουργός Εσωτερικών Σπάσοφσκι μόλις είχε επιβεβαιώσει ότι η αστυνομία ερευνά το facebook προκειμένου να εντοπιστούν όσοι χρησιμοποιούν γλώσσα μίσους κατά της Βουλγαρίας, καθώς ένα από τα άρθρα του Συμφώνου με τη Βουλγαρία το 2017 προβλέπει αποφυγή τέτοιων εχθρικών ενεργειών.
«Κατανοώ αυτές τις αντιδράσεις», απάντησε ο Ζάεφ. «Αλλά οι ηγέτες πρέπει να οδηγούν τις χώρες τους στο μέλλον και να κάνουν τα πρώτα βήματα. Ο αντιφασιστικός αγώνας υπήρξε κομμάτι και της οικογενειακής μου ιστορίας. Αλλά το παρελθόν δεν πρέπει να εμποδίσει το ευρωπαϊκό μας μέλλον».
Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, εν μέσω πανδημίας, χιλιάδες πολίτες της χώρας κατέκλυσαν τους δρόμους σε επτά πόλεις – στα Σκόπια, στο Κουμάνοβο (που υπήρξε το επίκεντρο του αντιφασιστικού αγώνα), στο Τέτοβο, στο Καβάνταρτσι, στη Μπίτολα (Μοναστήρι) και στην Αχρίδα. Το Σάββατο, νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα Σκόπια, στο Κουμάνοβο, στο Τέτοβο, στο Βέλες, στο Καβάνταρτσι, στο Πρίλεπ, στην Αχρίδα και στη Μπίτολα.
Στο Πρίλεπ, που μαζί με το Κουμάνοβο υπήρξαν οι πρώτες πόλεις που δέχθηκαν την εισβολή των βουλγαρικών δυνάμεων το 1941, οι διαδηλωτές τίμησαν την μνήμη των ανταρτών Μίρτσε Άρσεφ και Μπόρκα Ταλέκσι που σκοτώθηκαν εκεί, απαιτώντας παράλληλα την απελευθέρωση του Γιάνε Σέντο, δισέγγονου του πρώτου μεταπολεμικού γενικού γραμματέα των Σκοπίων Μετοντίγια Αντόνοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 15 χρόνων για «τρομοκρατία».
Στο Καβάνταρτσι, η πρώην υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Ραζέλα Μιζράνι βρέθηκε στο γειτονικό χωριό Βατάσα, εκεί όπου δώδεκα νέοι δολοφονήθηκαν από τους εισβολείς το 1943.
Ο ηγέτης του VMRO Κρίστιαν Μίτσκοσκι καλεί καθημερινά τον Ζάεφ να παραιτηθεί, ενώ έχει δηλώσει πως το κόμμα του δεν θα τηρήσει ενδεχόμενη επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία με την Βουλγαρία.
Τσερβένκοφσκι: Ανεπανόρθωτη ζημιά
Ενώπιον διάσπασης βρίσκεται και το ίδιο το κόμμα του πρωθυπουργού, το SDSM, με τον ιδρυτή του και «ιερή αγελάδα» του κόμματος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, πρωθυπουργό από το 1992 ως το 1998 και πρόεδρο από το 2002 ως το 2004, που παραιτήθηκε το 2013 για να τον διαδεχθεί ο Ζόραν Ζάεφ, να διακηρύσσει την αντίθεσή του.
Ο Τσερβένκοφσκι απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στα μέλη του κόμματος, ζητώντας να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου αυτή να αποφανθεί επί της «σκανδαλώδους συνέντευξης». Όπως είπε, ήδη η ζημιά που έχει προκληθεί είναι ανεπανόρθωτη και πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι θέσεις που εξέφρασε ο Ζάεφ δεν αποτελούν θέσεις της κυβέρνησης και του κόμματος. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, έγραψε, τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά και για το κόμμα και για τη χώρα.
Δήλωσε επίσης πως έως ότου συγκληθούν τα κομματικά όργανα ο ίδιος θέτει σε αναστολή την κομματική του ιδιότητα. Στον Τσερβένκοφσκι απάντησε το κόμμα, απορρίπτοντας το αίτημά του και υπενθυμίζοντας πως οι θέσεις που εξέφρασε ο νυν πρόεδρος αποτελούν θέσεις του κόμματος. Αφήνοντας μάλιστα αιχμές και για την πολύχρονη σιωπή του πρώην ηγέτη σε «κρίσιμα εθνικά θέματα» – προφανώς αναφερόμενοι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Εκείνοι οι παρτιζάνοι ήταν απόγονοι των αγωνιστών του Ίλιντεν. Πάνω στα δικά τους κόκκαλα περπάτησαν», επαναλαμβάνει στις συγκεντρώσεις ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, την ώρα που πάνω από χίλια αυτοκίνητα παρήλαυναν στη Λεωφόρο Ίλιντεν στα Σκόπια. Λίγο μετά, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανακοίνωνε πως το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Ως γνωστόν, η κυβερνητική συμμαχία διαθέτει 62 έδρες (οριακή πλειοψηφία στις 120 έδρες του κοινοβουλίου) και ο Μίτσκοσκι ποντάρει όχι βέβαια στους Αλβανούς κυβερνητικούς εταίρους, αλλά σε βουλευτές του SDSM.
Δύσκολο εγχείρημα όσον αφορά στους εν ενεργεία βουλευτές, αλλά τα εξ οικείων βέλη πολλαπλασιάζονται.
Σοσιαλιστές εναντίον Ζάεφ
Η πρώην υπουργός των Εξωτερικών και στέλεχος του SDSM Ιλίνκα Μίτρεβα κάλεσε τον Ζάεφ να παραιτηθεί από το κόμμα και την κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι σημαντική, αλλά όχι με το τίμημα που ο πρωθυπουργός θέλει να πληρώσει».
Δεν είναι μόνο αυτοί. Στο πλευρό του Τσερβένκοφσκι και της Μίτρεβα στάθηκαν η πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Άννα Ντάνεβα, η πρώην πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης Σκοπίων Σοφίγια Κούνοφσκα, ο γραμματέας του κόμματος από το 2003 ως το 2005 Αντρέι Πέτροφ, το υψηλόβαθμο στέλεχος Νατάσα Σαβόβα.
Αίσθηση προκάλεσε και μια ανάρτηση του Νίκολα Ντιμιτρόφ, πρώην υπουργού Εξωτερικών και σήμερα αντιπροέδρου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Όπως έγραψε, πρέπει να αφήνουμε τους ιστορικούς να γράφουν την Ιστορία. Προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν η «μακεδονική» γλώσσα και η «μακεδονική» εθνική ταυτότητα.
Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε ότι στοχεύει τόσο στη Σόφια, όσο και στον Ζάεφ.
Και δεν είναι ο μόνος. Ο υπουργός των Εσωτερικών Όλιβερ Σπάσοφσκι, υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατά την μακρά λόγω κορωνοϊού προεκλογική περίοδο, προχώρησε σε μια πολύ αιχμηρή δήλωση:
«Το δικό μου Κουμάνοβο»…
«Το δικό μου Κουμάνοβο απελευθερώθηκε από τους Μακεδόνες παρτιζάνους στις 11 Νοεμβρίου 1944. Και ολόκληρη η Μακεδονία απελευθερώθηκε από τους παρτιζάνους αγωνιστές που πολέμησαν τον φασισμό. Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα που δεν τίθενται υπό συζήτηση».
Ακολούθησε ο δήμαρχος του Κουμάνοβο Μαξίμ Ντιμιτρίεφσκι, που προέρχεται από το SDSM του Ζάεφ και είναι κομματικός αντίπαλος του Σπάσοφσκι, ωστόσο βρέθηκε στο ίδιο στρατόπεδο μαζί του όσον αφορά στο ζήτημα των βουλγαρικών απαιτήσεων.
Καταγγέλλοντας απόπειρα διαστρέβλωσης των γεγονότων, ο Ντιμιτρίεφσκι δήλωσε:
«Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μακεδονία κατελήφθη και διαμοιράστηκε μεταξύ των φασιστικών δυνάμεων Γερμανίας, Βουλγαρίας και Ιταλίας. Ο μακεδονικός λαός και οι παρτιζάνοι ξεσηκώθηκαν, ενώθηκαν με όλους τους αντιφασίστες και νίκησαν τους κατακτητές. Σ’ εκείνον τον πόλεμο, το Κουμάνοβο έχασε 800 παρτιζάνους και διπλάσιους αμάχους».
«Πόσους τάφους θα ανασκάψει;»
Και ο πολύ γνωστός σκηνοθέτης Βλάντιμιρ Μίλτσιν έγραψε στο Fb: «Μήπως ο Ζάεφ αποφάσισε να προαγάγει τον εαυτό του σε μονάρχη, κατεβάζοντας με μια εντολή του πινακίδες από τα μνημεία; Γνωρίζει ο Ζάεφ πόσες πλάκες και μνημεία έχει ακόμη να αντικαταστήσει; Πόσα βιβλία θα χρειαστεί να κάψει; Πόσους τάφους παρτιζάνων θα χρειαστεί να ανασκάψει για να ικανοποιήσει τον Μπορίσοφ και την παρέα του; Θα χρειαστεί να σβήσει και τη μνήμη μας, αλλά αυτό θα αποδειχθεί λίγο δυσκολότερο»!
Ως γνωστόν, οι Βούλγαροι απαιτούν να αποδεχθούν τα Σκόπια ότι η «μακεδονική γλώσσα» αποτελεί βουλγαρική διάλεκτο, οι Βούλγαροι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκαν στην περιοχή ως «απελευθερωτές» και όχι ως κατακτητές συνεργάτες των Γερμανών, καθώς και ότι δεν υπάρχει σκοπιανή μειονότητα στη Βουλγαρία, ενώ αντίθετα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όσων πολιτών των Σκοπίων δηλώνουν βουλγαρικής εθνικής ταυτότητας.
Κατά του Ζάεφ έχει ταχθεί και ένας ακόμη ισχυρός δήμαρχος, ο Σάσα Μπογκντάνοβιτς από την περιφέρεια Σένταρ της πρωτεύουσας. Άσκησε κριτική στον Ζάεφ, δηλώνοντας υπερήφανος για την σέρβικη καταγωγή του και διακηρύσσοντας την διαφωνία του με υποχωρήσεις έναντι της Βουλγαρίας.
Στέλεχος του κόμματος και αυτός, δήλωσε πως είναι σημαντικό να γνωρίζει η κοινωνία το τίμημα που καλείται να πληρώσει. «Διότι», πρόσθεσε, «δεν αρκεί η ενότητα του κόμματος, χρειάζεται και η ενότητα της κοινωνίας».
Παγίδα ιστορικού αναθεωρητισμού
Κατά των θέσεων που διατύπωσε ο Ζάεφ μάλιστα δεν εκφράστηκε μόνο ο Τσερβένκοφσκι, αλλά και ο προηγούμενος πρόεδρος Ιβάνοφ, ου μην αλλά και ο… σημερινός Στέβο Πενταρόφσκι!
Ο Ιβάνοφ, ορκισμένος αντίπαλος του Ζάεφ, μίλησε για «ιστορική άβυσσο» στην οποία οδηγείται η χώρα καθώς «ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας». Αλλά και ο νυν πρόεδρος και εκλεκτός του πρωθυπουργού δεν δίστασε να δηλώσει πως οι δηλώσεις Ζάεφ συνιστούν «παγίδα ιστορικού αναθεωρητισμού»!
Νωρίτερα, ο Πενταρόφσκι, στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, είχε δηλώσει πως «η σημερινή πολιτική ελίτ της Βουλγαρίας – κυβέρνηση και αντιπολίτευση – διακατέχεται ακόμη από τη νοοτροπία που επικρατούσε επί κομμουνισμού και επί Τόντορ Ζίβκοφ».
Στη συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ζάεφ δεν δίστασε να «αδειάσει» τον Πρόεδρο της χώρας του, λέγοντας πως ο Πενταρόφσκι… αγαπά την Βουλγαρία, αλλά… δεν έχει αποκτήσει ακόμη αρκετή πολιτική εμπειρία.
Το γεγονός εξόργισε τον Πενταρόφσκι: «Η εικοσάχρονη εμπειρία μου στη διεθνή πολιτική μου επιτρέπει να μετρώ προσεκτικά τα λόγια μου», απάντησε μιλώντας στη Ντόιτσε Βέλλε. Όπως είπε, άλλο πράγμα είναι η πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν εμπόδια και άλλο η προσήλωση σε διεθνώς αποδεδειγμένα ιστορικά γεγονότα. Αυτά είναι θέματα των ιστορικών και όχι των πολιτικών, κατέληξε.
Σύμβουλος των προέδρων Τραϊκόφσκι και Τσερβένκοφσκι, ο Πενταρόφσκι είχε προκαλέσει θύελλα στην Βουλγαρία όταν δήλωσε ότι ο διεκδικούμενος και από τις δύο χώρες κομιτατζής Γκότσε Ντέλτσεφ είχε μεν αυτοπροσδιοριστεί ως βουλγαρικής καταγωγής, αλλά το έκανε για να γίνει δεκτός στη Στρατιωτική Ακαδημία της Σόφιας.
Στο πλευρό του Ζάεφ, από την άλλη πλευρά, τάχθηκε η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκέρινσκα, η οποία είπε πως η χώρα διαθέτει ένα ένδοξο αντιφασιστικό παρελθόν, που την τοποθετεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, «αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να σταθεί αυτό εμπόδιο στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Η Σεκέρινσκα ανήκει στα λίγα στελέχη της «αστικής» πτέρυγας του κόμματος που στηρίζουν τον Ζάεφ – το κόμμα είναι διαιρεμένο μεταξύ «αστικής» και «αγροτικής» πτέρυγας, με την αγροτική να στηρίζει τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Infomax, ο Ζόραν Ζάεφ θα ανακοινώσει ότι αποδέχεται τις βουλγαρικές απαιτήσεις, δηλώνοντας ότι «Μακεδονία και Βουλγαρία έχουν κοινή Ιστορία», αποποιούμενος την αποκλειστικότητα για μια σειρά ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Κρίστε Μισίρκοφ και ο Γκότσε Ντέλτσεφ.
Καρακατσάνοφ: Τα τρικ δεν θα βοηθήσουν!
Σημειώστε ότι μετά την επίμαχη συνέντευξη, ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας και αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, δήλωσε πως όσα ο Ζάεφ είπε στον βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων είναι «ένα μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση», πλην όμως «η Σόφια απαιτεί γραπτές εγγυήσεις και όχι μόνο δηλώσεις».
«Τα τρικ δεν θα σας βοηθήσουν τον Δεκέμβριο», είχε άλλωστε δηλώσει λίγες μέρες νωρίτερα ο Καρακατσάνοφ, προσθέτοντας πως όλες οι κυβερνήσεις της γειτονικής χώρας από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής της δεν ήταν… φυσιολογικές.
«Νομίζουν ότι με κόλπα θα κάνουν πάντα ό,τι θέλουν. Δεν θέλουν να λύσουν τα θέματα», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ όταν, στις 18 Νοεμβρίου, έστειλε μήνυμα στον «αδελφό» Ζόραν πως η στάση της Σόφιας δεν προέρχεται από κάποιο πείσμα, αλλά επειδή «ο λαός μας δεν πρόκειται να συμφωνήσει σ’ αυτά τα θέματα».
Ο Μπορίσοφ πιέζεται και από τον μεγάλο αντίπαλό του, τον προερχόμενο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Πρόεδρο της χώρας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος προειδοποίησε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε καμιά υποχώρηση έναντι των Σκοπίων και να μην επιδοθεί σε κενές περιεχομένου θριαμβολογίες ενόψει των εκλογών.
Όσο για το εσωτερικό μέτωπο, ο Αλβανός κυβερνητικός εταίρος του Ζάεφ και ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι δήλωσε: «Θα δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς τους Μακεδόνες στη διένεξη με την Βουλγαρία, αλλά επιθυμούμε να βρεθεί μια λογική λύση το συντομότερο δυνατόν».
Στα Βαλκάνια, το καινούργιο βιβλίο της Ιστορίας φαίνεται ότι έχει ακόμη μερικές λευκές σελίδες…